Najnowsze sterowniki AMD naprawiają część ostatnich problemów
Miałem wiele kart AMD (9200, HD4870, HD5830, HD5850, R9 290) i Nvidii (6800 GS, 8800 GT, GTX 680, 970, 1070). Zawsze wybierałem to co akurat było bardziej opłacalne i zawsze było tak, że na ATi/AMD coś nie działało jak trzeba. Mniejsze, większe rzeczy ale zawsze coś. Na nvidii spokój..
^Jaki tam spokój, jak wyszły serie 1xxx i 2xxx to też przez ponad pół roku był syf ze sterownikami. To standard niezależnie od tego czy to Nvidia czy AMD.
Radeon 9200 stare czasy ten sam błąd, w niektóre tytuły nie dało się grać. Czarny ekran i twardy reset. karta 2 razy była w serwisie nikt nie był w stanie rozwiązać problemu a tu bach :) to również ..we stery. Tyle lat i nic się nie zmienia.
Miałem 9200 i faktycznie byly z nim problemy, ale przynajmniej mial tego dx8.1, bo znajomy w podobnej cenie kupił GF4MX i wiele gier na GF4 sie po prostu nie odpalało
Od biedy w takiego FEAR dalo sie pograc czy NFS Carbon nawet
Z Radeonów miałem rowniez 4850/7950/RX470 i nie mialem z zadnym z nich problemow, chociaz mialem je dosc krotko to moze dlatego
Natomiast NV tez swiete nie bylo i np. na GF8600 mialem dosc sporo problemow
Dlatego nie zainstaluję najnowsze sterowniki od razu w dniu premiery, lecz instaluję stabilne i sprawdzone wersji sterowników (te z naprawione błędy) od czasu do czasu w archiwum NVIDIA i czytam najważniejsze informacji. W ten sposób unikam nieprzyjemne niespodzianki i grałem w większości gry spokojnie z dala od stresu.
Karty graficzne też nie kupuję w dniu premiery, lecz raczej za minimalnie 3-6 miesięcy. System operacyjny też nie jest wyjątek.
Wyjątki od reguły to sytuacji, kiedy muszę zainstalować najnowsze sterowniki, by móc grać w Red Dead Redemption 2 jak najwcześniej. To zależy od gry i stan techniczny.
Po prostu żyjemy w czasach, gdzie klienci są potraktowani jako beta-testerzy, bo na to pozwalają...
Niestety ja mam dziwne artefakty na Radeonach, mialem do niedawna starego r7 260x i np. w life is strange before the storm w jednym z etapów migotały tekstury (tylko w jednym miejscu) to samo bylo jeszcze w czyms innym (nie pamietam juz czym). Myslałem, ze karta walnieta, ale teraz mam rx 570 i w takim Metro Exodus tez miałem w pewnym momencie jakis bug graficzny, na niebie pojawił się dosc dlugi pas i migotał sobie, jakby jakas tekstura zwalona czy cos
Najwidoczniej ostatnie sterowniki AMD faktycznie sa takie 'dobre'
Swoja droga powie mi ktos jak dodac gry do radeon software? Bo np. Metro Exodus tam nie mam
A ja, jak zwykle, nie mam problemów z AMD (obecnie RX5700XT, wcześniej HD7970GHz Edition, obie od Sapphire), a z nVidią miałem za to straszne (GTX1060 6gb od Asusa). Jak to się dzieje, cuda, ludzie, cuda...
Do
Masz na myśli profile gier? Klikasz zakładkę "gry" w sterownikach i tam po prawej stronie u góry okna jest przycisk "dodaj".
No ja tez nie mam, ale raz w pewnym miejscu pojawiła się jakas czarna tekstura i to tyle
Szkoda, ze gier z gamepassa sie nie da dodac, poczatkowo mialem wtf, gdzie w ogole sa pliki, ale jak dalem ukryte foldery to jakos znalazlem, ale i tak nie idzie ich dodac