Następca Xboksa 360 będzie tańszy, mniejszy i wykorzysta system Windows 9?
Jeżeli będzie bazował na windows 9 to najwcześniej ukarze się w 2015-2016 roku.
Mysle, ze czesc rzeczy mozna wsadzic miedzy bajki, jak chodzby ARM, Windows 9.
Natomiast startowa cena czy kinect sa jak najbardziej mozliwe. O napedzie nic nie wspomnieli, ciekawe.
Osobiscie nie daje wiary w rzekoma prezentacje konsoli za rok.
Bigger(a raczej smaller) better,more badass;)
jeszcze W8 nie ma a już gadka o 9 super... i płać teraz co 2 lata tysiąc złotych bo nowe gierki nie pójdą gdyż wymagany direct x 50 którego nie obsługuje poprzedni system.I może co k... jeszcze?
Drau - nie wiem jak wygląda sprawa z ARM, ale Windows 9 to pewniak 100%. Być może użyją hybrydy 8/9 ze względu na stadium W9, jednak sam fakt użycia tego kernela nie ulega żadnej wątpliwości. Oczywiście nie będziesz mógł uruchomić na konsoli photoshopa lub excela*, ale generalnie w 2015/2016 chcą mieć ten kernel nawet w komórce.
* - Nie mówię o homebrew.
Auxarius
Pierdoły opowiadasz.
Nie będzie żadnego Windows 9 na xbox, a jeśli już to nie będzie to podsystem który umożliwi odpalenie gier czy aplikacji na nowego xboxa, powód jest bardzo prosty, gdyby tam był Windows to to zostałoby złamane bardzo szybko, a do tego m$ na pewno nie chce dopuścić.
Jeśli już będzie to jako opcja, że można sobie odpalić na nim Windowsa 9 i w sumie to miałoby jakiś sens, ale Windows 9 byłby całkowicie odizolowany od dostępu do kluczowych komponentów, aby nie dopuścić do złamania konsoli.
@Auxarius [ gry online level: 68 - 117 ]: a od kiedy to Win9 jest w produkcji, skoro mowisz o "stadium" jego kernela?
Zas co do "faktu uzycia samego kernela nie ulegajacego watpliwosci"... otoz ja watpliwosci mam, bo poki co nie ma zadnego sensownego info na ten temat.
Tak czy siak, premiera dopiero za pare lat wcale mnie nie martwi :)
Xbox360 4GB za 700 stów już jest. Można się pokusić, szkoda, że PS3 nie tanieje w takich granicach
Lol. Właśnie przeczytałem "zapowiedź nowego peceta", który różni się od pozostałych tym, że nie można w nim wymieniać komponentów i da się odpalać jedynie soft MS. A... obsługuje też kinect - hura... zieeeeew.
I kolejne plotki...
Ja tego newsa nie biorę w ogóle na serio - przecież M$ zapowiedział, że Windows 8 będzie ostatnim Windowsem na komputery... A Obecnie pracują nad nową platformą, która ma nazwę kodową "Midori"
@Vroo [ gry online level: 18 - Chorąży ]: no i, jak to konsola, ma jeszcze jdna zalete - optymalizacje.
[3] dokładnie to chciałem napisać.
Mam nadzieję, że jednak wyjdzie trochę szybciej, albo przynajmniej będzie spóźnioną konsolą nowej generacji.
Co za nowość, że konsole są oparte o PC i systemy operacyjne. Z czasem będzie to coraz bardziej powszechne... Konsole będą coraz bardziej komputerowe... Więc konsolowcy nie plujcie się tak na PC ;-)
Mam tyko nadzieję że pójdą po rozum do głowy, i "zainstalują" w nowej konsoli mysz i klawiaturę jako kontrolery startowe. Nie jakieś tam specjalne zestawy i oprogramowanie współpracujące z niektórymi grami - wczepiasz dowolną myszkę i klawę na USB i grasz. Jeżeli to zrobią (a przecież nie jest to bardzo wiele) to PRZESTANĘ grać na PC. Tak!, ponieważ właśnie brak tych kontrolerów w standardzie obecnych konsol, sprawia że ciągle stawiam na PC (z racji że moje ulubione gatunki sprawdzają się lepiej na tym zestawie niż na padzie). Aż dziw że żaden producent konsol nie wpadł na to do tej pory...
@RedCrow [ gry online level: 47 - Generał ]: na pewno wpadli, ale ja rozumiem, dlaczego zrezygnowali z tego pomyslu.
Po 1 konsola to pad, klawiatura i mycha to moga co najwyzej byc opcjonalne kontrolery, a nie startowe.
Po 2 nawet opcjonalnosc mychy i klawy generuje problemy np w rozgrywce multi. w Multi chodzi o to, by ludzie bylisobie rowni sprzetowo i zeby decydowal skill - w przypadku, gdy jedni beda grac na padach, a inni na klawie i myszce w tej samej rozgrywce multi, szlag trafia jakakolwiek rownosc i rowne szanse, o wiadomo, ze mysz bedzie miala przewage. Wtedy kazdy gracz konsolowy MUSIALBY sie zaopatrzyc w klawe i myche, bo inaczej gra nie mialaby sensu.
Imo sa to glowne powody, dla ktorych nie masz szerokiego wsparcia dla myszy i klawy na konsolach.
Nie wierzę w kierunek mysz i klawiatura na konsoli.
Wszystko wygląda na to że idziemy w kierunku przeciwnym. Pady od xboxa na peceta, często bez możliwości przekonfigurowania sterowania. Kinecty, sterowanie na ekranach dotykowych. Zamknięte uproszczone systemy operacyjne, nie wymagające administrowania ze strony użytkownika, dane w chmurze. Ma był łatwo i dostępnie.
System windows na konsolach może i będzie, ale nie będzie on podobny do visty czy 7 pod względem obsługi. Będzie uproszczony tam gdzie to konieczne, aby ułatwić dostęp do gier czy np danych z chmury. Będzie się integrował z systemem na waszych smartphonach.
E tam na PC nikt się tym nie przejmuje, i jakoś nie zauważyłem głosów niezadowolenia czy protestów. Np. mój kolega gra "profesjonalnie" w ścigałki (w multi) i ma do tego bardzo dobrą (i drogą) kierownicę, razem w wibrującym fotelem i innymi bajerami. Ludzie grający na padzie czy klawie już na starcie nie mają z nim szans, a nawet o tym nie wiedzą (bo gra w żaden sposób tego nie pokazuje)! Podobnie z grami sportowymi - niektórzy wolą pocinać w Fifę czy jakiegoś tenisa na padzie, inni na klawiaturze - dlaczego odbierać ludziom wolność wyboru? A pamiętacie jak Lord testował PS Move w Killzone 3? Mówił że celowanie w ten sposób daje sporą przewagę, a mimo wszystko jest w pełni dozwolone w MP, przeciw ludziom z padami.
Z resztą od biedy zawsze można wprowadzić dzielone serwery, dla ludzi z różnymi kontrolerami.
Ja nie twierdzę że należy zastąpić pady, ale powinni dać wybór. Bo ja w cRPG, RTSy czy FPSy na padzie grać nie będę, a naprawdę nie mam ochoty inwestować kasy w kilka sprzętów jednocześnie...
@RedCrow [ gry online level: 48 - Generał ]: sorry, chlopie, ale jazda samochodem, a granie w fpsa [gdzie precyzja i szybka reakcja liczy sie duzo bardziej], to dwie bardzo rozne rzeczy. I nie porownywalbym jednej do drugiej.
>Z resztą od biedy zawsze można wprowadzić dzielone serwery, dla ludzi z różnymi kontrolerami.
A zaplacisz za nie? :)
Tak MS, jak o SONY nie sa firmami charytatywnymi, przypominam.
>Bo ja w cRPG, RTSy czy FPSy na padzie grać nie będę
Nikt ci nie kaze. Zawsze mozesz grac w to wszystko na komputerze. Masz swoj wybor.