Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Futurebeat Metaverse to kosztowny bubel, firma znów traci fortunę

28.07.2022 20:37
2
11
odpowiedz
2 odpowiedzi
Asmodeus
42
Senator

No patrzcie, okazuje sie, ze Cukierberg wcale nie jest takim geniuszem za jakiego uchodzil. Podpieprzyc pomysl na witryne spolecznosciowa to potrafil i swoje na tym zarobil, ale poza tym... jakos srednio mu idzie.

28.07.2022 21:40
frer
6
7
odpowiedz
frer
174
Legend

Problem tkwi przede wszystkim w tym, że Meta po osiągnięciu w zasadzie kresu rozwoju Facebooka na świecie, popadnięciu w stagnację i w obliczu tego, że dla młodych pokoleń jest to platforma społecznościowa dla staruszków, po prostu nie ma pomysłu na dalszy rozwój czy choćby dywersyfikacje swojej działalności.

Metaverse to raczej kiepski pomysł, bo choć rozwijają wizję utopijnego wirtualnego świata, gdzie nawet sky in not the limit, w rzeczywistości wielu ludziom kojarzy się to bardziej z dystopijnymi klimatami. Niby mielibyśmy budować swoje wirtualne domy wypełnione kolekcją naszych NFTektów, gdzie nasi wirtualni przyjaciele mogliby nas odwiedzać, a w praktyce metawerse póki co kojarzy się z tym, że ma w przyszłości stanowić ucieczkę od świata, gdzie ludzi nie będzie stać na posiadanie niczego realnego.

28.07.2022 20:34
1
3
driver120
42
Chorąży

bo VR do szkoleń gaszenia pożarów lasów czy młodych lekarzy jak najbardziej sie nadaje, jako ciekawostka i odskocznia do grania także, ale załozyć gogle i zyć w jakims wirtualnym świecie non stop to jakiś absurd. nawet jeśli będzie wirutalny urzad, gdzie załatwie wszystkie sprawy, to skorzystam z tego, załatwię i wyjdę. do kina pojde w realnym świecie a nie w swiecie meta.

28.07.2022 20:37
2
11
odpowiedz
2 odpowiedzi
Asmodeus
42
Senator

No patrzcie, okazuje sie, ze Cukierberg wcale nie jest takim geniuszem za jakiego uchodzil. Podpieprzyc pomysl na witryne spolecznosciowa to potrafil i swoje na tym zarobil, ale poza tym... jakos srednio mu idzie.

28.07.2022 21:39
TRX
2.1
1
TRX
208
Generał

Na razie.

29.07.2022 12:57
2.2
1
Jerry_D
69
Senator

Tylko, że on w tym momencie już nie musi być geniuszem. Zarobił tyle, że starczy na kilka pokoleń, to teraz tak naprawdę nic już nie musi.

28.07.2022 20:54
3
odpowiedz
xan11pl
86
Generał

Wiem że to tylko fantazja, całkiem fajnie przedstawiona w anime SAO, ale dla mnie VR nie ma racji bytu do momentu, w którym (o ile kiedykolwiek będzie w ogóle taka technologia możliwa) nie będzie możliwości tzw. przedstawionej w anime technologii "full dive" czyli pełnego zanurzenia się w taki wirtualny świat. Dla mnie w każdym innym wypadku VR, zwłaszcza z jakimiś ograniczającymi googlami na głowie, gdzie nie dość, że musisz kupować same google, to jeszcze w dodatku musisz mieć odpowiednio dużo miejsca do grania w większość gier, to jest bezsens i co najwyżej ślepy zaułek.

28.07.2022 21:06
Szefoxxx
4
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
Szefoxxx
84
Doradca

Te straty są wliczone w rozwój, mnie tam ich pomysł na social vr kompletnie niepotrzebny, ale przy okazji ładują tonę kasy w rozwój vr i sprzętu, także niech ładują.

Zresztą niedawno pokazali nad czym pracują w kwestii sprzętu vr, i było widać kupę kasy zainwestowane w różne wersje i prototypy i pewno dużo dużo więcej rzeczy, więc tak po prostu nie odpuszczą.

28.07.2022 21:13
4.1
Asmodeus
42
Senator

Sztuką nie jest ladowac kase w rozwoj, a wiedziec kiedy przestac i zminimalizowac/pogodzic sie ze stratami. A mam wrazenie, ze vr od faebooka bedzie DOA: dead-on-arrival.

29.07.2022 15:59
Szefoxxx
4.2
Szefoxxx
84
Doradca

Zabawne, bo arrival już dawno był i bynajmniej technologia jak ich ich obecny sprzęt nie jest martwy i nie był.

Ta na pewno ty wiesz co i jak, więc do nich cv wyślij, że wiesz lepiej...

Vr to będzie rozwój trwający lata, ponad dekadę.

28.07.2022 21:39
TRX
5
odpowiedz
6 odpowiedzi
TRX
208
Generał

Mimo że nie kibicuję temu projektowi (co więcej: jestem przeciw), to jednak jestem pewny, że ostatecznie osiągnie on sukces - w tej, lub innej formie. Zuck pompuje tam zbyt dużo kasy, żeby to nie miało sensu.

28.07.2022 22:12
5.1
krykry
42
Generał

Musk pakuje w cholerę kasy w projekty które też nie mają sensu i już upadają, i co z tego *shrug*.

28.07.2022 22:22
5.2
Czifu z Bunkra
23
Pretorianin

krykry
Musk nie pakuje swojej kasy, bo wszystkie jego poronione projekty jak hypoerloop miał w pełni sfinansowane z zewnątrz. W tym podatnicy.....

28.07.2022 23:17
5.3
10
Darkuss
55
Pretorianin

krykry "Musk pakuje w cholerę kasy w projekty które też nie mają sensu i już upadają, i co z tego *shrug*."

PayPal, Tesla, SpaceX - za te te które wypaliły, to zrewolucjonizowały swoje dziedziny, i zapisał się facet w historii tworzenia naszej cywilizacji.
A to, że część innych pomysłów jest niewypałem, to jest na to powiedzenie:
"Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi"...

post wyedytowany przez Darkuss 2022-07-28 23:19:24
29.07.2022 00:15
SerwusX
5.4
1
SerwusX
102
Marszałek

Premium VIP

Więc my tutaj jesteśmy nieomylni.

29.07.2022 05:41
5.5
2
krykry
42
Generał

Trzy komentarze do mojego i żaden który by mi zaprzeczył. Jasne że każdy się myli. To właśnie miałem na myśli? Bo postawiona została teza że Zuckerberg nie może się mylić bo wpompował za dużo kasy.

post wyedytowany przez krykry 2022-07-29 05:42:52
29.07.2022 07:49
5.6
Haszon
136
Senator

Oczywiście, że odniesie sukces, bo to jest nieuniknione. Ludzie od zawsze uciekali od rzeczywistości, wykorzystując alkohol lub środki odurzające, więc po prostu zyskają teraz nowy sposób. Z pewnością spodoba się to również introwertykom i osobom wycofanym, a takich jest sporo. Na razie przeszkodą hamującą rozwój tej technologii jest brak realizmu w interakcji z cyfrowym światem. Ale gdy tylko pojawią się powszechnie dostępne kostiumy sensoryczne i mocniejsze procesory zapewniające bardziej realistyczną grafikę, to popularność metaverse wystrzeli jak rakieta.

28.07.2022 21:40
frer
6
7
odpowiedz
frer
174
Legend

Problem tkwi przede wszystkim w tym, że Meta po osiągnięciu w zasadzie kresu rozwoju Facebooka na świecie, popadnięciu w stagnację i w obliczu tego, że dla młodych pokoleń jest to platforma społecznościowa dla staruszków, po prostu nie ma pomysłu na dalszy rozwój czy choćby dywersyfikacje swojej działalności.

Metaverse to raczej kiepski pomysł, bo choć rozwijają wizję utopijnego wirtualnego świata, gdzie nawet sky in not the limit, w rzeczywistości wielu ludziom kojarzy się to bardziej z dystopijnymi klimatami. Niby mielibyśmy budować swoje wirtualne domy wypełnione kolekcją naszych NFTektów, gdzie nasi wirtualni przyjaciele mogliby nas odwiedzać, a w praktyce metawerse póki co kojarzy się z tym, że ma w przyszłości stanowić ucieczkę od świata, gdzie ludzi nie będzie stać na posiadanie niczego realnego.

28.07.2022 22:26
7
odpowiedz
krykry
42
Generał

Jestem przeciwko uzywaniu nazwy "metaverse". To nazwa wypromowana przez fejsbuka w celu skojarzenia tego typu usług ze swoją nową nazwą firmy "meta". Nie chcę być manipulowany w ten sposób więc wolałbym używać jakiejś neutralnego zwrotu.

28.07.2022 22:32
8
odpowiedz
pawel1812
67
Generał

Facebook promowano po to, by śledzić i kontrolować ludzi. To, że przy okazji osiągnął sukces finansowy, to odrębna sprawa.
Inwestują w głupoty, bo śledzenie ludzi w ich grach na VRze, może coś tam mówić o ich zachowaniu w rzeczywistym świecie.

Ale jak niskim kosztem dostarczania usług społecznościowych, ludzie sami sobie instalują oprogramowanie szpiegujące ich 24godziny na dobę, to na co Facebook miałby wydawać te pieniądze. Wiedzą już czym sie interesujesz, jakie masz preferencje polityczne, jak Cie wkurzyć, gdzie jesteś w danej chwili, a także co mówisz (choć to jest teoretycznie zabronione w Unii).

29.07.2022 00:44
Metaverse
9
odpowiedz
Metaverse
73
Senator

Kto gral w Persone 5 i podobnie jak ja nie przepada za fb moze miec takie skojarzenie na podstawie tej gry otoz Mark Zuckerberg moglby spokojnie miec w meta swoj palac (przez swoje skrzywionemu pragnienie kontroli) i byc jednym z lajdakow ktorych trzeba tam zalatwic zeby przyznal sie do wszystkiego w realu ;)

29.07.2022 01:08
10
3
odpowiedz
zanonimizowany776345
98
Pretorianin

Ogólnie ich "metaverse" może by wypalił, gdyby nie to, że cokolwiek pokazują, to wygląda jak jakaś biedna podróba VR chata i to we wczesnej alfie. Po co ktokolwiek ma interesować się metaversem Zuckierberga, jak jest już tysiące DARMOWYCH aplikacji, które robią to lepiej.

29.07.2022 03:06
11
odpowiedz
Cordite
44
Generał

To dla nich inwestycja w przyszlosc bo tendencje ludzkosci przeciez tak bez powodu nie zmienia nagle swojego kierunku. wy macie swoje smarty i fejsa dzieki ktorym was doja i sponsoruja sobie mete ktora obdaruja Wasze dzieciaki aby kolo w mlynie moglo sie dalej krecic

post wyedytowany przez Cordite 2022-07-29 03:09:58
29.07.2022 03:55
bmwbmw2
12
1
odpowiedz
bmwbmw2
73
PAPIEŻ GIER IV

zukemberg za bardzo odlatuje. Myślę że do grania itd spox. Ale nikt nie wejdzie do vr świata na stałe jako avatar XD. To dalej tylko net. A w necie każdy jest anonim i nikt nie zapamięta na dłużej takich zboczkowych przyjaźni. XD Już powinni się nastawiać pod q3 i zarobki lepsze a nieee.

post wyedytowany przez bmwbmw2 2022-07-29 03:55:31
29.07.2022 07:22
😂
13
odpowiedz
2 odpowiedzi
Piotrek.K
203
... broken ...

Szkoda, ze tak o gamepassie nie piszecie xD

Aa, zapomnialem. MS placi, zebyscie tylko pozytywne rzeczy o nich pisali

29.07.2022 07:53
Mr. JaQb
13.1
Mr. JaQb
115
Legend

A co mieliby pisać o Game Passie w tym kontekście?

29.07.2022 09:53
13.2
zanonimizowany1359977
9
Senator

Gamepaas to rewolucja i zupelnie nowy sposób konsumpcji gier video. To nawet Sony kopiuje i Google w google play.

Nie wyobrażam sobie juz braku gamepass. Jak dla mnie moglaby cyfra zniknąć, zostac tylko wydania pudelkowe i gamepass.

29.07.2022 07:33
14
odpowiedz
zanonimizowany1359977
9
Senator

Cała idea metaverse jest bezsensu i nie ma cienia szans na sukces.
Największa zaleta tych okularow jest airlink, cala reszta to dodatek.
Czasem zapominam, ze mozna je odpalac bez PC. Ceny w ich sklepie jakies takie dla bogatych, a samo menu i dotarcie do swoich gier to jakis koszmar.
Jednakze jako okulary do PC sa super i dzieki bezprzewodowosci i cenie ponizej 2000 zl to obecnie sprzęt nr 1 i nawet PS VR2 tego nie zmieni (Sony dało d.py, ze rozbili je na kablu zamiast bezprzewodowe po wifii 5Ghz).

29.07.2022 14:01
15
odpowiedz
theMaciu
32
Chorąży

Póki co traktuję metaverse jako ciekawostkę, ale kto wie co będzie np. za 10 lat, nie raz już tak było po kilku latach. Mam jednak nadzieję że jak najpóźniej korporacjom uda się to przebić na większą skale

29.07.2022 16:01
Szefoxxx
16
odpowiedz
Szefoxxx
84
Doradca

Zapomniałem dodać, że oczywiście żenujący i śmieszny tytuł, od razu widać, że autor nie ma zielnego pojęcia o temacie o którym pisze.

Trzeba było odhaczyć newsa, bo jakiś tam wariant narzekał, że nie piszą o vr. (tak to byłem ja xD)

30.07.2022 08:25
frer
17
odpowiedz
1 odpowiedź
frer
174
Legend

Metaverse to jest element dążenia do "nie będziesz nic posiadał i będziesz szczęśliwy". Świat za 20-30 lat może wyglądać tak, że spora część ludzi będzie żyła w wynajmowanych od korporacji mikrokawalerkach 10-15 m2, nie tylko żyjąc w nich, ale może i pracując zdalnie. Oczywiście wszystko zostanie podbudowane kwestiami dbałości o klimat, bo ludzie w hodowli klatkowej będą zużywać mniej energii, a pracując zdalnie tam gdzie się da, ograniczą zużycie energii na transport.

Tylko w tej wizji "idealnego" i "zrównoważonego" świata będzie jeden problem - bez przestrzeni życiowej i perspektyw na przyszłość ludziom zacznie odbijać szajba. I tu właśnie wchodzi metaverse. Marzysz o dużym domu? Nic trudnego, pracuj ciężko dla swojego korpo, a będzie cię stać na zakup wymarzonej nieruchomości (w metaverse) do której będziesz mógł "uciec" po pracy. Marzysz o wyjeździe w jakieś egzotyczne miejsce? Po co miałbyś generować tony CO2 lecąc samolotem jak możesz "przeżyć" to samo albo i więcej przez metaverse?

Facebook ma długą historię żerowania na ludziach i metaverse to jest kolejna odsłona tego procederu.

30.07.2022 08:47
maciell
17.1
maciell
127
Senator

Mysle, ze Twoja wizja przyszlosci nigdy sie nie sprawdzi. Widac to zwlaszcza po tym jak zluzowano ograniczenia po Covid. Nie zamkniesz ludzi w klitkach. Bo po prostu ludzie tego nie zakceptuja. Skonczylo by sie to ruchawkami i caly system moglby runac. Prawda jest taka, ze jest nas po prostu za duzo. No, ale ekonomia robi teraz, ze statystyczna rodzina to dzisiaj 2+1. Gdzie jak porozmawiasz/zrobisz wywiad z starszymi rocznikami to kiedys rodzinny wielodzietne to byla normalka.
Jest takie powiedzenie, ze jak cos jest za darmo to znaczy, ze Ty jestes towarem. W przypadku facebooka to zbierane infromacje o Tobie sa sprzedawane. Tak naprawde to my zdecydowalismy sie uzywac facebooka i z calym jego inwentarzem. Nawet ja chociaz dlugo sie bronilem skonczylem zmuszony zalozyc profil ze wzgledu na prace i messengera. Gdybym tego nie zrobil bylbym wykluczony.

Futurebeat Metaverse to kosztowny bubel, firma znów traci fortunę