RTX 3080 z 10 GB VRAM, RTX 3090 zamiast Titan RTX
Sorry za laickie pytanie, ale TDP to jest ilość wytwarzanego ciepła przez kartę czy pobór prądu? Bo ampere miały pobierać o 50% mniej papu niż turingi.
Spoko spoko, chciałbym tylko wiedzieć ile będzie kosztowac. Ktoś się orientuję, jakieś domysły, przecieki? Gdzieś czytałem, że wcale nie będą jakoś droższe niż aktualnie 20xx.
Sa przecieki, że wybrane sklepy komputerowe będą akceptowały zapłatę w nerkach... XD .Wedlug techradar o 30% droższe od RTX 2080 Ti. Licz jakieś 8 tyś zł....ale póki co to plotki
Mnie też interesuje tylko cena ych kart, wszak okazuje się że będę pewnie dołożyć jeszcze do zasilacza, co najmniej 750W, czyli koło 500-600zł za jakiegoś Seasonica.
Problemem nie jest cena początkowa, tylko to że praktycznie ostatnio karty nie tanieją. Jak się patrzy na ceny RTX 20xx, to ma się wrażenie że wczoraj miały premierę.
MSI RTX 2080 SUPER 8GB 3900zł
MSI RTX 2070 SUPER GAMING X TRIO 8GB 2800zł
MSI RTX 2080 Ti GAMING X TRIO 11GB 6300zł
Miało się obyć bez pożyczki, ale czuję że z moim 1070 to sobie zbytnio nie poszaleje w nowej generacji. Bo wiadomo że jak jest nowa generacja i wychodzą sprzęty to twórcy z automatu mają w dupie optymalizacje żeby tylko napędzić sprzedaż przegiętych ceną kart i innych podzespołów.
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Thermal_Design_Power Wyjaśnienie pojęcia TDP.
Nie zdziwię się jak wersje z TI będą kosztować nawet 10K
Mogą być po tej samej cenie, jak w przypadku RTX20XX w momencie premiery(czyli u nas 10% drożej). Zbyt tanie to one nie były... Poza tym, trzeba też pamiętać, że 3090 to nie jest odpowiednik 2080TI, tylko Titana, który miał odjechaną cenę.
Według niego, RTX 3080 ma mieć 4352 jednostki CUDA, a mocniejszy RTX 3090 – 5248.
O, można szaleć z animacjami
No, w tym lepszym programie.
spoiler start
Blenderze.
spoiler stop
Bitka na rendery.
Też mnie to w końcu ciekawi ile będzie pobierało prądu bo się zaraz okaże, że trzeba zasilacz nowy dokupić.
TDP to inaczej Thermal Design Power, przemysłowy termin stosowany przez producentów. Teoretycznie powinien oznaczać maksymalną ilość ciepła, którą musi odprowadzić układ chłodzenia. W praktyce producenci różnie to rozumieją, np u Intela oznacza faktyczną moc pobieraną z układów zasilania.
Jeśli to prawda, pobór prądu to byłaby jakaś masakra. W ostatnich latach przyzwyczaiłem się, że każda moja kolejna karta graficzna podwajała wydajność przy zachowaniu albo zmniejszeniu zmniejszeniu zapotrzebowanie na energię (Radeon 6950 -> GeForce 970 -> GeForce 1080). : /
Ja tam poczekam na jakaś wersje z Gaming z 2 lub 3 wiatrakami, z 1 wiatrakiem nigdy się nie bierze bo chłodzenie nie wyrabia przy masywnym obciążeniu w grach.
350w to dwie wtyczki 8pin to mało. Porządny (czyt. Drogi) zasilacz ze sprawnością Gold zalecany. Tak czy siak, to naprawdę będą potwory nie karty. Ciekawe jak z ceną, tez pewnie potworna.
Zablokują możliwość zwiększenia Limitu mocy to wystarczy. 2x150W z 2x8pin + 75W z PCI-E.
Czym wyższa sprawność tym lepiej, przecież przy drogim i prądożernym sprzęcie to jest podstawa. Cały zestaw musi być zbalansowany, nie warto wrzucać budżetowego zasilacza do zestawów z topowymi częściami, zasilacz to najważniejszy element kompa.
Szykowałem się do kupna karty 3080 Ti na Gwiazdkę. Przesiadka z 1080Ti. Jednak doszedłem do wniosku, że podobny przyrost mocy osiągnę przy zmianie monitora z 1440p na monitor Full Hd. 3-4 tysiące zaoszczędzone. Planuję zamiast karty - kupić monitor 1080p z G-Sync 144Hz. :)
Downgrade bez 4K o HDR. Super. Równie dobrze zostaw sobie grzaniec 1070. Do full HD akurat
Więcej niż 2 koła na samą kartę nie dam. Ale jak nowa generacja konsol będzie jako tako ogarniać w grach to nie wiem czy w ogóle będę składał nowego kompa.
No tak wydobycie bitcoina trudniejsze to trzeba wydać potężne karty prądożerne
A kto poza cena patrzy na coś innego niż wydajność? Dajcie plus 50% za ta sama kwotę co seria 2 i wszyscy będą zadowoleni ;) Prąd i tak jest nieodczuwalny (15zl w skali roku wow, normalnie majątek), a temperatura, co za różnica? Ważne by nie przekraczała 100 stopni. Wydajność vs cała reszta.
Ja na przykład, nie chcę mieć pieca obok siebie, tym bardziej buczącego ciężko ledwo dającym radę wiatrakiem. Pobór prądu to także kwestia zasilacza, większa różnica to więcej zasilaczy do wymiany.
To co wybierasz za ta sama cenę? Wyższa wydajność i wyższy pobór prądu czy niższa wydajność i niższy pobór prądu? Ta sama kwota do wydania.
Ale bida TU102 w geforce now mają po 16GB
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/grid-rtx-t10-16.c3502
więcej niż 350TDP nie będzie ponieważ ani Nvidia ani AMD nie będzie przekraczać bezpiecznej bariery TDP dla low-endowych mobo.
jak dzadzą kartę z mniej niż 8GB pamięci to będzie śmiech na sali :)
może wreszcie wymienie strixa 1070 oc, który do tej pory radzi sobie bardzo dobrze nawet w 1440p z delikatnym kompromisem miedzy grafika a wydajnoscia
Tak jak pisałem trudność wydobycia kryptowalut poszła w górę co idzie ze trzeba zainwestować, jest pobyt jest podaż a jednak górnicy to spora cześć rynku, oczywiście Koparki na GPU powoli wychodzą ale dotyczy to tylko bitcoina a jest kilka innych nadal opłacalnych altów.
Będzie 5 fpsów więcej ... w 3070 względem 2080Ti.