Microsoft stawia na telewizję w Xboksie
MS już teraz olewa gry, na Xboksa wychodzą 2 exclusivy rocznie, plus coś tam w cyfrowej dystrybucji (co potem i tak ukazuje się na Steamie). Nie wiem czy taka koncentracja na telewizji cyfrowej ma sens, każdy producent telewizorów może dołożyć do sprzętu kartę sieciową (co zresztą już się do pewnego stopnia dzieje) i oferować filmy, czy seriale bezpośrednio, bez pośrednictwa MS. Z grami jest trudniej, przynajmniej do czasu aż rozwiążą się problemy z opóźnieniami w serwisach OnLive i Gaikai, tu konsola jest póki co niezbędna.
Z każdym dniem, mam coraz większe wrażenie że zamiast następcy X360, zagości u mnie PS4... :/
Tylko serii Halo szkoda będzie.
Kolejny xbox jest u mnie na spalonej pozycji odkąd potwierdziła się informacja o wymaganym stałym podłączeniu do netu.
Niedługo będą dostępne lodówki, które podczas wyciągania produktu z lodówki będą skanowały rękę i produkt który został wyciągnięty, a wyświetlacz na drzwiach lodówki będzie pokazywał wartości odżywcze produktu i ile dany użytkownik spożył kalorii do tej pory. Wszystko sygnowane pięknym emblematem "Microsoft" ;p
dobry sposób na biznes - już teraz by zapisać się na X360 do Netflixa trzeba najpierw zapłacić Microsoftowi abonament GOLD. Po co się wysilać i robić gry? :D
Kolejny xbox jest u mnie na spalonej pozycji odkąd potwierdziła się informacja o wymaganym stałym podłączeniu do netu
A kiedy się potwierdziła? I gdzie?
Żeby uruchomić telewizję w największych krajach to trzeba podpisać umowę z tysiącami firm. Jakby tak podliczyć to wychodzą za to grube miliardy $. Po prostu się nie opłaca. Poza tym nikt się nie zgodzi żeby microsoft wprowadził światowy monopol na usługę TV, jest to nierealne.
@Ignisfatum - tak właśnie ludzie odbierają plotki. Tak jest ze wszystkim. Nie było żadnej wzmianki z Microsoftu, że konsola będzie wymagać stałego połączenia z internetem. Żeby pójść jeszcze dalej to tak naprawdę nie ma żadnej informacji o nowym xboxie. Nie bierz do siebie plotek i przesądów tylko bazuj na faktach.
Ignisfatum [3]
a wyświetlacz na drzwiach lodówki będzie pokazywał wartości odżywcze produktu i ile dany użytkownik spożył kalorii do tej pory
To to jeszcze pół biedy, przynajmniej byś wiedział, na ile musisz dbać o swoje zdrowie. Bardziej prawdopodobnym jest, że taki wyświetlacz pokazywałby konkurencyjne produkty do tego, co byś zabrał z lodówki... ;)
@Tuminure i yaceek
Ja swoje wiem ;)
@Irek22
Teraz jak tak pomyślę, "lodówka" sczytywałaby czego jesz najwięcej, w jakich produktach gustujesz i podawała nazwy sklepów które oferują te produkty w najlepszych cenach, albo wysyłała spersonalizowane reklamy na Twój komputer ;p
lodowka z internetem na wyswietlaczu bys zamawial produkty a one by sie tam znajdowaly, dziwne ze nie wymyslili jakiejs turbororury do wysylania przemiotow :D kable sa to i turborura by mogla wisiec na slupach , hehe cos jak transport pipe z minecrafta
Przecież od dawna wiadomo, że Xbox nie ma być konsolą do gier tylko centrum multimedialnym. A jeśli chodzi o ekskluzywne tytuły, to jest szansa, że trochę ich będzie na początku jak przy X360, by potem zniknąć, gdy będzie już spora baza użytkowników.
@onaX
Takie coś jest, tyle, że jedzenie w trakcie transportu przerabia się na papkę xD
Po prostu wiedziałem.
Jakaś telewizja, jakieś dzieci w reklamach machające łapkami przed kinectem, jakaś pierdoła społecznościowa i amerykanie mają mokre majty. Oni się kierują takimi kryteriami przy wyborze konsoli jakby kierowca przy zakupie samochodu porównywał głównie radio, kolor diod i przestronność schowka. I najśmieszniejsze jest to, że nowy xbox wygra tę generację. Zobaczycie.
Żeby pójść jeszcze dalej to tak naprawdę nie ma żadnej informacji o nowym xboxie. Nie bierz do siebie plotek i przesądów tylko bazuj na faktach.
Dokładnie. ;> IMO szkoda nerwów, choć.. plotki tego rodzaju wyraźnie wzbudzają zainteresowanie produktem MSu. Ogólnie rzecz biorąc czegokolwiek dowiemy się, gdy oficjalna notka do nas dotrze.. To tylko cisza, przed właściwą burzą.
Sam sceptycznie podchodziłem do plotek dotyczących PS4 i co? Praktycznie wszystko się sprawdziło. Mamy więc już obraz nowego Xboxa i wyskoczą z jeszcze jakimś tam drobnym bajerem. Pytanie czy z pozytywnym jak zwiększenie pamięci PS4 do 8GB czy z nieco innym jak blokada używek na nowym Xboxie (czemuś ma służyć ten always online). Ale mocnych odchyłów się nie spodziewam. I chyba wy też się nie spodziewacie, że nagle Microsoft powie: "Kinect był błędem, w tej generacji zamierzamy skupić się na hardcorowych graczach. Otwieramy 10 własnych studiów, które będą dostarczały co roku nowe exclusiwy." Nie. Tak nie będzie i dobrze o tym wiecie. Będzie za to mnóstwo gadania o urządzeniu dla każdego. I dla gosposi domowej, które sobie obejrzy ulubiony serial 24h godziny przed telewizyjną premierą i dla 5latka, który sobie edukacyjnie pomacha do telewizora, ale też i dla normalnego gracza, który według doniesień dostanie mocny sprzęt.
Podsumowując wszystkie plotki na temat tego xboxa to będzie coś mega "dziwnego" co jak na razie mnie odstrasza zamiast przyciągać i wolał bym kupić PS4 ale i tak czuję że zostanę przy PC. BTW Tak troszkę pomyślałem i skoro nowe konsole mają architekturę x86 to emulacja tych konsol na PC teoretycznie nie powinna sprawiać problemów :)
łeb sobie zemuluj
To juz wiem ze postawie ponownie na Sony, bo Microsoft zapomina ze konsole przede wszystkim maja byc do gier! Mam w dupie telewizje i funkcje spolecznosciowe. Mimo ze w PS3 jest naped Blu-Ray, to nigdy nie ogladalem na konsoli zadnego filmu, nie sluchalem zadnej plyty z muzyka i takie tam. Dla mnie konsola jest to urzadzenie do gier i do niczego wiecej i chce aby nowa generacja przy tym zostala.
hmm, to teraz wszyscy twierdzacy, że Ms olał graczy odpowiedza mi na pytanie po kupił Twised Pixel i Press Play i otworzył w ostatnich trzech latach 6 nowych studiów wewnetrznych tworzacych gry?
http://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Studios do poczytania
akira23 - i co te 6 studiów tworzy? 2 exclusivy rocznie, w porównaniu do konkurencji (Sony, Nintendo) która wypuszcza ich kilkanaście jak nie kilkadziesiąt.
Niestety, ale dzisiaj już nie ma konsol a są to po prostu urządzenia multimedialne, zobaczycie nowy Xbox i PS4 będą rzygały funkcjami społecznościowymi na lewo i prawo. Telewizja? A po cholerę mi to, nie dość że ją mam w domu to też robi mi wodę z mózgu jak ją oglądam. Beznadzieje rozwiązanie jak zresztą całe te nowe "niby" konsole jakoś mi nie podchodzą, dlatego zostaje przy PC, a jeśli kiedyś gier na nim zabraknie, to przestane grać i już.
@Wiosnaidzie
Skoro Ms otwiera nowe studia wewnetrzne to po to zeby tworzyc gry, czyz nie? Tworzenie gry AAA jednak troche zajmuje, a to sa swieze studia to raz. A dwa pokaż mi roku, w ktorym na xboxa 360 wyszło dwa exy i zadnego wiecej? jakoś sobie nie przypominam. Wiec nie pitol pan glupotek... ja sobie spokojnie czekam na e3 - i tak wiem ze kupie ps4 i nowego xboxa, po co sie ograniczac i pluc jadem na forach, jak mozna sie cieszyc grami w tym eksami.
akira23:
biorąc pod uwagę europę i tytuły, które wyszły jedynie na X360 (nie exclusivy czasowe i nie exclusivy - gry które nie wyszły na PS3, ale wyszły na PC, smartphony, tablety etc - bo microsoft wszystko co się da podciąga pod exclusive), no i nie licząc popierdułek na kinecta:
2010:
Crackdown 2
Ninety Nine Nights
Halo Reach
2011:
GoW 3
Forza 4
Halo Combat Evolved Anniversary
2012:
Forza Horizon
Halo 4
2013:
GoW: Judgement
Konkurencja ma takich tytułów nawet 10x więcej.
Wiosnaidzie epic win.
Co do wszelkich plotek o nowym X'ie - wszystkie kierują nas na tory "multimedialności" tego sprzętu. Z naciskiem na wszystko poza grami.
Lubie osoby, które wstawiją dla potwierdzenia swojej tezy słówko "ale" jak ty w tym przypadku eks to eks, czy to gra aaa czy gra na kinecta czy na xbl. Jeśli ukazała się tylko i wylącznie na jednym sprzecie. Zastanawiające że wybrałeś lata 2010-2013, poprzednie nie pasują, co? Ale idąc twoim tokiem myslenia nawet sony nigdy nie mialo 30 eksow w roku...
@kaszanka9
Jasne buble, Forza4 to ogolnie pobila GT4 jesli chodzi o scigalki, Halo to jeden z njlepszych fpsow obecnie tworzonych, Lost Odyssey jeden z najlepszych jrpg tej genercji, Gow swietny shooter tpp.. buble, niedlugo wychodzi Max The Curse Of Brotherhood, smkowice zapowidajacy sie platformer.
"Tak więc trudno spodziewać się, by planowany przez Microsoft serwis zaistniał w istotny sposób w Polsce"
Tak długo jak ZAIKS istanieje tak długo nie będzie u nas działał serwis takiego typu.
Np. takie Netflix, HBO GO, ESPN... te same aplikacje są też dostępne na PS3, ale u nas nie bo w polsce mamy zaiks który chroni nas od elektronicznej rozrywki.
Kiedyś nawet się ktoś zapytał SONY jak to jest w sprawie jakiegoś serwisu który miał oferować darmowe teledyski wysokiej jakości HD, dlaczego takie kraje jak Niemcy, Czechy a może nawet i Rosja to ma, a my nie? Odpowiedzieli że nie mają takich pieniędzy by ZAIKS'owi płacić haracz za każde wyświetlenie teledysku. W innych krajach wystarczyło że aplikacja ma reklamy, zaś w polsce musieliby płacić zaiksowi, co jest śmieszne i nie opłacalne.
Wiosnaidzie, a Saints Row 1? To chyba jest exclusiv na X360.
To już mamy listę 10 exów na X360.