Nowe Radeony już w sprzedaży – HD 7850 i HD 7870 lepsze od konkurencji
@Muninn
"uzyskał 39 fps (ang. frame per second – klatki na sekundę)"
dla kogo jest ten tekst pisany ? Laik sie tym nie zainteresuje bo jest napisany "za sucho" ( brak tabelek porównawczych etc. )
A ktoś kto się chociaż interesuje ma niezły ubaw :)
"Cena modelu HD 7850 to około 900-950 złotych, natomiast HD 7870 – 1250-1300 zł."
to ceny producenckie a nie "okolo"
Nic się po tym tekście nie dowiedziałem.
Ani "leć do sklepu drogi graczu bo fajne karty w stosunkowo niskiej cenie"
ani "karty okazały się nie wypałem zostań w domu"
Ja rozumiem na GoL'u artykuły o sprzęcie są rzadkością ale jak już to robicie to z jakimś "pomysłem"
A btw. powołujecie sie "guru3d.com" a czemu nie na np. benchmark.pl ? zobacz jak tam jest artykuł zrobiony, łattwo zrozumieć etc. :P
PS. pierwszy raz widzę żeby ktokolwiek robił testy na Anno 2070 :D wg mnie: BF3, Crysis 2 DX11, Crysis DX10, Metro 2033 i Shogun 2 są największymi obecnie pożeraczami sprzętu :)
Karty są IMO diabelnie dobre - HD 7870 w wersji stockowej prześciga 570tke, za to po OC zrównuje się z 580tką
HD 7850 jest z kolei nieco słabszy od 570, a dużo lepszy od 560ti, ale znów w wersji OC pokonuje 570 na luzie :)
Ceny bardzo dobre w porównaniu do układów NV, jak jeszcze spadną to będzie całkiem miazga
Ciekawe jakie będą nowe GF, coś czuję że lipne bo bardzo długo nie wychodzą
Im więcej gier testowanych tym lepiej, a co do benchmark.pl, hmmm jakoś najlepsze czasy mają za sobą.
Inna sprawa to kupno karty: teraz nie warto, w tym miesiącu mogą być ruchy cenowe bo nVidia zapowiada na 12.03 premierę gtxa 680, z nowym GPU (Kepler). Zapowiada się spore przetasowanie, gtx 680 prawdopodobnie zostanie najszybszą kartą z pojedynczym GPU, i może ceny pozostałych się zmienią...
@up a po cholere Ci physX ?
@Soplic dlatego ja jeszcze chwile sie wstrzymuje z zamiana mojego 6970 :) wyjda GF'y to cena 7950/70 spadnie i lece na zakupy :) do tego Ivy Bridge wychodzi w kwietniu - czas wymienic moja wysluzona i5 750 :)
Moje 2 grafy w crossfire Radeony HD5850 xtreme na full ustawieniach grafiki dają mi ponad 50 fps w BF3, przy rozdzieloczości full HD 1920x1080 i AA x2. A dałem za nie niecałe 900zł. Pozdrawiam. Za drogo!
Ogarniacz
Wykorzystujesz chociaż do czegoś te 6970 i i5 750 ? Czy tylko chwalisz sie na forum jak gimbus, mając w budzie nvidie 6600 i amd 1.8ghz?
Moje 2 grafy w crossfire Radeony HD5850
To ja już bym wolał jedną słabszą, a jednocześnie bezproblemową kartę (na 2 gpu są mikroprzycięcia itd.)
@Mercc tak bardzo Cie to boli ?
w BF3 wykorzystasz w Crysis2 dx11 wykorzystasz, w Shogunie 2 wykorzystasz. Te 3 gry mam na dysku i lubie bezkompromisowa wydajnosc :)
Dla mnie to nie problem sobie "odlozyc" bo nie mam tak jak wiekszosc uzytkownikow ( chyba sie do nich zaliczasz ) nascie lat... czekam na lepsza cene ide do sklepu i kupuje.
"Czy tylko chwalisz sie na forum jak gimbus, mając w budzie nvidie 6600 i amd 1.8ghz?"
czekam az pochwalisz sie co Ty masz, a moze piszesz z kompa od Taty ?
To mógłby ktoś mi pomóc z moim pytaniem czy na Radeonach można się bawić PsyhX'sem?
^ tylko jak je wsadzisz do szuflady i podłączysz coś od Nvidii.
W skrócie: NA Radeonach PhysX nie działał, nie działa, i działał nie będzie.
A teraz pojawią się tu fanboje Radków i udowodnią, że PhysX jest w sumie zbędny, a tak naprawdę to go nie ma :D
Radek 7870 po OC osiąga wydajność GTX580, najszybszej jednoprocesorowej karty od zielonych, a przecież to tylko następca HD6870, do tego za wiele mniejszą kaskę. Piękna sprawa, teraz tylko czekać na fabrycznie podkręcone modele z autorskimi systemami chłodzenia i nowe sterowniki - będzie jeszcze lepiej :] Niech się nVidia pospieszy ze swoimi nowymi układami, a będziemy mieli wojnę cenową na której skorzystają klienci :] Inna sprawa, że w nową kartę lepiej będzie zainwestować jakiś rok po premierze konsol nowej generacji :]
Poziom wydajności 6950/6970, a pobór prądu jak 6850/6870. Coś fantastycznego.
Teraz poczekać na odpowiedz nvidii (nowa seria kart), potem na odpowiedz AMD (obcinki cen) i można kupować w okolicach wakacji jakiegoś fajnego nie referenta 7850.
ps. pojawiły sie plotki, ze to nie jest pełnia możliwości OC dla chipsetu. W obecnych kartach maja być ograniczone możliwości kontroli napięcia, wiec jest pole do popisu dla konstrukcji niereferencyjnych i wtedy już będzie miazga totalna.
Dziękuję za odpowiedź, szkoda że mam Radeon'a. :( Jest wiele gier które korzystają z PsyhX'a dla zwiększenia realizmu gry, dodaje nowe efekty graficzne, a teraz jestem tego pozbawiony. :[
Poziom wydajności 6950/6970
Przecież nowe HD 78xx są wydajniejsze.
Przecież nowe HD 78xx są wydajniejsze.
Minimalnie i nie we wszystkich grach.
ps. oczywiście nawet nie biorę pod uwagę tych "testów" z benchmarka ;D
discord - a z TechpowerUp bierzesz? http://www.techpowerup.com/reviews/AMD/HD_7850_HD_7870/26.html
Z wielu miejsc biorę ;]
Koncentrowałem się głownie na 7850 i rozdziałce full HD - tutaj średni przyrost mocy jest na poziomie 4% zgodnie z twoim linkiem (czyli minimalnie)
Dla 7870 trochę lepiej - 10% (to już konkret).