Konkurencja ChatGPT może położyć czatbota na łopatki
Szokujące jest to jak mało ludzi zdaje sobie sprawę jakiego kata właśnie na siebie sprowadzamy. Mój komentarz przepaskudnie się zestarzeje.
Za późno zostaną wprowadzone ograniczenia i regulacje w przyszłości, w której tego typu sztuczne ai nie będzie jak teraz niemowlakiem, tylko dojrzałym mózgiem. Wtedy hulaj dusza piekła nie ma. Sztuczne ai zrobi z każda dostępną elektroniką co tylko będzie chciało zanim mrugniemy okiem. Nie wierzę że nikt nie wykorzysta jej do nikczemnych celów i nie narobi tym szkód. A ai uczy się tysiące razy szybciej niż człowiek.
To jednak przyszłość, póki co to przyjemnie się o tym czyta:) może niedługo będą elektroniczne miasta, gdzie wszystko będzie zchynronizowane i sterowane automatycznie.
Konkurencja ChatGPT może położyć czatbota na łopatki
Obecnie mamy tylko od OpenAI wraz Microsoftem, duże modele językowe, które obsługują wiele języków, w tym nasz.
Mamy:
- ChatGPT z dwoma podpiętymi do niego modelami AI. Darmowy z GPT-3.5, i płatny z GPT-4.
- Prometeusz, czyli Chat Bing, darmowy model AI w przeglądarce Microsoft Edge. Prometeusz jest prawdopodobnie oparty na GPT 3.5, tyle że z dostępem do Internetu i narzędzi Microsoft.
I teraz pytanie: który model AI ma rozłożyć na łopatki ten Claude 2, pod warunkiem, że zacznie obsługiwać inne języki niż anielski? I kiedy?
Może się okazać, że nim Claude 2 zacznie obsługiwać resztę języków, to OpenAI wyda już GPT-5. Zatem mówienie o tym rozłożeniu na łopatki, w przyszłości, to nic innego jak wróżenie z fusów, czyli clickbaitowy tytuł.
Zostańmy przy faktach: ChatGPT i Chat Bing - nie mają na ten moment realnej konkurencji.
Aria od opery też jest po Polsku, Darmowy i podpięty pod Internet. Jest w Operze Mobilnej nie wiem jak w innych operach bo ich jest chyba z 6
Na windows Opera została zastąpiona przez Opera One, zwykła wersja nie będzie już rozwijana. Jest tam zintegrowana AI ale jak to działa nie wiem bo dla mnie to całe ustrojstwo jest zbędne.
Claude nie ma problemu z językiem polskim , wykrywa polski i odpisuje po polsku , nie ma blokady jak to było wcześniej w bardzie. Jest blokada regionalna ale to łatwo można obejść .
Niby mamy taką wielką konkurencję, a jak co do czego to na ten moment najbardziej przydatny jest Chat GPT. O konkurencji pogadamy jak rzeczywiście w Polsce będziemy mieli coś zamiast Chat GPT, co działa i jest znośne.
Mam podobne zdanie. W opcji płatnej 100 pln za miesiąc idealne rozwiązanie do nabicia kasy producentowi / wydawcy.
Sztuczne ai - napisał
Nadal samochody zabijają ludzi tak więc chyba słusznie się bali :) Możesz powiedzieć że to nie samochód zabija tylko zły kierowca i jest to prawda tyle że taki samochód raczej sam nie pojedzie zabijać a AI możę uzyskać samoświadomość i całkowicie uniezależnić się od człowieka. Taka drobna różnica.
A ci znowu swoje z tą świadomością AI. Naoglądaliście się za dużo filmów o Terminatorze i teraz są tego skutki. Może to pseudo AI potrafi dużo ale to nie jest jeszcze to prawdziwe AI tylko jakaś podróba, która opiera się na bardzo zaawansowanych algorytmach i nic więcej. Żeby to zyskało jakąkolwiek świadomość to musi 50 lat upłynąć jak nie więcej.
Liczba przyjmowanych tokenów ("pamięć") nie równa się poziomowi AI. To raczej kwestia parametrów i i metod treningowych. Trudno mi na ten moment ocenić ale wątpie by Claud posiadał poziom GPT 4. Mocniejsze modele powstaną najpewniej od pół roku do roku. Nie zmienia to faktu, że pamięć przyszłych modeli będzie niemal nieograniczona co tylko pokazuje szybkość rozwoju technologii, bo darmowy ChatGPT już tak po 2 stronach tekstu traci pamięć. Naprawdę nie mogę się doczekać aż potężniejszy model wejdzie do użytku i ludzie kulturowo zaczną się uczyć na czym to tak naprawdę polega, bo to ciągłe czytanie o prostym autouzupełnianiu czy zwykłych algorytmach jest raczej smutne. Nie ma wątpliwości, że ludzi czeka przyspieszony kurs o tym czym jest inteligencja.
Ja jestem jedynie ciekawy, czy któryś z tych rzekomo licznych czatbotów (obecnie tak naprawdę jest dostępny aż 1, a niektórzy o tym mówią, jakby było kilkadziesiąt) nie będzie miał cenzury.
Chatbotów jest sporo. ChatGPT (w płatnej wersji najlepszy obecnie model), Bard, Cloud o którym mowa w artykule są cenzurowane. Poza tym są jeszcze dziesiątki modeli opensource które odpalamy lokalnie gdy mamy wystarczająco mocną kartę (wiele z nich jest bez cenzury). Modele te są słabsze od GPT 4 ale niewiele (jeśli mowa o najlepszych). Jakość modeli, ich pamięć oraz dostępność drastycznie wzrośnie wraz z kolejnym mocnym modelem open source. Zapewne do pół roku czasu ale może i szybciej.