Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Technologie Następca Xboksa 360 będzie tańszy, mniejszy i wykorzysta system Windows 9?

08.11.2011 12:19
1
Hedzik
70
Pretorianin

Jeżeli będzie bazował na windows 9 to najwcześniej ukarze się w 2015-2016 roku.

08.11.2011 12:33
2
odpowiedz
Drau
82
Legend

Mysle, ze czesc rzeczy mozna wsadzic miedzy bajki, jak chodzby ARM, Windows 9.
Natomiast startowa cena czy kinect sa jak najbardziej mozliwe. O napedzie nic nie wspomnieli, ciekawe.

Osobiscie nie daje wiary w rzekoma prezentacje konsoli za rok.

08.11.2011 12:33
3
odpowiedz
ElNinho
159
STROH 80

a czemu ma się karać ?

08.11.2011 12:46
4
odpowiedz
zanonimizowany796743
10
Pretorianin

Bigger(a raczej smaller) better,more badass;)

08.11.2011 12:48
5
odpowiedz
zanonimizowany749808
17
Centurion

jeszcze W8 nie ma a już gadka o 9 super... i płać teraz co 2 lata tysiąc złotych bo nowe gierki nie pójdą gdyż wymagany direct x 50 którego nie obsługuje poprzedni system.I może co k... jeszcze?

08.11.2011 13:35
6
odpowiedz
zanonimizowany217297
74
Generał

Drau - nie wiem jak wygląda sprawa z ARM, ale Windows 9 to pewniak 100%. Być może użyją hybrydy 8/9 ze względu na stadium W9, jednak sam fakt użycia tego kernela nie ulega żadnej wątpliwości. Oczywiście nie będziesz mógł uruchomić na konsoli photoshopa lub excela*, ale generalnie w 2015/2016 chcą mieć ten kernel nawet w komórce.

* - Nie mówię o homebrew.

08.11.2011 13:48
kaszanka9
7
odpowiedz
kaszanka9
109
Bulbulator

Auxarius

Pierdoły opowiadasz.

Nie będzie żadnego Windows 9 na xbox, a jeśli już to nie będzie to podsystem który umożliwi odpalenie gier czy aplikacji na nowego xboxa, powód jest bardzo prosty, gdyby tam był Windows to to zostałoby złamane bardzo szybko, a do tego m$ na pewno nie chce dopuścić.

Jeśli już będzie to jako opcja, że można sobie odpalić na nim Windowsa 9 i w sumie to miałoby jakiś sens, ale Windows 9 byłby całkowicie odizolowany od dostępu do kluczowych komponentów, aby nie dopuścić do złamania konsoli.

08.11.2011 14:37
8
odpowiedz
Drau
82
Legend

@Auxarius [ gry online level: 68 - 117 ]: a od kiedy to Win9 jest w produkcji, skoro mowisz o "stadium" jego kernela?

Zas co do "faktu uzycia samego kernela nie ulegajacego watpliwosci"... otoz ja watpliwosci mam, bo poki co nie ma zadnego sensownego info na ten temat.

Tak czy siak, premiera dopiero za pare lat wcale mnie nie martwi :)

08.11.2011 15:06
Matekso
9
odpowiedz
Matekso
96
Generał

Xbox360 4GB za 700 stów już jest. Można się pokusić, szkoda, że PS3 nie tanieje w takich granicach

08.11.2011 15:12
Vroo
😐
10
odpowiedz
Vroo
154
Generał

Lol. Właśnie przeczytałem "zapowiedź nowego peceta", który różni się od pozostałych tym, że nie można w nim wymieniać komponentów i da się odpalać jedynie soft MS. A... obsługuje też kinect - hura... zieeeeew.

08.11.2011 15:17
nagytow
11
odpowiedz
nagytow
146
Firestarter

tanszy - dobre :)

08.11.2011 15:34
KMyL
12
odpowiedz
KMyL
119
SnowflakesEverywhere

I kolejne plotki...

Ja tego newsa nie biorę w ogóle na serio - przecież M$ zapowiedział, że Windows 8 będzie ostatnim Windowsem na komputery... A Obecnie pracują nad nową platformą, która ma nazwę kodową "Midori"

08.11.2011 15:45
13
odpowiedz
Drau
82
Legend

@Vroo [ gry online level: 18 - Chorąży ]: no i, jak to konsola, ma jeszcze jdna zalete - optymalizacje.

08.11.2011 16:36
bajf
14
odpowiedz
bajf
69
Konsul

Widzę, że plotki szybko się roznoszą.

08.11.2011 18:35
15
odpowiedz
eysmond
64
Konsul

[3] dokładnie to chciałem napisać.
Mam nadzieję, że jednak wyjdzie trochę szybciej, albo przynajmniej będzie spóźnioną konsolą nowej generacji.

08.11.2011 19:03
😉
16
odpowiedz
zanonimizowany515377
45
Pretorianin

Co za nowość, że konsole są oparte o PC i systemy operacyjne. Z czasem będzie to coraz bardziej powszechne... Konsole będą coraz bardziej komputerowe... Więc konsolowcy nie plujcie się tak na PC ;-)

09.11.2011 03:22
😃
17
odpowiedz
zanonimizowany507660
52
Generał

Mam tyko nadzieję że pójdą po rozum do głowy, i "zainstalują" w nowej konsoli mysz i klawiaturę jako kontrolery startowe. Nie jakieś tam specjalne zestawy i oprogramowanie współpracujące z niektórymi grami - wczepiasz dowolną myszkę i klawę na USB i grasz. Jeżeli to zrobią (a przecież nie jest to bardzo wiele) to PRZESTANĘ grać na PC. Tak!, ponieważ właśnie brak tych kontrolerów w standardzie obecnych konsol, sprawia że ciągle stawiam na PC (z racji że moje ulubione gatunki sprawdzają się lepiej na tym zestawie niż na padzie). Aż dziw że żaden producent konsol nie wpadł na to do tej pory...

09.11.2011 08:31
18
odpowiedz
Drau
82
Legend

@RedCrow [ gry online level: 47 - Generał ]: na pewno wpadli, ale ja rozumiem, dlaczego zrezygnowali z tego pomyslu.
Po 1 konsola to pad, klawiatura i mycha to moga co najwyzej byc opcjonalne kontrolery, a nie startowe.
Po 2 nawet opcjonalnosc mychy i klawy generuje problemy np w rozgrywce multi. w Multi chodzi o to, by ludzie bylisobie rowni sprzetowo i zeby decydowal skill - w przypadku, gdy jedni beda grac na padach, a inni na klawie i myszce w tej samej rozgrywce multi, szlag trafia jakakolwiek rownosc i rowne szanse, o wiadomo, ze mysz bedzie miala przewage. Wtedy kazdy gracz konsolowy MUSIALBY sie zaopatrzyc w klawe i myche, bo inaczej gra nie mialaby sensu.

Imo sa to glowne powody, dla ktorych nie masz szerokiego wsparcia dla myszy i klawy na konsolach.

09.11.2011 08:59
graf_0
19
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik

Nie wierzę w kierunek mysz i klawiatura na konsoli.
Wszystko wygląda na to że idziemy w kierunku przeciwnym. Pady od xboxa na peceta, często bez możliwości przekonfigurowania sterowania. Kinecty, sterowanie na ekranach dotykowych. Zamknięte uproszczone systemy operacyjne, nie wymagające administrowania ze strony użytkownika, dane w chmurze. Ma był łatwo i dostępnie.

System windows na konsolach może i będzie, ale nie będzie on podobny do visty czy 7 pod względem obsługi. Będzie uproszczony tam gdzie to konieczne, aby ułatwić dostęp do gier czy np danych z chmury. Będzie się integrował z systemem na waszych smartphonach.

09.11.2011 20:00
😈
20
odpowiedz
zanonimizowany507660
52
Generał

E tam na PC nikt się tym nie przejmuje, i jakoś nie zauważyłem głosów niezadowolenia czy protestów. Np. mój kolega gra "profesjonalnie" w ścigałki (w multi) i ma do tego bardzo dobrą (i drogą) kierownicę, razem w wibrującym fotelem i innymi bajerami. Ludzie grający na padzie czy klawie już na starcie nie mają z nim szans, a nawet o tym nie wiedzą (bo gra w żaden sposób tego nie pokazuje)! Podobnie z grami sportowymi - niektórzy wolą pocinać w Fifę czy jakiegoś tenisa na padzie, inni na klawiaturze - dlaczego odbierać ludziom wolność wyboru? A pamiętacie jak Lord testował PS Move w Killzone 3? Mówił że celowanie w ten sposób daje sporą przewagę, a mimo wszystko jest w pełni dozwolone w MP, przeciw ludziom z padami.
Z resztą od biedy zawsze można wprowadzić dzielone serwery, dla ludzi z różnymi kontrolerami.

Ja nie twierdzę że należy zastąpić pady, ale powinni dać wybór. Bo ja w cRPG, RTSy czy FPSy na padzie grać nie będę, a naprawdę nie mam ochoty inwestować kasy w kilka sprzętów jednocześnie...

10.11.2011 08:57
21
odpowiedz
Drau
82
Legend

@RedCrow [ gry online level: 48 - Generał ]: sorry, chlopie, ale jazda samochodem, a granie w fpsa [gdzie precyzja i szybka reakcja liczy sie duzo bardziej], to dwie bardzo rozne rzeczy. I nie porownywalbym jednej do drugiej.

>Z resztą od biedy zawsze można wprowadzić dzielone serwery, dla ludzi z różnymi kontrolerami.
A zaplacisz za nie? :)
Tak MS, jak o SONY nie sa firmami charytatywnymi, przypominam.

>Bo ja w cRPG, RTSy czy FPSy na padzie grać nie będę
Nikt ci nie kaze. Zawsze mozesz grac w to wszystko na komputerze. Masz swoj wybor.

Technologie Następca Xboksa 360 będzie tańszy, mniejszy i wykorzysta system Windows 9?