PlayStation 4 i Xbox One – czy next-geny naprawdę są takie drogie?
chyba nie są aż tak drogie, ale teraz to jest gdzie pieniądze wydawać i chyba wydaje się więcej?
Właśnie są tanie i mam nadzieję, że to dlatego, że chcą wypuszczać częściej nową generację.
A ktoś twierdził, że są? Dziwny artykuł.
Ludzie kupują grafiki za 700 zeta, procki za 900, a niby nowe konsole są drogie, nie są.
Ceny są w sam raz, a przecież jeszcze spadną.
Ceny konsol może będą niskie ale nic niewiadomo o cenach samych gier.
@tariel - Niezupełnie nie wiadomo. Zapraszam tutaj: https://www.gry-online.pl/newsroom/ile-beda-kosztowac-gry-na-konsole-xbox-one-i-playstation-4-w-polsce/z71302a ;)
Nie starzy wypłata i nie są takie drogie u nas w Polsce wszytko jest drogie.
A czy ktoś pomyślał o tym, że drzewiej produkcja podzespołów i elektroniki była bardzo droga, stąd wytłumaczenie dlaczego kiedyś drogo - teraz taniej (nie było przeca ogromu taśm produkcyjnych w Chinach, Tajwanie czy Malezji). Dlatego też samo porównanie cen/inflacji bez brania pod uwagę postępu technologicznego skutkującego spadkiem cen w całej branży rtv/agd - daje fałszywy obraz tego zjawiska. Rodzice jak za komuny kupowali czarno-białego Neptuna (taki telewizor) to musieli wydać chyba ze dwie "robotnicze" wypłaty (no i nastać się w kolejce). Teraz można mieć odbiornik tv za połowę najniższej krajowej. Co do Playstation 3 i jej wysokiej ceny - to należy zauważyć, że ta konsola jako pierwsza miała wmontowany blu-ray; wtedy wielką i bardzo drogą nowość. Przez pierwsze lata od premiery uważano ją (PS3) za najtańszy odtwarzacz blu-ray. Teraz kosztują one tyle co dobre dvd ale w 2006 r. były bardzo drogie - stąd też i wysoka cena konsoli.
Cenę konsoli wyznaczają ceny gier, a te Polsce biorąc pod uwagę zarobki są bardzo wysokie. Grę na PC w cenie 140 - 180 jestem w stanie kupić. Natomiast na Xbox One za 279zł nigdy w życiu i nie dlatego, że mnie nie stać, po prostu uważam, że żadna gra nie jest warta takich pieniędzy. Zamiast tego wolę tę sumę przeznaczyć na inny cel.
Fakt, że już na wejściu ceny nowych konsol (szczególnie PS4) będą sensowne może napawać optymizmem.
Druga sprawa, że gry też stają się tańsze, przynajmniej w porównaniu z sytuacją sprzed kilku lat. Sporo tytułów już po krótkim czasie można kupić za cenę dużo niższą niż sugerowana.
kamadi
A tam, można używki kupować albo ps+ wykupić i dostajesz całkiem dobre gierki, mniejsze, większe i parę innych bajerów w cenie niższej niż jedna nowa gra rocznie.
Dla zachodu takie kwoty to zadne drogie bo PS4 mozna kupic za 2 tyg pracy majac troszke kasy na koncie by nie byc potem golym.
Jeśli spojrzeć na zarobki naszych bliższych i dalszych sąsiadów to zarabiając 6-7 Euro za godzinę (zarobki merchów, kasjerów itp.) można mieć taką konsole w niecały miesiąc.
Po co jakieś tam wykresy, 350 funtów za PS4 to bardzo lajtowa cena, wręcz w szoku byłem, że tak tanio.
Nie wiem o co chodzi wszystkim ludziom z USA czy Europy Zach. (choćby buczenie na E3 gdy podawano cenę XOne). Wielkie narzekanie na mega drogą konsolę - 500$! Przecież dla nich to 5 stówek, które byle dzieciak podczas wakacyjnej roboty w Macku zarobi w 2 tygodnie... każdy Polak chciałby PS4 czy X-Boxa za 500zł.
LeFhranucz
W niecały miesiąc? W byle robocie np. w Irlandii masz tygodniówkę 250E co w skali miesiąca daje marne 1000E. Porównując Polaka zarabiającego ok. 2-2,5k Irlandczyk ma taką konsolę w tydzień, max. 10 dni...
15 bo są przyzwyczajeni że kupno konsoli to 2 dni roboty, Nie tydzień-2
Nie wiem o co chodzi wszystkim ludziom z USA czy Europy Zach. (choćby buczenie na E3 gdy podawano cenę XOne)
Cena była jedynie zapalnikiem w całej bombie Microsoftu, cieli w ciula przez cały czas by potem powiedzieć że chcą za to jeszcze 5 stówek. Dlatego ludzie buczeli.