Porównanie rozmiaru RTX 3090 z RTX 2080 - karta jest ogromna
Mam porównanie rozmiarów dla wersji Ti:
To się robi coraz bardziej groteskowe widowisko. A gdzie do tego obudowa i chłodzenie? I są tacy co narzekają na rozmiary PS 5? W końcu miejsca pod biurkiem zabraknie. Będzie trzeba na pc osobny pokój przeznaczyć :-)
oho, kolejne starcze gadanie "kiedyś to byli mężczyźni, teraz to nie ma".. Poza tym, trzeba mieć naprawdę duuuuużo wolnego czasu, żeby wejść na stronę o grach i ogólnie tematach wokół tego i komentować, że gracze dyskutują o tym :D znajdź sobie jakieś hobby chłopie.
Porównajcie rozmiar pcie, przecież na pierwszy rzut oka widać że przeskalowali 3090 żeby wyglądał na większy... Tak czy siak jest duży, ale nie aż tak.
Slot PCI-E jest trochę większy faktycznie - właśnie porównałem, ale to może być dlatego, że karta jest na 3 sloty, a 2080 na 2, wiec jest wyżej/bliżej obiektywu. Może przez to sprawiać wrażenie przeskalowanej.
Tu jest niby już przeskalowane:
https://videocardz.com/newz/nvidia-geforce-rtx-3090-graphics-card-pictured#comment-5040012859
Nadal spore...
TDP ma też być większy niż typowy dla Titanów i Ti. Można się było spodziewać, że również same karty będą "większe" pod wieloma względami chociażby po TDP i zmianie w nazewnictwie. Takie rzeczy zazwyczaj idą ze sobą w parze.
Mam porównanie rozmiarów dla wersji Ti:
Nie no RTX 2060 był moją ostatnią kartą graficzną. Przechodzę na konsole do gier. RTX 2060 do gier których nie ma na konsoli wystarczy jeszcze na kilka lat.
Dobrze, że napisaliście przy zdjęciach która karta to RTX 2080 bo za Chiny byśmy nie zgadli. :D
To tak na mm chyba by do standardowej obudowy weszło a jak nie to boshówka lub brzeszczot i do dzieła drodzy gracze obudowę dopasować we własnym zakresie :)
Szkoda że mnie ten problem nie dotknie było by zabawnie.
W następnym odcinku info że karta wymaga nowego większego portu PCIe.
No problem
Ploteczki głoszą o nawet 400W TDP, więc ten kawał żelastwa raczej nie dziwi. Sam układ chłodzenia wydaje się naprawdę solidnie przemyślany, pozostali producenci będą musieli się tym razem mocno postarać żeby zaoferować coś faktycznie lepszego.
To nie będzie problem, przy cenie 1500$ doliczenie sobie 300$ za niereferencyjny układ z RGB nawet nie zostanie zauważone.
Rzeczywiście ogromna karta! Nigdy nie widzieliśmy takiej dużej! /s
Karta jest ogromna w porównaniu do poprzednich FE, jak porównamy ją to modeli od innych firm to nie robi aż takiego wrażenia - jest tylko trochę większa od większości 3 wentylatorowych RTX 2080 Ti. Ludzie panikują jakby od ciężaru tej karty miałyby się im rozpaść płyty główne i nawet największe obudowy Full Tower miały by nie zmieścić RTX 3090 a tak na prawdę karta jest mniejsza od MSI RTX 2080 Ti Gaming X Trio - ta karta nie jest montowana w 3 slotach, ale w rzeczywistości zajmuje tyle miejsca.
Krotka karta. Tu tutaj trosze dłuższa. https://linustechtips.com/main/uploads/monthly_2018_04/20180331_052556.jpg.1dc63411dc7ecedf50eaa3381f679ba6.jpg
RZECZYWISCIE OGROMNAAAAAAAAAAA !!!!!!!! Wejdzie mi do garażu ? przestancie sie juz podniecac tym g***em., zdjecia przekombinowane.... pci wklejony z programu graficznego :PPPP
Ok najważniejsze jak będzie się przedstawiała wydajnościowo bo jeżeli to ma tak być jak pomiędzy GTX 1080TI a RTX 2080 to można się rozejść i czekać na obniżki cen RTX 2080TI.
Zastanawiam się czy jak tutejsi spece od wszystkiego widzą w necie cenę nowego Rollsa to też biadolą jakie to teraz samochody drogie i zapowiadają przesiadkę na rowery. Bo najwyraźniej nie ma znaczenia, że temat dotyczy karty, której i tak życiu by nie kupili, która ma być pozycjonowana wyżej niż xx80Ti i być może ma nawet zastąpić Titana.
Gdy by RTX 3090 kosztował 1000 zł to bym kupił, a Rollsa nie bo mi się nie podoba.
I to ma być duża karta? Takie wymiary ma RTX 2080 Ti od MSI.
Ale bydlaczek z tego RTX'a ;p. Rzekomo mieliśmy w minimalizm iść.
w życiu bym nie powiedział że będzie takie chłodzenie / nie za bardzo rozumiem czemu ma służyć przeciwstawny układ. Jak trafi do mnie karta z przyjemnością ją rozbiorę, ale i tak wiadomo że ostatecznie musi zostać zawodowana.
Gpu ma mieć osobny chip do raytracingu podobno. Dlatego takie chłodzenie.
Budowa idealna do robienia tostów i jajecznicy, biorę. Przynajmniej zaoszczędzę, bo będę grał i przy okazji przygotowywał pożywienie.
Bodajże w zeszłym roku czytałem ,że Ampere przy znacznie mniejszym zapotrzebowaniu na energię(w stosunku do poprzedniej generacji), będzie stanowić olbrzymi skok wydajnościowy...
A ja, głupi, się ucieszyłem.... He He.
P.S. Skok to będzie ,ale na kasę.
Być może starsi pamiętają, że kiedyś zarówno GeForce i Radeon miały wersje z dwoma rdzeniami na jednej płytce. Sprawdźcie specyfikację Radeona 5970 lub 6990. Niezły bydlak :D
Dobre spostrzeżenie, ale proponuję jeszcze bardziej cofnąć się w czasie i zobaczyć jakie bydlaki były na złącze ISA. Karty dźwiękowe czy graficzne przerastały gabarytami teraźniejszych gigantów. Jedynie co to były chudsze, bo zajmowały jedno gniazdo. Sam miałem Sound Blastera na ISA i ledwo zmieściłem go w pełnowymiarowej obudowie ATX.
Zaktualizowałem obrazek z wczoraj.
Tu mamy obrazek z dopasowanymi do siebie, po wielkości slotu PCI, kartami --->
Poniżej 32 cm, to zdecydowanie rozsądniejsza wartość. Większe karty miałyby problem z większością obudów.
To musialaby byc naprawde kiepska obudowa. Mam midi Zalman R1. Karta do 36 cm wejdzie.
Obudowy Tower (do których pewnie trafiają takie gpu) to ponad 40 cm
Czyli karta kurczy się z każdym nowym dniem - to wspaniała technologia!