Przeglądarka Chrome coraz popularniejsza w Polsce i na świecie. Traci Firefox
A ja sobie siedzę na operze . . .
...słabnie natomiast pozycja Firefoxa.
Ja tego "jakoś" nie odczuwam, Firefox daje mi wszystko czego potrzebuje - więc nie mam w planach przesiadki na inną przeglądarkę, bo jest TOPowa, a Firefox nie.
Taaa
Chrome "najpopularniejszy"
Może dlatego, że wciskają go na siłę do instalatorów jako bloatware albo
@Sir Xan
Nie powiedziałbym, że Firefox jest wolniejszy, ani przeładowany funkcjami(to już bardziej domena Opery). Sam przesiadłem sie na Firefox Quantum z Opery i obie przeglądarki działają u równie szybko.
Firefox przegrywa, bo nie dość, że jest wolniejszy od konkurencji, to jeszcze dodali za dużo niepotrzebne funkcji i zmiany. Dodatkowe elementy do przeglądarki powinno zostawić w postaci rozszerzenie (pluginy) i to my sami zdecydujemy, co dodać.
Najważniejsza cecha przeglądarka internetowa dla nas to wydajność, stabilność i przede wszystkim prostota.
P.S. Nie testowałem najnowsza wersja Firefox, więc mogę się mylić.
A ja sobie siedzę na operze . . .
Opera może i działa na tym samym silniku co Chrome, ale oferuje znacznie lepszą funkcjonalność. Mówię tu choćby o funkcjach takich jak obsługa gestów myszy, automatyczne menu kontekstowe, flow, obsługa WhatsAppa i Messengera na pasku, automatyczne przewijanie tekstu do zadanego punktu. Używałam wielu przeglądarek, ale ta bije wszystkie na głowę. W mojej pracy jest niezastąpiona, prywatnie też korzystam właśnie z niej.
Która nie ma najważniejszej rzeczy - domku. Bez niego dla mnie przeglądarka nie ma sensu.
Dokładnie, miałem już wszystkie przeglądarki ale Opera najlepsza :D
...słabnie natomiast pozycja Firefoxa.
Ja tego "jakoś" nie odczuwam, Firefox daje mi wszystko czego potrzebuje - więc nie mam w planach przesiadki na inną przeglądarkę, bo jest TOPowa, a Firefox nie.
Taaa
Chrome "najpopularniejszy"
Może dlatego, że wciskają go na siłę do instalatorów jako bloatware albo
Taa, "najpopularniejszy"
może dla tego, że wciskają go do każdego instalatora jako bloatware
Safari 15% mimo, iż tylko kilka razy obił mi się o uszy, a nawet nie widziałem jej nigdy na oczy.
A taka popularna opera szoruje po dnie wykresu.
Coś mi tu śmierdzi ściemą
@Sir Xan
Nie powiedziałbym, że Firefox jest wolniejszy, ani przeładowany funkcjami(to już bardziej domena Opery). Sam przesiadłem sie na Firefox Quantum z Opery i obie przeglądarki działają u równie szybko.
Nie testowałem najnowsza wersja Firefox. Za to miałem kiedyś starsze wersji Firefox i w tamtędy czasach to był masakra... Pierwsza wersja Firefox był spoko, ale potem było coraz gorzej. Wiesz, co mam na myśli.
Nie testowałem najnowsza wersja Firefox. Za to miałem kiedyś starsze wersji Firefox i w tamtędy czasach to był masakra...
Proponuje na początek przetestować najnowszą wersję przeglądarki (jest darmowa) a potem oceniać - to jakby oceniać obecnie grę Battlefield 4 biorąc pod uwagę jej premierowy stan.
^ Dziękuję za radę. :)
Chrome jest na każdym sprzęcie z androidem ot cała tajemnica. Nawet emeryci z pierwszym smartfonem go używają. Gdyby zrobić zestawienie bez urządzeń mobilnych tabela wyglądałaby nieco inaczej.
Swego czasu chciałem wrócić do Firefoxa, poświeciłem nawet 2 addony, ale wróciłem do Chrome, po tym jak Firefox w tym samym dniu zaczął mi się crashować.
W sensie, że Chrome?
Gardzę nią.
Grunt, żeby mobilny firefox był nadal aktualizowany, bo jako jedyna przeglądarka mobilna obsługuje adblocka.
UC Browser ma wbudowanego adblocka i działa u mnie świetnie. Testowałem Chrome'a, Firefoxa i Operę na telefonie, ale żadna z nich mi nie podeszła tak dobrze, jak UC Browser.
Z FFem od wersji 1.x (gdy na rynku dumnie dominował IE). Po ostatniej zmianie silnika to jedna z najszybszych (o ile nie najszybsza) przeglądarka. Zresztą chciałbym zobaczyć jaki jest udział przeglądarek na DESKTOPACH a nie wszystkiego razem gdzie miesza się mobilnych n00bów co używają tego co mają wbudowanego w androida.
A może spróbują usunąć możliwość blokowania reklam? Pewnie to nie wpłynie w żadnym stopniu na " popularność"
A ja używam przeglądarki od Samsunga i nie zamierzam jej zmieniać.
A opera nadal najlepsza...
Czemu ludzie tak lubią chrome, chyba z przyzwyczajenia, ma on większe niż konkurencja zapotrzebowanie na pamięć a firefox jest rownie szybki. Jakich by nie poinstalować dodatków blokujących śledzenie to i tak google wie co przeglądasz, inaczej by się w robienie przegladarki nie bawili
Ludzie w większości nie widzą co lubią, używają tego co jest. Znaczna większość z tej pozostałej części bazuje na 'ludowych przekazach' i przyzwyczajeniu. Reszta, czyli ta świadoma garstka używa tego co lubi/co im się wydaje, że jest lepsze. No i przesiadka to jest męka jak się ma dużo dodatków, dlatego niektórzy tkwią w 'patologicznych związkach'.
To dziwne, Firefox w porównaniu z Chromem działa jak burza.
Zanim chrome się uruchomi to na firefoxie mam otworzone trzy strony. Nie wiem od czego to zależy, a chromea trzymam bo domownicy się do niego przyzwyczaili.
Na telefonie trzymam przeglądarkę od samsunga którą również uważam za lepszą. No ale Chroma też nie usunąłem...
Ja bym dalej siedział na firefoxie gdyby nie następujące problemy:
-Problemy z odtwarzaniem filmów i zawiechy Flash containera
-Z nowszymi wersjami nie mogę używać swoich add-on-ów - co rusz jakiś odpada (nowych wersji brak) a mam wiele bardzo użytecznych pozwalających pobierać mi wszystko,zrzucać ekrany,fragmenty ekranów bez żadnych upierdliwych reklam czy wyskakujących okienek/stron autorów...
Co do chrome wkurza mnie że nie mogę pobierać filmów z YT za pomoca FLV Downloader - chrome automatycznie blokuje pobieranie z tego serwisu wtedy też używam firefoxa...Generalnie chrome używam przez 99% od czasu kiedy w Firefoxie zaczęły się problemy z Flashem (przycinające filmiki,zwiechy flasha co chwilę,albo całkowity brak możliwości odtwarzania filmów czasami - aktualizacje flasha nic nie dawały)
Opera jest najlepsza :) Polecam przetestować i porównać tym którzy byli na niej lata temu a teraz... mega dużo się zmieniło i zresztą w testach jest najszybsza!
Ja nie za bardzo rozumiem dyskusje 'szybsza ta, szybsza tamta', przecież różnice są tak marginalne, że szkoda mówić, chyba, że ktoś używa naprawdę jakiegoś trupa gdzie widać te różnice. Ja używałem chyba wszystkiego (sensownego) co się da, FF, Chromium (nie Chrome), Vivaldi, Opera i Brave Browser (choć tu się dobiłem, bo nie można wyłączyć (było?) górnego paska okna) i na komputerze ze stareńkim i5 i 4GB ramu wszystko działało praktycznie tak samo szybko. Różnice robią tylko drobne szczegóły i dodatki, dodatki to jest najważniejsza sprawa, bez tego się nie da żyć, nie wyobrażam inaczej.
Myślę, że podobnie jak Ty sądzi jakieś 95 procent użytkowników. Sam mam podobnie.
Zastanawiam się skąd taka rozbieżność wyników z np. http://ranking.gemius.com/pl/ranking/browsers/
I komu tu wierzyć?
@Elevrilnar
Wiem, więc tym bardziej mnie to zastanawia:
"Co ciekawe, na polskim rynku dominacja Chrome jest jeszcze wyraźniejsza – mimo to przeglądarka wciąż notuje wzrosty. W lutym 2019 r. produkt Google został wybrany przez 77,24% internautów (o 0,36 punktu procentowego więcej niż miesiąc wcześniej). Na kolejnych lokatach znajdują się Firefox (6,84%, poprzednio 7,11%), Samsung Internet (5,32%), Opera (3,93%, spadek o 0,02%) i Safari (2,54%)."
Chrome skanował mi cały dysk, ukrywał własne procesy. Ja podziękuje za takiego szpiegusa.