MSI twierdzi, że nie każdy Radeon RX 5600 XT da się łatwo podkręcać
Premiera tych kart to niezły scam i ogromna wtopa AMD.
Flashowanie biosu karty to nie jest normalna procedura, a to zaleca AMD po kupieniu karty.
Nie zdziwię się, jak nie jedna osoba trafi na model, który będzie sypał artefaktami, bo te 100mhz będzie za dużo.
Tylko że wgranie nowego BIOS-u jest super proste, musiałoby Ci prąd podczas flashowania wywalić, wtedy tylko może być problem.
Z czasem wszystkie nowe karty będą mieć już nowy BIOS.
No i wszystkie znaki na ziemi i w recenzjach mówią, że karty Sapphire i PowerColor mają genialne chłodzenia (identyczne z 5700) i nie mają problemów z większym poborem prądu i przepustowością pamięci. Jak MSI to karty Nvidia.
Nie ważne, że jest to proste. Jest dodatkowa czynność wymagana od użytkownika. Testy w sieci pokazują co innego, a finalny produkt co innego.
Do RTXa też mam teraz wgrywać bios, gdyby taka była odpowiedź nvidii na te Radeony?
W dodatku sam widzisz po tym newsie, że nie każda sztuka to wytrzyma.
Ostatnim takim scamem był MX150 który był w 2 różnych specyfikacjach.
Masz racje, wgranie jest proste a do tego tak własnie kiedyś firmy nonstop, ulepszały oprogramowanie aby wydajność była lepsza.
Jak ktoś sam nie chce flashować BIOS-u, wystarczy poczekać, aż BIOS nowy będzie już wgrany i każdy będzie mógł sprawdzić jakie parametry ma karta przed zakupem.
Ja rozumiem, jak recenzje mówią, że karta jest super, a po premierze okazuje się, że jest paździerz. Jednak jak się okazuje, że będzie lepsza po wgraniu nowego BIOS-u, to to jest minusem/scamem?
Zawsze były karty z gorszym i lepszym chłodzeniem, i gorsze mogą nie dać rady jak lepsze, nie wiem co tu dziwnego.
Tak, ponieważ tę kartę promują z podkręconym rdzeniem. Recenzje są z podkręconym, a do sklepu trafiają karty bez OC.
Ta sytuacja jest tak nietypowa, że mam wrażenie że nie każdy ją zrozumiał.
Bez nowego biosu te karty nie są lepsze, tylko takie jak powinny, na starym biosie są gorsze, bo mają starą specyfikację.
Podbicie taktowań było odpowiedzią na niższą cenę RTXów 2060, ale AMD nie zdążyło zrobić flasha we wszystkich kartach i nie jest to możliwe z każdą kartą.
Więc ktoś kto kupi tę kartę, może trafić na gorszy model.
Polecam:
https : // www.guru3d.com/articles-pages/how-to-flash-the-amd-radeon-rx-5600,1.html
W sumie lepiej zrobić "upgrejd" firmware niż bawić się w obniżanie napięć w Pascalach , bo ktoś narąbany w fabryce pociągnął suwak od napięcia za bardzo.
A potem szok że te kart mogą działać bardzo dobrze grubo poniżej 1.000V
No nie powiem trochę pokombinowali z tymi kartami, niemniej jednak nie wymagają nie wiadomo czego, wystarczy się wstrzymać parę miesięcy i kupować karty z wgranym BIOISem.
Wolę kupić coś od Nvidii niż kombinować z kupnem Radeona żeby kupić taką wersję jaką chcę, albo jeszcze bawić się z update'm biosu (co nie jest trudne ale totalnie nie gwarantuje stabilności).