News dnia (11.09): Steam wprowadza Big Picture
A nie przyszlo Tobie na mysl, iz co po niektorzy ludzie moga miec stacjonarny komputer podpiety do telewizora na stale?? Sam tak mam i nie jestem wcale wyjatkiem, wiele znam osob, ktore taki w taki sposob korzystaja z dobrodziejstwa duzego ekranu telewizora i wszechstronnosci komputera stacjonarnego. Big Picture to cos czego mi osobiscie brakowalo od dawna, gdyz nie wyobrazam sobie lepszego kontrolera do Darksiders, AC czy Batmana niz gamepad (w moim przypadku kolockowy pad jest idealem). Nowy tryb pracy Steama wreszcie umozliwia mi pozostanie wygodnie na pufie/kanapie/fotelu z kontrolerem w dloni gdy musze cos sprawdzic w czasie grania. Moge sobie inna gre wlaczyc gdy tylko taka zachcianke bede mial i nie musze siadac przy biurku i wypatrywac tego malego kursora na odleglym ekranie, pod dziwnym katem. Nawet nowy sposob przegladania zawartosci www jest calkiem przyzwoity, choc wciaz nie jest wolny od bugow i niedorobek. Krotkie podsumowanie, rewelacja dla mnie, byle tak dalej Valve :)
Przy rozwiązaniu, kiedy masz podpięty komputer pod telewizor ma to jeszcze jakiś sens. Jednak bądź, co bądź system, z którego korzysta jest przystosowany do myszy i klawiatury, tak więc jeśli chcesz włączyć coś innego niż grę z poziomu Steam'a to i tak będziesz musiał wstać.
Jeśli Steam chciałby bezpośrednio zagrozić konsolom, powinien zastanowić się nad wydaniem Steam'a na telewizory (instalacja i dostęp z poziomu tv), wtedy byłby to spory krok na przód jeśli chodzi o grę w chmurzę.
Też mi się przyda, mam tv i lapka często podpinam "szybko" pod tv. Co do samego wstawania do tv itp, to brawa dla autora, że nie wie o myszkach bezprzewodowych. Sam mam taką na micro odbiornik i działa na każdej powierzchni, więc jak będzie potrzebna to zaraz pod ręką na stoliczku i co tam trzeba się zrobi. Podoba mi się tez to zastosowanie ciekawego szybkiego pisania. Ja to preferuje bezprzewodowy pad od mojego x'kloca, więc też się przyda. Jak to steam wprowadzi to poważnie rozważę podpięcie na stałe pc, bo laptopa to nie bardzo.
Pozdrawiam i dzięki na te informacje.