Przeciek: ceny kart GeForce z rodziny 3000
Raczej wątpliwe sa te ceny. Do tego jeszcze podatek i taki 3060 bedzie z 2300 kosztował pewnie. Dobre wersje 2060 kosztują okolo 1800-2000 zł. Przy wzroscie mocy o 20-30% cena za tym rowniez pojdzie w górę. Z resztą kart analogicznie. To jest wszystko takie gdybanie póki co, ale na ceny z tego przecieku to niema szans.
RTX 3080 - 800 dolarów (około 3000 złotych)
Jeśli to okaże się prawdą to nie ma tragedii.
Nie okaże się prawdą, bo to cena bez podatku.
Jeśli cena sugerowana będzie wynosić 800 dolarów/euro, to w Polsce będzie bliżej 4000 zł i - w przypadku lepszych wersji autorskich - drożej.
Za prawie 3000 zł to będziesz miał co najwyżej 3070 FE i tańsze niereferenty. Jeśli, rzecz jasna, potwierdzi się podwyżka z 500 na 600 dolarów.
Nie okaże się prawdą, bo to cena bez podatku.
Wiem o tym. Nadal taniej niż myślałem.
Kilka lat temu dałem 2200 zł za topową wersję 1070 GTX, więc takie ceny jeszcze byłbym w stanie zaakceptować. No ale znając życie, będą one na naszym rynku o kilka stówek wyższe...
1500 zł netto za 3060 to rzeczywiście nie jest aż taka tragedia, doliczając vat i koszt porządnej wersji będzie podobnie do 2060S, więc kwestia jeszcze jaka wydajność.
Oczywiście, że takiej ceny w sklepach nie zobaczymy. U nas dojdzie jeszcze kilka stówek, bo każdy będzie chciał jak najwięcej załapać. A taki Komputronik, czyli największy rak polskich sklepów razem z Empikiem, w ogóle odleci i da najwyższa cenę w Polsce.
Zawsze mnie zastanawiało dlaczego Komputronik w świadomości klientów zaktowiczyl się jako najdroższy sklep elektroniczny.
Sam tak myślałem dopóki nie otrzymałem okazji popracowania tam - jakież bylo moje zdziwienie gdy okazało się że ceny są takie same jak w innych sieciowkach...
Zawsze mnie zastanawiało dlaczego Komputronik w świadomości klientów zaktowiczyl się jako najdroższy sklep elektroniczny.
Sam tak myślałem dopóki nie otrzymałem okazji popracowania tam - jakież bylo moje zdziwienie gdy okazało się że ceny są takie same jak w innych sieciowkach...
No nie sądzę. Nawet wchodząc na takie Ceneo Komputronik jest prawie zawsze najdroższy. I jak sam powiedziałeś jest to sieciówka, więc przez to na wielu produktach powinni być tańsi niż mniejsze sklepy, bo obrót i sprzedaż mają większą, więc mogą sobie na to pozwolić, lub jeden tańszy produkt odbiją sobie na czymś innym. Niestety tak nie jest i ceny często to kpina.
Az wszedlem na ceneo i sprawdzilem gtx 2080 ti i w pierwszym referencie gdzie wystepuje Komputronik, cena z tego sklepu była najnizsza :)
Lucky Strike :)
Sieciowki maja to do siebie, ze zadko kiedy są tansze od malych sklepow (o internetach nawet nie wspominając) - wynika to z faktu, ze w sieciowkach, czyli korporacjach, sklepy detaliczne zarabiają na całe piony zarządzania, logistykę i marketing.
Dawno nie porownywalem cen, jednak te pare lat temu byly one zrównanie z takimi Media Expertami, Saturnami/Media Marktami czy innymi Vobisami.
Te 2 koła można jeszcze dać.
Raczej wątpliwe sa te ceny. Do tego jeszcze podatek i taki 3060 bedzie z 2300 kosztował pewnie.
Od kiedy mamy podatek VAT 50%?
Przy wzroscie mocy o 20-30% cena za tym rowniez pojdzie w górę.
Gdzie tu sens? Dostajesz dodatkowe 20-30% mocy za 20-30% drożej? Taki GTX 1660 był mocniejszy od poprzednika (1060), a cenę miał nawet niższą. Idźmy trochę wstecz, GTX 1060 był porównywalny z GTX 970 (i do tego miał więcej VRAM) a kosztował kilka stów mniej.
RTXów nie ma co porównywać do poprzednich GTXów, bo jakby nie patrzeć, to całkowicie inna seria kart. Jednakże większość generacji kart Nvidia jako tako przekładała się cenowo. Nie ma szans na nagłą podwyżkę z 1300zł (około 1500zł z VAT) do ponad 2000zł.
Nie zrozumiałeś do końca. Podalem sumarycznie, ze raczej watpliwe aby cena wyniosła 1500 pln BEZ podatku. Obstawiam, iz bedzie wyższa. Oprócz tego vat plus marża i cena moze wyjsc taka jak napisałem. Co do drugiej kwestii pytasz gdzie tu sens, by cena wzrosla adekwatnie do ilości mocy. A ile produktów jest wycenionych dzisiaj beznadziejnie ? Podales jedyną kartę która jako tako jest nieźle wyceniona. Myślisz, że 3060 gtx zakladajac oczywiscie, ze bedzie szybszy o te 20% od poprzednika bedzie mial zbliżoną cenę? Chyba zapomniałeś jal nvidia sie ceni za nowinki. Tutaj jeszcze bedzie podatek od nowości. Oczywiscie to są jak juz mówiłem zwykle gdybania i tez chciałbym być mile zaskoczony cenami.
Chryste, konsolom*.
Przecież te nowe konsole nie będą miały RTX 3xxx na pokładzie więc co tu porównywać. Wyższa wydajność wyższa cena. W tym momencie już 2080TI jest o 1/3 bardziej wydajne od PS5. Jedyne co PS5 i seria 3xxx mają wspólnego, to fakt, że obu na razie nie ma na rynku.
W tym momencie już 2080TI jest o 1/3 bardziej wydajne od PS5
Tylko 2080TI kosztuje 5, 6 tys PLN czyli prawdopodobnie 2 konsole mógłbyś sobie za to kupić ;) Poza tym ta wydajność to taka raczej na papierze jest póki co bo PS5 nie ma jeszcze na rynku. Porównywanie parametrów konsoli do parametrów kart graficznych do PC nie ma sensu bo gry na konsole są optymalizowane pod jeden konkretny układ i system.
Widać Karol Laska nie wie, że istnieje takie cos jak VAT...
A mi moja wysłużona 1080Ti Strix wystarczy do full HD, więcej mi nie trzeba.
Tak, tak, nie ma tragedii, tylko kilka dolarów więcej, w następnej generacji jeszcze kilka więcej, trzeba stopniowo podnosić ceny, żeby się plebs nie buntował.
Plebs nie musi kupowac.
Swoja droga nigdy nie dalem wiecej niz 1000 zl za karte grafiki (co prawda kiedys ten 1000 zl co innego znaczyl...) i zyje, choc na pewno dla wielu z was zycie bez 120 fps w 4K to nie zycie...
Akurat plochol bardzo trafnie podsumował strategię Nvidii. Niedługo będzie trzeba brać kredyty od banku żeby kupić coś sensownego co starczy do 1080p i chociaż 75hz na kilka lat. Nie mówiąc o 1440p.
Założę się że taki 3050 nie będzie potrafił utrzymać 60 klatek w CP 2077 w 1080p na wysokich (nie ultra). I ile ludzie mają za niego płacić? 1000zł? Za coś, co nie będzie ogarniać nowych gier w fajnych detalach w 1080p? Kiepski żart Nvidii.
Gdyby karty kosztowały normalnie to dużo osób nie wydało by więcej niż 1000, bo taka karta poniżej 1000 starczałaby na 3 lata do 1080p 75hz.
To że ludzie chcą sobie pograć w godnych warunkach, nie wymieniać sprzętu co 2 lata i nie kalać oczu niskimi detalami, to nie znaczy że każdy chce 120 fps i 4k.
Gdyby to się potwierdziło to ceny są bardzo korzystne i seria będzie hitem sprzedażowym
Natomiast realnie to raczej około +300 zł do podanych cen trzeba doliczyć
Spokojnie. Wlasciwa wojna cenowa jeszcze nawet sie nie zaczela, a Nvidia juz ja przegrala wiec spuszcza z tonu albo znikna z tego rynku (zwlaszcza ze juz sie medialnie zaczeli wycofywac z gamingu i szukac wymowek na bardzo prawdopodobna spektakularna porazke). Kiedy rynek zacznie agresywnie sie kurczyc na rzecz konsol AMD beda mogli sobie zabrac te swoje karty tam gdzie ponoc zarabiaja najwiecej i gdzie nie musza sie przejmowac oderwanymi od rzeczywistosci cenami. Kiedys juz byla firma, ktortej zdawalo sie ze ma monopol na rynku i teraz nazywa sie Nvidia zamiast 3dfx :) Swoja droga Nvidia najwyrazniej nie ma pomyslu co robic. Monolityczne uklady to juz prehistoria i slepy zaulek. Sami to zreszta przyznali, a dalej ida w zaparte bijac rekordy nieoplacalnosci procesu produkcyjnego tak gigantycznych ukladow co pozniej ma odbicie w cenie i wydajnosci.
Nvidia - gaming nie jest już głównym źródłem dochodów firmy
https://www.gry-online.pl/hardware/nvidia-gaming-nie-jest-juz-glownym-zrodlem-dochodow-firmy/z51e573
Wydaje mi się, że mają wyrąbane ale ciekawi mnie ruch AMD i oczywiście jak wycenią swoje nowe karty.
Czy to tanio czy też nie, to wy się dowiecie jak będą podane oficjalne ceny, wraz z jakimiś testami wydajności. Bo co wam daje sama cena? Sprzedam wam auto za 10 tysięcy złotych, jak sądzicie, czy to dobra oferta?
Inna sprawa, że jakiejś rewolucji w wydajności to ja bym się nie spodziewał.
Mnie interesuje wydajność karty RTX 3070, cena jeżeli taka będzie do +-2400 akceptowalna jak będzie starczyć na kilka lat do 1440p 75fps, oraz co w podobnej cenie zarzuci AMD i ich "Big Navi"
W Polsce cena sklepowa to zwykle cena w USD x 5 zatem powinno być około:
RTX 3090 - 7000 PLN
RTX 3080 - 4000 PLN
RTX 3070 - 3000 PLN
RTX 3060 - 2000 PLN
Ja tam wolę własny przelicznik cenowy dolary mnożę x5 i wychodzi bardziej polska cena w sklepie.
Stąd by wynikało że 3070 by wychodził około 3k . Trochę drogo jak za ten segment rynkowy ale specyfikacja i testy pokażą oraz konstrukcje nie referencyjne mnie głównie interesują.
Edit : Te 3k to pewnie za wersję 8GB bo to referenty więc bardzo drogo.
400$ za 3060... no to podatek+marża sklepowa i będzie 2200 ;) W sumie nie tak źle, oczekiwałem 2500 i więcej.
Zobaczymy tylko o ile podskoczy wydajność względem 2000. Pisałem to już kilka razy - obstawiam że 3060 to będzie 2070 Super na lekkich sterydach. W sumie 2200zł za 2070 Super+ to nie aż tak tragicznie. Pożyjemy zobaczymy.
tylko wez tu czekaj na testy jak trzeba zdecydowac czy gonic rtxa czy nie... mam 2070 super i 2080 ti jak ktos chetny. nie bede zdzierał.. 2080 zamieniam na nowsza generacje a kompa z 2070 do żyda bo bez grafy sie uparł 2080tu gigabyte a 2070 s zotac z dwoma wiatrakami
przecież nie od dziś dla starego kontynentu odpowiednie ceny są w Euro, więc te 1400usd liczyłbym jako 1400€
O! Tanio! Biorę trzy 3070
Może pod koniec generacji ps5 kupie, bo wtedy pewnie dopiero może odczuje ze mi sprzęt niedomaga.
Sprzedaje swoje 2080ti i przeczekam miesiac bez kompa (i tak wyjezdzam na wakacje)
3090 na premiere tym razem (z 2080ti zwlekalem liczac na obnizki cen ktore nie przyszly i zaluje)
Pojawiło się także inne zdjęcie - wymaga zasilania minimum 850W
https://www.tweaktown.com/news/74663/nvidias-new-geforce-rtx-3090-will-require-huge-850w-power-supply/index.html
SeaSonic potwierdza doniesienia o nowych 12-pinowych złączach, które będą wymagały zasilacza o mocy minimum 850W. Mam tylko nadzieje, że będzie to dotyczyło jedynie topowych kart pokroju 3080/3090. Bo jeśli czeka mnie wymiana zasilacza do RTXa 3060/70 to jednak wole zostać przy starszej generacji. Swoją drogą to trochę się obawiam tego zwiększonego poboru mocy nowych kart. Liczę na to że mój 650W starczy chociaż do 3060 :(