Oszustwo na Whatsapp na OLX. Jak unikać i gdzie zgłosić?
Zwracaj uwagę na błędy językowe, ortograficzne, nietypową odmianę wyrazów. Oszuści często nie są z Polski i posługują się translatorem do prowadzenia konwersacji.
Tak samo jak wielu czytelnikow a nawet redaktorow Gola sadzac po niektorych artykulach.
Ktoś próbował mnie oszukać w ten sposób niedawno, ale był kupującym nie sprzedającym. W takim przypadku mam tylko jego numer telefonu. Nie wiem czy to gdzieś powinienem zgłosić.
Przy drobnych ogłoszeniach nie udostępniam już numeru telefonu, bo wiązało się to z automatycznym spamem od oszustów na whatsappie. Ot, takie są już realia wystawiania na OLX.
Nie uzywam whatsuppa i mam święty spokój.
Kolejny raz sie przekonuje, ze nie uzwanie tych socjal gowien szpiegowskich to tylko korzyść.
Polecam wszystkim, nie tylko bezpiecznie, ale i święty spokój, a z ludźmi z ktorymi chce miec kontakt to mam i nie potrzebuje do tego pośrednictwa socjal korporacji.
Aha, spoko, czyli z telefonu też nie korzystasz, czy już korporacje tel-kom. są ok? Nie wiem czy chcesz być taki fajny, czy po prostu tylko się zbłaźnić? XD
Moim zdaniem są duże szanse, że po numerze telefonu doszliby do tego, ponieważ numery (nawet na kartę) są rejestrowane. Czy zgłaszać? Jeżeli ten ktoś zrobił to za pośrednictwem serwisu, to najlepiej administracji, a jak po prostu napisał, to pozostaje policja. Ale skoro nie dałeś się naciąć, to już już jak chcesz, możesz iść na policję i to zgłosić. Ale ty nic nie zyskasz, najwyżej stracisz czas, za to może to potencjalnie uratować kogoś w przyszłości od oszusta. Ale i tak jest duża szansa, że nic by nie zrobili na policji (bo ostatecznie oszustwo nie doszło do skutku, mała szkodliwość itd.).
Tak, bo oszuści używają zarejestrowanych na siebie kart :D
Każdy bez większego kłopotu może nabyć taką ilość kart sim zarejestrowanych na inne osoby, jaką tylko chce.
Policja nie robi nic z takimi osobami. Na OLX jest tego cała masa. Wyłudzają dziesiątki tysięcy, a i tak nic im nie robią.
Nie ma też co się dziwić oszustom, że tak działają, bo po prostu ludzie to idioci. Wystarczy pooglądać kanał "Łowcy Okazji", gdzie takie oszustwa pokazują. Ludzie są tak naiwni, by dostać coś 5zł taniej, że w zastaw by własną nerkę wysłali.
Najwięcej kasy zarabia się na głupocie ludzi.
Przecież można numer na słupa zarejestrować dajesz menelowi na flaszkę i on podaje swoje dane
Typowy GOL.
Zglosic do OLXa spoko, ale juz NIE WSPOMNIEC o cert.pl gdzie mozna zglaszac takie domeny to xD
Proponuje jednak robic wiekszy 'risercz' przed napisaniem czegos:
https://incydent.cert.pl/domena#!/lang=pl
Zgłaszanie oszustwa to marnowanie swojego czasu. Oszust i tak założy nowe konto z nowym numer w kilka sekund.
Po prostu głupota ludzka jest zby silna, by cokolwiek zgłoszenia dały. To jak z narkotykami - zamiast ścigać i walczyć z dilerami, lepiej edukować ludzi. Na miejsce jednego dilera przyjdzie 10 innych. To samo z oszustami internetowymi. Jakby ludzie nie bili tak bardzo naiwni, nie dali sie tak łatwo omamić, na siłę nie szukać okazji, to i oszustów byłoby mniej.
Ja lubiłem potrollowac tych oszustów, że niby jestem dzieckiem i szukam karty płatniczej ojca, żeby móc podać jej numer na czacie :D. Fajna zabawa na nudy wieczorek, a oszust pewnie poirytowany utratą okazji i zmarnowanym czasem.
Żeby znaleźć oszusta wystarczy wpisać na olx rtx 3060 poszukać najtańszej oferty i już pojawi się wam prawdziwa wylęgarnia oszustów. Jak ktoś już wspomniał jest ich ogromna ilość.
Większość tych oszustów to Ukraińcy - taka ciekawostka
Zwracaj uwagę na błędy językowe, ortograficzne, nietypową odmianę wyrazów. Oszuści często nie są z Polski i posługują się translatorem do prowadzenia konwersacji.
Tak samo jak wielu czytelnikow a nawet redaktorow Gola sadzac po niektorych artykulach.
Hahaha no to ci się udało kolego ;)
Uważaj bo za krytykę tutaj rozdają banany D:
Szczególnie ja. Jedyny i niepowtarzalny SirXan. ;P
Nie, wystarczy myśleć przy tym co się robi. Tylko tyle i aż tyle.
Darth--> doedukuje Cię. Zamawianie za pobraniem niczego absolutnie Ci nie daje. Jedyna firma która oferuje sprawdzenie paczki przed odbiorem to PP. W każdej innej firmie odbierzesz lub rozpakujesz to po ptokach. Kurier co najwyżej spisze protokół ale już nie przyjmie z powrotem paczki. Odbiór osobisty? Oszust wyślę Cię pod adres jakiejś przypadkowej osoby. Kasy może nie stracisz ale czas i owszem.
Na razie oszuści działają poprzez wymuszenie na kupującym przelania pieniędzy, bo niby szybko ich potrzebują, i nie muszą się bawić w wysyłki czy odbiory osobiste, jeśli ofiara łyknie haczyk.
"Według polskiego prawa, nie ma żadnego przepisu który sprawiłby, że żądanie sprawdzenia zawartości paczki przed jej odbiorem (tj. pokwitowaniem) można by uznać za zasadne. Według Kodeksu Cywilnego i ustawy Prawa przewozowego, do momentu odbioru paczki za jej ewentualne uszkodzenia odpowiada firma przewozowa. Co to oznacza w praktyce? Otwieranie niepokwitowanej przesyłki oraz tzw. przesyłki pobraniowej z możliwością sprawdzenia zawartości jest niezgodne nie tylko z polityką korporacji kurierskich, ale i polskim prawem. Otworzenie przesyłki byłoby równoznaczne z jej uszkodzeniem, a zatem stanowiłoby podstawę do roszczeń i reklamacji. "
To są automaty, dwa razy po odświeżeniu ogłoszenia natychmiast przyszło takie samo pytanie: czy aukcja taka i taka jest nadal aktualna, przy pierwszej odpowiedziałem tak, i następna widomość to informacja że gość zamówił do mnie kuriera, po przekazaniu że podałem numer na policję kontakt się udawał.
Za drugim razem po prostu powiedziałem odbiór osobisty.
A ogólnie w OLX sprzedaje się wyłącznie za pośrednictwem strony OLX, no i oczywiście za pobraniem. Droższe rzeczy po prostu z odbiorem.
Wysylam sms,mms i emaile.
To wystarczy i nie dostarcza korporacjom innym niz dostawcy polaczenia danych o moim zyciu prywatnym. Operator internetu ma takich jak ja w d... gdyz obsluguje w danej sekundzie miliony takich operacji i reaguje tylko na sadowe nakazy.
Operator raczej tych informacji nie sprzedaje innym prywatnym firmom, gdyz podlega RODO.
Whatsapp dla mnie odpada juz na etapie instalacji kiedy chce dostepu do mojej skrzynki kontaktów w telefonie i ujawnia moj numer telefonu.
Juz jakies szpiego cos tam wie kogo znam, z kim i koedy rozmawiam. To juz jest za dużo, co chce ujawnic.
A pozniej jest tylko gorzej. Wole swoje zycie zachowac dla siebie i o przeszłość być kiedys zapytanym, a nie poinformowanym przez jakies SI.
Człowiek sie zmienia, jesli nie skrzywdziles nikogo i popepniles male bledy, zawsze mozesz puscic to w niepamięć i pozbyc sie balastu przeszłości, jak to pojdzie w siec, to bedzie Cie przesladowac do smierci.
Pozniej wyciagaja jakiemus developerowi czy politykowi wpis sprzed 15 lat i wywołują afery. Czlowiek sie od tamtego czasu dawno zmienil, a Ci mu to wyciągają.
Sam to sobie zrobil uzywac socjal media. Gdyby sam na siebie nie donosił to by nigdy nikt mu jakiegos syfu sprzed 15 lat nie wyciągnął.
Jak dla mnie to wszelkie social media moglyby zniknac i stac się nielegalne. Ludzie by wrócili do komunikatorow typu gadu gadu, kontaktowali sie bezpośrednio z adresatem i uzywali for tematycznych zamiast facezbokow i innego zbednego szajsu.
W chinach jest jeszcze gorzej, tam socjal media aplikacja ma tez metody płatności i oceny spooecznej. To jest dopiero bagno. Ja bym chyba przestal wogole udzielac sie w sieci jakby u nas cos takiego bylo.
Prywatne zycie zostawmy sobie, niech korporacje sie odpieprza.
Gdyby kogoś ciekawiło ile zarabiają oszuści:
Nawet miłego dnia mi życzył haha
To pokazuje na jaką skalę oszukują. Do mnie pisze średnio 5 osób dziennie na whatsapp.
Przecież ty oszustwa są znane od dawna a wy dopiero teraz się obudziliście z tym tematem.
Nie ma sensu nigdzie zgłaszać bo to tylko próba oszustwa i nikt nie został oszukany a numery telefonów założone na słupy.
Chyba że ktoś faktycznie dał się oszukać bo nie myślał no to wtedy może iść na policję ale na cuda niech nie liczy