Rosja wycofa się z ISS i zrobi własną stację kosmiczną
Tl, Tr.
Ruska część ISSa się sypie bo źle zbudowana, więc ruskie "zbudują" swojego ISSa.
XD.
Jak nie przyoszczędzą to może być ciekawie
Jak nie przyoszczędzą to może być ciekawie
Widziałeś ty kiedy coś z ZSRR nieprzyoszczędzonego? xD
Portal o grach...
smyro ma racje to jest portal który ma "gry" w nazwie ale od jakiegoś czasu juz bardziej przypomina jakaś grupke \ fejsubczkową tablice lub jakiego tweetera ale oczywiście mało kto rozumie dlaczego ludziom to przeszkadza bo "przecież mozesz nie czytać"
Problem jest o tyle poważniejszy, że przecież w tej chwili to Rosjanie obsługują większość lotów. Nie za darmo, ale jak się wypną to będzie jednak trochę kłopot.
Drugą kwestia jest jednak moja niewielka wiara w powodzenie Rosyjskiego projektu ze względu na kwestie finansowe.
Troche zle to sformuowales. Powinienes napisac, ze do niedawna to Rosjanie obslugiwali wiekszosc lotow ;)
https://www.nytimes.com/live/2021/04/23/science/spacex-nasa-launch
Przy tej okazji polecam serial "For all mankind" dramat SF i alternatywna historia XX wieku. Jutro ostatni odcinek drugiego sezonu i wygląda na to, że wojna w kosmosie jest nieunikniona!
czyli druga zimna wojna - wszystko dzięki neokomuchom z zachodu
Tak, zawsze winne komuchy z zachodu. Biedna Rosja, broni sie przed nimi od XIII wieku, skromnie liczac.
Ta bo rozpadająca się część post radzickich modułów ISS to wina "neokomuchów' z zachodu. Uwielbiam taki "bloków'. Zawsze możesz przenieść się do Rosji.
SpaceX właśnie zmierza na ISS
W trakcie budowy okaże się że jednak potrzebna jest współpraca...
Więcej do obserwacji w nocy :) niech budują.
juz wiecej chiny namieszaja niz przestarzala rosja...
a i dzisiaj byl drugi lot zalogowy spacex, troche strachu narobilo mi, ze kobieta jest tam pilotem, ale na szczscie komputery daly rade i sie nie rozstrzaskali.
Rosja juz nie ma monopolu. Indie, Chiny tez wystartowaly. Nawet arabia saudyjska wyslala w kierunku marsa "swoj" statek...
Konkurencja to dobra rzecz
Po co niektórych komentarzach widać, że są ludzie, którzy nigdy nie słyszeli o pierwszej stacji kosmicznej "MIR", której pierwszy moduł ZSRR wysłał już w 1986 roku (ISS 12 lat później).
Decyzja w dużej mierze ma być podyktowana złym stanem technicznym międzynarodowej stacji
Jakoś w to nie chcę wierzyć. Mają ukryty motyw.
A później będzie się tam działo jak choćby w SystemShock, Doom3 czy Prey (2017)
Astrofaza już o tym kiedyś mówił, ISS się starzeje i nie będzie orbitować wiecznie, więc budowa nowej stacji jest jak najbardziej dobrym pomysłem.
Cziczaki
Dziękuję za informacji.
Wszędzie te ekskluziwy.