Samsung 980 Pro - szybki dysk SSD dla wymagających
Czasy gdy 980 Pro robił furorę na rynku minęły. Jest obecnie wiele dysków szybszych, a nawet jednocześnie szybszych i tańszych jak np. Kingston KC3000 czy WD SN850. Jest też Crucial P5 Plus niewiele wolniejszy a jeszcze tańszy.
Samsungi robią najlepsze dyski, a nie jakieś tam goodsram ...
Ten sam Kingston, który raz może mieć transfer 6 GB/s, a innym razem 3 GB/s, bo mu zmienią pamięci, kontroler lub cokolwiek, byle było taniej. Żadnych Kingstonów, Adaty czy innych przekręciarzy, którzy lecą w kulki i robią to nagminnie.
Żeby nie było, to nie jest pierwszy raz, miałem w latach 90 RAMy Kingstona, które przy identycznych oznaczeniach modelu miały różne pamięci, co oczywiście powodowało problemy w działaniu w parze.
Jak komputer składałem, to przez przypadek zamówiłem dwie 980 Pro 1 tera. Na dobre wyszło, bo po dwóch miesiącach jeden się zapchał już. Ciekawe jak długo pożyją przy moim ciągłym ściąganiu i usuwaniu gier.
Panowie, za promocję tego produktu GOL dostaje kasę. Moim zdaniem fajnie napisane, może kogoś zachęci.
Tylko nie oceniajcie dysków po wynikach w CrystalDiskMark. Bo potem przy dużych operacjach może się okazać że wasz M.2 idzie gorzej niż dobry na Sata bo ma fatalny bufor + kontroler.
Dyskowi trzeba rzucić operację z min 30-50 GB i okaże się czy pracuje czy szuka drzewa by puścić pawiana
Mam 2 te dyski (jeden z płytką chłodzącą) i nie mogę złego słowa powiedzieć, bo są pierońsko szybkie (kopię zapasową 1TB partycji ogarnęło w kilkanaście minut, na HDD zajęłoby to pół dnia). Ale to w sumie moje pierwsze ssd w życiu, więc nie mam porównania do innych.
Mozna bylo wspomniec o nowszym bracie 990 Pro
https://geex.x-kom.pl/wiadomosci/ssd-samsung-990-pro/