Pierwsza prezentacja napędu HD-DVD przeznaczonego dla konsoli Xbox 360
I sie zaczeło, M$ będzie znów kosił kasę na czymś co mogło być już od razu na starcie konsoli. Ale nie M$ zawsze musi być pierwszy. Teraz już nie będzie tak różowo, za 8-12 miesięcy gry pewnie będ w większości na HD-DVD. Kto nie będzie miał ups.....
no tak, ale dzięki temu że ten napęd jest dodatkowy, microsoft może twierdzić że ps3 jest za drogie:)
-LEvEL- ===> Tylko ze cena konsoli by byla duzo wyzsza, spowodowana bezuzytecznym gadzetem. za 8-12 miesiecy jak mowisz bedzie mozna sobie kupic naped i go wykorzystac sensownie. W tej chwili podobnie jak Blu-Ray jest to bezuzyteczny gadzet (tak tak, mozna filmy ogladac wszystkie trzy...).
zarith ===> Juz widze jak ogladasz filmy na swoim Ps3... na bezuzytecznym napedzie Blu-Ray. Sony, zrobilo glupote i tyle. I mimo calego fanatyzmu musisz to przyznac. Obaj wiemy ze nie wypuszcza zadnych gier wykorzystujacych blu-ray przez dluuugi czas a filmow nie ma. Mogli isc ta sama droga i miec duzo lepszy PR na starcie.
Szkoda, że nie dało się tego "zamieścić" w jednym pudle. Chętnie zapłace to $200, gdybym tylko mógł wymienić konsole, a nie dostawiać kolejne badziewie. Może za rok zmienie zdanie. W każdym razie zapowiada się ostra walka między HD-DVD, a BR. Myślę, że wygra ten standard, który będzie miał tańsze odtwarzacze :)
Cainoor ===> No co racja to racja. Mogli by to wrzucic w jedna bude albo w jakis serwisach umozliwic zamiane napedow. A co do BR i HD, mysle ze masz racje. Chociaz imho BR ma chyba jednak wieksze mozliwosci...
3miś, nie jestem fanatykim sony... owszem, uważam że ta konsola zarządzi ale opieram to na - jak mi się wydaje - obiektywnych przesłankach:)
owszem, sony mogło pójść taką drogą jak m$ i, wyciągnąć z tego korzyści pr-owe, ale tego nie zrobiło... co to zmienia?
- cenowo nic, za dwa-trzy lata będą zarówno tytuły wykorzystujące br jak i hddvd, jeszcze się pewnie wtedy okaże że sony ma tańszą konsolę ;>.
- wygodnościowo dużo, ja sobie nie zycze mieć konsoli w 14 częściach rozwalonej po całym pokoju w pajęczynie kabli, ja sobie życzę mieć pudełko które podłączę pod tv i tyle
- pr-owo trochę, ale na czyją korzyść zobaczymy - wydaje mi się że sony może jeszcze odnieść niezłe korzyści z wizerunku 'bad boya' :))0
a propos ceny, pamiętaj 3miś że piszemy na polskim forum - dla polaka dołożyć dodatkowe 100 funtów na konsolę to pół wypłaty, dla osób pracujących na zachodzie cena konsoli i tak będzie oscylowała w okolicach jednej trzeciej - jednej czwartej miesięcznych zarobków więc oni raczej kupią to co chce dziecko a nie to co jest tańsze:)
zarith ===> obiektywne przeslanki "kocham jrpg :P " nie sa tak do konca obiektywne. Jak narazie, jesli chodzi o gry nie zauwazylem absolutnie nic interesujacego dla mnie na PS3. Jesli beda jakies naprawde fajne gry, to pewnie kupie i PS3, ale jak narazie nic, kompletnie nic nie jest zapowiedziane co by mnie interesowalo (a co by nie bylo zapowiedziane na inne platformy)
Ja osobiscie, jestem przekonany, ze sony z ms podziela sobie rynek na pol a wii bedzie dodatkiem i do x'a i do ps. Ale nie bedzie waznym graczem na rynku. Jesli ktos nie przepada za jRPG, japonia i japonskimi grami (jak ja - a nie jestem odosobniony) to kupi X'a i tyle.
Od kiedy to konsole sie dla dzieci kupuje? Nie wiesz jaka jest srednia wieku graczy na tzw. zachodzie? Zobacz sobie w pierwszym lepszym Game albo Gamestopie ze dzieci to sie praktycznie nie zdarzaja....
no to sobie kupią, nie dziecku, nieważne. ważne są relacje cenowe między takim uk a polską. a tak btw właśnie byłem w gamestation, kupiłem sobie x-wing: collection za 2.99 funta (lol) i przy okazji zauważyłem, że dzieci było równie dużo jak 'dorosłych'. może po prostu u was w tej irlandii dzieci mają inne zainteresowania ;>
'kocham jrog' nie jest obiektywną przesłanką sama w sobie. ale obiektywnie rzecz biorąc, jrpg kocha jeszcze ładne paręnaście milionów osób na całym swiecie i to już jest przesłanka obiektywna (mówiąca nam o relacji sukcesowej pomiędzy jrpg a ps3).
ja wiem, że bardzo lubię sony. ja wiem, że bardzo mi odpowiada zestaw gier jaki mi zaproponuje sony. ale to nie znaczy, że nie moge być obiektywny, ani że to co mówie nie moze być obiektywne:)
pamietaj ze drugie kilkanascie milionow ludzi, nienawidzi jrpg :).
A 200 euro, w Irlandii, to sporo i wiem ze nikt tego nie wyda ot tak sobie na bezuzyteczny gadzet (nawet maniacy z ktorymi pracuje majacy wszystkie konsole i po 100-200 gier na kazda) jesli moga kupic cos o porownywalnej mocy i uzytecznosci a 200 przepic, wydac na gry albo cos w tym stylu.
Przynajmniej tak mysla ludzie wokolo mnie. I nie sa to robotnicy portowi :)
Jesli statystka, mowi wyraznie ze srednia wieku = +/- 30 lat, to dzieci jest znacznie mniej.
Moze trzeba bylo odejsc od polki z grami dla dzieci ? :)
TzymischePL ---> Z BR może być podobnie jak z Betamax ;)
"W latach osiemdziesiątych VHS wygrał walkę o prymat na rynku z konkurencyjnymi formatami Betamax (opracowanym przez Sony) oraz video 2000 (Philips), które były bardziej zaawansowane techologicznie. Niestety o zwycięstwie formatów zadecydowała niska cena VHS oraz błędy w polityce firmy SONY, która kupując pod koniec lat 80. licencje na VHS zaprzestała promocji Betamaxa."
http://pl.wikipedia.org/wiki/VHS
Ciekawe ile plnów będzie kosztował PS3 rok po premierze? Może ktoś się pobawi w jasnowidza i postara się przewidzieć cene? :)
pamiętam, ale co z tego, nikt nie zakłada że x360 albo ps3 kupi całe 6 miliardów ludzi... nie lubią jrg, pograja w coś innego albo na innej konsoli, ważne jest to że paręnaście milionów miłośników już wie że kupi ps3, ważne przynajmniej z punktu widzenia sony.
to że ludzie pracujący z toba wolą x360 o niczym nie swiadczy, ja znam takich którzy wolą ps3 i też w porcie nie pracują (btw to źle być pracownikiem portowym? bo dziecięciem bedac chciałem uciec na statek, niestety jaką flotę mamy taką mamy). wyjdą takie gry w którebeda chcieli zagrać, kupią ps3, nie wyjdą, nie kupią. de gustibus non disputandum est:)
a dzieci być może jest mniej, jak pisalem nie to jest ważne tylko relacja cenowa. 100 funtów = 20 piw w dobrym pubie. jak się zarabia 1500, to naprawdę nie jest taka tragedia...
zarith ===> Nie powiedzialem ze wola x'a. Powiedzialem ze nie lubia wydawac bezsensownie pieniedzy ale jak widzisz, Twoj fanatyzm by Sony, nie pozwala Ci trzezwo do tego podejsc :]
Mowiac "pracownik portowy" mialem na mysli slynny na calym swiecie stereotyp dokera z Liverpoolu... :)
Ja sam kupie ps3 jak wyjdzie kilka gier ktore beda tego warte. W tej chwili bedzie to wydatek 600 euro dla bezuzytecznego gadzetu pod tytulem Blu-Ray... bez sens :)
parenascie milionow fanatykow sony? eeee chyba przesadzasz :P
oj 3miś, zwracaj więcej uwagi na to co piszesz... napisałeś że twoi koledzy nie chcą ps3 bo 'esli moga kupic cos o porownywalnej mocy i uzytecznosci a 200 przepic' (...)
więc jaki to sprzęt ma porównywalną moc i użyteczność do ps3, jest tańszy o 200 eryków i nie jest xboxem 360?:))))
nie fanatyków sony, fanów jrpg - a tylko ps3 z konsol stacjonarnych będzie się liczyła w jrpg.
a dokerzy z liverpoolu to konsol może i używają, ale do nap...dalania się z innymi dokerami z liverpoolu. ale z tego co słyszałem wolą handheldy, o wiele poręczniejsze i łatwiej się zamachnąć:)
zarithku ===> czytaj ze zrozumieniem, wylacz fanatyzm przyjacielu. Nie napisalem ze wola x'a czy nie wola ps3. Napisalem ze 200 euro to dla nich duzo. W tym przypadku jest kwestia konsol. Ale to samo sie odnosi (proporcjonalnie) do samochodow, wycieczek, wakacji, ubran itp itp.
Oczywiscie ze w tym przypadku chodzi o X'a, ale chodzilo mi o ogolna zasade.
Ale lipa:D Ja bym wolał odrazu mieć wczepione HD a nie pieprzyć się z 'dwoma konsolami' :D
TzymischePL smieszny jestes wszystkie gry nowe sa zapowiedziane na BR I FILMOW NIC NIE MA HAHAHAHAA JUZ JEST PONAD 100 POZYCJI NA BR nie unas bo to wiadomo zacofany kraj , ty myslisz ze tam same jrpg beda zobacz teraz jakie i ile gier wychodzi , na ps2 wiecej wychodzi tytolow niz na X360!! i to nie jakies jrpg czy kichy
no i super, tylko nie wiem o co ci chodzi z tym fanatyzmem. ty napisałeś o x-ie, ja napisałem o x-sie. tobie chodzi o ogolną zasadę, mi też (podałem ile piw można sobie kupić za 100 funtów - dla niektórych to dużo, dla niektórych nie). ale to ja jestem fanatykiem. dlaczego? bo w wątku o konsolach nowej generacji piszę o konsolach nowej generacji zamiast o 'ogólnych zasadach'? bo nie jestes się odnieść rzeczowo do moich argumentów, więc wolisz offtopicować na mój temat, wieku ludzi kupujących konsolę, czy co tam jeszcze wymyślisz?
żeby zakończyć ten żenujący fragment dyskusji, tłumaczę jak dziecku: jeśli ja piszę o ps3, a ty że twoi kolesie nie chca przepłacać 200 euro, to jest oczywiste że piszesz o x360, co zresztą byłes sam łaskaw przyznać. skoro jest to oczywiste, to o co ci chodzi?
grubas - to że gry będą wychodzić na blue ray to nie znaczy że będą go w pełni wykorzystywać, filmów też na razie jest jak na lekarstwo, generalnie czy blue ray się uda czy nie pokaże następne kilkanaście miesięcy
grubas22 ===> Tysiace pozycji, miliony... Tylko gdzie je kupic? na www.amazon.com. jest 83 pozycje z czego 3/4 ma info " Available for Pre-order ". Na www.amazon.co.uk, nie mozna kupic zadnego. Powodzenia :)
A co do gier, to chyba jasne, ze wyjda na Blu-Ray, jakby bylo inaczej to by bylo chore.
zarith ===> Jakich Twoich argumentow? Bo chyba nie chcesz mi i sobie wmowic ze argument o kilkunastu milionach ktore kupia ps3 na pniu jest rzeczowy.
A co do tych 200 euro, to teraz ja tlumacze jak dziecku: to jest malo i jest duzo. Wszystko zalezy od, okolicznosci o ktorych mowilem, tj. czy znajdziesz na liscie gier cos w co zamierzasz grac czy nie. I tyle.
ach no widzisz zagubiliśmy się nieco. ok. tematem dzisiejszego wątku jest 'Pierwsza prezentacja napędu HD-DVD przeznaczonego dla konsoli Xbox 360'. argumenty zamieściłem w poście nr 6.
A co do tych 200 euro, to teraz ja tlumacze jak dziecku: to jest malo i jest duzo. Wszystko zalezy od, okolicznosci o ktorych mowilem, tj. czy znajdziesz na liscie gier cos w co zamierzasz grac czy nie. I tyle.
czyli, tłumacząc z polskiego na nasze, nie jest ważna cena tylko gry. czyli, tłumacząc dalej, ty i twoi koledzy nie macie ochoty na ps3 nie dlatego bo jest za drogie, tylko dlatego że nie znaleźliście powodu aby te 200 eryków dopłacić.
mam tylko nadzieję że zdajesz sobie sprawę że na świecie oprócz ciebie i twoich kolegów znajduje się jeszcze 6 mld ludzi którzy nawet jak mają inne zdanie niż ty to nie znaczy że sa 'nieobiektywni' lub tez że ich płaszcz jest podbity futerkiem fanatyzmu:))))))) i że conajmniej część z nich, nie licząc się z gromami które na ich głowę sprowadziz, mimo wszystko jednak wybierze ps3:)))
Tzymische- historia add-onów do konsol zapewne jest Ci znana, nie będę wymieniać.
W związku z tym że MS od początku mówiło potencjalnym konsumentom że oni ich do HD ery siłą nie gonią, ten ruch ma na celu wyłącznie 'odtickowanie' w kolumnie 'napęd next-gen' przy porównaniach w gazecie.
Skoro jest to tylko bezużyteczny gadżet - sami posiadacze X360 tak twierdzili o napędzie next-gen do tje pory, prawda ? :P - to zapewne sprzeda się w jakichś 50-100 tysiącach sztuk. Przy takiej wielkości produkcji - albo MS dołoży drugie tyle do kosztów albo będzie kosztować ze 200-300. No ale może nie będę opowiadać, bo od początku wiadomo że to będzie niszowy produkt. Jeżeli dodać do tego plotki że MS pracuje nad wsadzeniem HDMI do swojej konsoli (na HD forum znalazłem nawet foto - nie umiem ocenić czy to jest płyta główna X360.
Co do reszty to nie chce mi się gadać - w PS3 jest blu-ray, wszystkie gry będą na blu-ray, będą filmy - na początek wystarczy mi Da Vinci Code i tyle. No i argument o tym że X360 jest tańszy raczej idzie do kosza, bo BD będzie standardem nowej generacji za rok-dwa.
A oto zdjęcie z prezentacji opublikowane na forum hdtvpolska.com
Opatrzone jednozdaniowym komentarzem - "Wygląda tragicznie !!!"
zarith ===> Ja wiem ze nie ma interesujacych dla mnie gier i tyle.
Albz74 ===> dalej tak twierdze i bede twierdzil dopoki nie bedzie duzego wyboru gier wykorzystujacych w pelni mozliwosci BR czy HDDVD. sam fakt wrzucenia czegos na BR nie oznacza ze ta gra to wykorzystuje. Przypominj sobie Dune 1 na CD.
A co do wygladu. Coz, wyglada tragicznie to prawda. Ale ja od konsoli wymagam tylko i wylacznie tego zeby mozna bylo na niej radosnie pograc. Nie beda na niej surfowal po internecie, mam do tego inne urzadzenia. Nie bede ogladal filmow na DVD/BR/HDDVD od tego jest sprzet stacjonarny. Bede na tym gral i tylko gral. Zreszta wrzucilem konsole praktycznie za TV bo generalnie jest brzydka jak noc. Wiec ani mnie to ziebi ani parzy. Jak to wyglada.
P.S. => hdtvpolska.com ani zadna inna strona/czlowiek etc nie jest dla mnie wyrocznia. I prawde mowiac mam gleboko w powazaniu to co ktokolwiek sadzi o wygladzie. Wymyslilem wlasnie, ze jesli naped HD DVD bedzie przydatny i go kupie to konsola pojdzie jeszcze bardziej za TV tak ze nie bedzie straszyc a naped bedzie wyprowadzony na kablu pod tv...
P.S. 2 => Da Vinci Code, ogladac ponownie? Musialbym zwariowac :)
no i własnie o to mi 3miś chodzi... kwestią nie jest to 200 euro, bo na to cie stać i to zapewne z uśmiechem, tylko czy to co otrzymasz za tę sumę cię zadowoli. dla mnie interesujące gry sa, dla ciebie nie ma, nie ma żadnych powodów żeby się częstowac fanbojami i tak dalej.
zarith ===> ej :) ja Cie czestowalem fanatykiem, a nie jakims zdechlym idiotycznym fanbojem :P. Fanatyk, to najwiekszy szacunek :)
Da Vinci nie oglądałem- mam małe dziecko i nie latam na wszystkie nowości do kina.
Wybrałem sobie ten film celowo i poczekam aż go będę miał na BD. Nawet książki nie czytałem więc chętnie obejrzę :)
hdtvpolska to nie są spece od konsol, ale od sprzętu HD. I mają zupełną rację mówiąc, że to tragicznie wygląda, jeżeli mozna kupić sobie player Toshiby.
albz74 ===> Wybierz jakis inny. Bo jest nudny i zle nakrecony i nieciekawy.
co do hdtvpolska, jak juz mowilem, ja sprzet kupuje do uzywania a nie ogladania. a x360 wyglada nawet tragicznie bez tego dodatku. I ma mi sluzyc tylko do grania (konsola).
Nie wiem, ja moze jestem chory, ale wyglad sprzetu jest u mnie na ostatnim miejscu w dodatku nie punktowanym jesli chodzi o zakupy :]
Xbox 360 i tak nie ma możliwości działania w trybie 1080p, prawda? Chociaż pewnie i w 1080i filmy na HD-DVD będą "zabijać" :)
Różnicy w samym obrazie między HD a BR nie ma, prawda?
Cainoor - HD-DVD obsługuje 1080p, spodziewam się że ten napęd może mieć wyjście 1080p.
Większej różnicy w jakości obrazu nie ma, zależy wszystko od kodeków, pierwsze płyty BD są kodowane w mpeg-2 a HD-DVD w VC-1 (dobrze piszę ?) , który jest również w specyfikacji BD.
Największa różnica to maks transfer i pojemność. w BD bodajże 34gigabity/s i 50GB (choć są już prototypy płyt 100GB do BD) w HD-DVD chyba 25 gigabit/s i 30 GB.