Pracownicy Samsunga ujawnili tajne dane firmy używając ChatGPT
Równocześnie firma planuje stworzyć własną usługę podobną w działaniu do ChatGPT, przeznaczoną do użytku wewnętrznego.
Powinni od początku podobną usługę stworzyć na własny użytek przy funduszach jakie zapewne posiadają do takich celów. Przeciętny użytkownik ogranicza się do ChatGPT chociażby z tego względu, że jakby chciał stworzyć coś podobnego to za sam sprzęt musiałby wydać co najmniej kilkaset tysięcy dolarów, a gdzie tutaj jeszcze mowa o dalszych etapach.
no przeciez pisalem o tym tydzien temu tutaj https://www.gry-online.pl/forum/komentarz-pierwsze-firmy-zakazuja-uzycia-chatgpt-w-pracy/z2f6f9eb?N=1 :
jezu, typie.
nie, chatgpt nie uczy sie na biezaco. nie moze nawet wyszukiwac w internecie.
zeby to ai mialo wiedze projektowa to musialbys mu przekazac ją, i to w formie dostepow do chatow, confluencow, maili, kodu, roznych plikow itd. a nie mozesz tego rozpowszechniac publicznie (do tego bot nie ma takiej mozliwosci jeszcze by przyjac tyle inputu). dlatego tez masz tego newsa ze firmy zakazuja uzywania chatgpt. musieliby miec swoja instancje chatgpt hostowana w swojej sieci, zeby to bylo bezpieczne. tak dzialaja korpo.
Ciekawe skąd samsung się o tym dowiedział. Szpiegowali pracowników i później weryfikowali co kto wpisywał do tego chatu? czy openai ich sprzedało i poinformowało kierownictwo?
Artykuł w skrócie mówi o tym, że narzędzia analityczne nie są dla głupich/nieodpowiedzialnych osób.
"ChatGPT źródłem wycieków informacji". Serio? Serio???? To jakby ktoś wyrzucił dokumenty to zwykłego kontenera na śmieci a potem byście pisali nagłówki "kontenery na śmieci źródłem wycieków informacji".
Znów słyszymy o Samsungu. Moim zdaniem to reklama. Ich prawdziwe tajemnice są dobrze strzeżone. Nie dajcie sobie kijem mieszać w głowie. Co chcą to ujawnią, a to na czym im zależy to w życiu się nie dowiecie, są na to specjalne normy.
Swoją drogą, ChatGPT jest chyba najlepszym przykładem jak zablokować możliwość inwestowania zwykłym ludziom w technologię. Zrobili to jako projekt niekomercyjny i tym samym pozbawili mnie możliwości kupienia akcji... A ci co są bogaci mogli w to włożyć kasę aby jeszcze więcej zyskać. Mendy... A sama technologia? Objawienie. Chętnie zainwestowałbym w tą firmę wszystkie moje oszczędności aby mięs godna emeryturę... Ale nie, oni sprytnie wiedzieli że to jest dobre i nie dali ludziom szansy na zyski. Co ważne, skomercjalizowano projekt ale był non-profit do 2020 więc nie mogłem nic zrobić aby w to wejść... Mendy. Ktoś powinien za kare im to ukraść.