Prawdopodobny wyciek danych użytkowników Nexus Mods
To już któryś raz, gdy nexusmods miał wyciek danych.
O taak. Mój pierwszy, mail na który teraz przychodzą pocieszne maile o przejęciu konta, też wyciekł z Nexusa. Banda ******, ****** amatorów.
Dlatego polecam "rejestrację" na wszystkich stronach za pośrednictwem tymczasowych maili.
Dlatego im mniej kont na gówno stronach tym lepiej, i oczywiście na specjalnym adresie do potencjalnego spamu
Tak dawno się tam nie logowałem, że już nawet nie pamiętam, na którym mailu miałem tam konto. Zaraz sprawdzę i na wszelki wypadek chyba je skasuję, bo i tak nie korzystam już z tej strony. Najwyżej kiedyś założę nowe.
Edit. Sprawdziłem i okazało się, że korzystałem tam z maila, którego skasowałem parę miesięcy temu, bo był parę razy shackowany. Najlepsze jest to, że nie wchodziłem na nexusa tak dawno, że żeby zalogować się na to konto, muszę kliknąć link aktywacyjny, który wysłali mi na nieistniejącego maila. No to wywalone mam na to konto :P
Czy ja wiem. Miałem już shackowane 2 maile, z czego jednego odzyskałem, ale było tam tyle różnego rodzaju spamu, że go skasowałem (to ten mail, którego wspomniałem w poście wyżej), a drugiego już nie udało się odzyskać. Na dodatek na tym drugim mailu miałem konta na steamie, gogu, origignie i ps network i te dwa ostatnie zostały shackowane właśnie za pomocą tego maila. Na szczęście udało się je odzyskać, ale trochę nerwów było.
Ja mam 3 konta mailowe: jedno pierwsze i główne, drugie osobiste do oficjalnych spraw (studia, praca itd.) a trzecie do tych najmniej ważnych spraw (jakieś gry przeglądarkowe itp.). Na każdym z nich mam inne hasło, którego nie używam nigdzie indziej. Na fb jeszcze inne hasło, a na pozostałych stronach (na których jak stracę konto, to w zasadzie nic się nie stanie) są różne odmiany kilku różnych haseł. Wykradzione bazy danych z reguły są wykorzystywane w całości i raczej nie próbują podmiany pojedynczych liter w pojedynczych hasłach, chyba że ktoś, kto Ciebie zna i zna twój login chce Ci się włamać na konto, więc przeszuka taką bazę.
U mnie wyglądało to tak, że na pocztach miałem to samo hasło, ale na reszcie kont miałem inne. PS Network i Origina shackowali mi w najprostszy możliwy sposób, bo dzięki opcji przypomnienia i resetowania hasła.
Obecnie też mam podział. Po tych zdarzeniach zdecydowałem się rozdzielić moje konta na różne maile.
Nie ma z tym żartów. Jak 2 lata temu padł Playstation Network nawet do Paypala mi się włamali. Oczywiście winien sam sobie byłem używając takiego samego hasła :(
Jak do haseł, od kiedy to hasła przechowuje się w postaci, w której ktoś może je sobie przeczytać?