Jest nadzieja dla graczy; ważne zmiany w kopaniu Ethereum
Gdy nie będzie już potrzebna taka moc do wydobywania, może karty graficzne pojawią się wreszcie w sklepach, w normalnych cenach?
Jedzie mi tu czołg?
kart graficznych nie ma dlatego ze sa jakiej kryptowaluty tylko dlatego ze to spisek korporacji zeby gracze placili 6 tys za karte zamiast 2 tys. To sie nigdy nie skonczy, w nastepnej generacji to nvidia bedzie sobie zyczyc za karte 4060 9000zl. Slownie DZIEWIEC TYSIECY ZLOTY. Juz nawet nie mowie o kartach z wyzszej polki. Ale beda oczywiscie mowic ze to przez niedobor czipow. HAHAHha. Niby wysylaja ludzi na marsa i w kosmos a jednak problem wyprodukowac jakis czip hahaha. Wiadomo ze po prostu chca skosic kase z jeleni ktorzy to musza zaplacic za nowa karte taka cene. Przykre ale tak to jest jak sie pozwala miliarderom robic co sie chce
Uuuu, widzę big brain time.
Nie zazywam zadnych tabletek bo nie potrzebuje. Trudno natomiast sie rozmawia jak nie przyjmujesz argumentow tylko probujesz mnie zdyskredytowac
mck7 - o jakich argumentach mówisz? "HAHAHha"? Twoja wypowiedź nie ma najmniejszego sensu. WIesz co to jest prawo popytu i podaży i jak działa? Czy wiesz z czego wynika problem z produkcją chipów w tym momencie?
Jedyne z czym można się zgodzić, to z ostatnim zdaniem.
Jeśli producenci kart graficznych rzeczywiście rozumują w ten sposób, to w dłuższej perspektywie czasu szkodzą sami sobie. Karta graficzna, poza pewnymi branżami, nie jest dobrem koniecznym do grania. Można przerzucić się na konsole, a tych na rynku jest coraz więcej. I nie będą one zbyt drogie, bo ani Sony, ani MS nie zarabiają najwięcej na samym sprzęcie. Zarabiają na dystrybucji gier, abonamentach itp.
Na pewno więc dla krótkookresowych zysków warto zmienić cały rynek?
Podcinać gałąź sprzedaży detalicznej? Bo zmiany na tym rynku pociągają inne branże sprzętu do PC a nawet produkcji gier. Dość to nielogiczne, taka prawda.
Niedobory chipów to inna kwestia i też nie sądzę, by potrwało to zbyt długo, bo uderza w zbyt wiele rynków. Producenci samochodów mają silnych lobbystów i nie pozwolą sobie na wzrosty cen, które mogą nas przesiąść na rowery.
Swoja droga nikt jeszcze człowieka na Marsa nie wysłał i tak szybko nie wyśle, a produkcja chipa nie jest wcale prosta i łatwa. Wymaga skomplikowanego procesu technologicznego. Rozumiem, że nie masz pojęcia, jak to wygląda, ale jeśli nie masz, to może się nie wypowiadaj?
Zabawna sprawa bo niewiele ponad rok temu tez pisano ze ceny nie zrosną zbytnio przez koronke , nie bedzie paszportów czy przymusowych szczepień oraz wykluczania społecznego albo resetu gospodarki ba nawet mówiony ze nie bedzie lockdownu 1 , 2 - cóż ostatni rok pokazał troszku inny obraz - ale śmieszki i pozywanie innych o bycie tzw. "Foliarzem" zawsze w modzie :) - i oczywiście ci wstrętni :
-Foliarze
-Płaskoziemcy
-Antyszczepionkowcy
-Kuce
-inni
wcale nie mieli racji np w kwestii certyfikatów , gospodarki i jej przebudowy czy przymusu szczepień oraz obostrzeń czy cen sprzętu i usług.
Dobrze ze przynajmniej wasz duet jest oświecony i dostąpił prawdy - gratuluje :)
SansV13 - tyleże wypowiedź mck7 jest totalnie bez sensu. Brak w niej logiki i braku znajomości podstawowych praw jakimi rządzi się rynek oraz jakie są przyczyny zastanego stanu rzeczy, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością i nie mają prawa się utrzymać w dłuższej perspektywie czasu jak to napisał(a) Offika.
A gdzie Ty masz przymus szczepień?
Skoro jednak się nie szczepisz lub nie chce Ci się zrobić testu na CoV2, to kraj, do którego jedziesz ma prawo Cie wysyłać na kwarantannę, bo nikt nie chce następnych lockdownów. Stąd paszport, pozwalający uniknąć ewentualnej kwarantanny. Był do przewidzenia.
Nowa Zelandia zamykała swoje granice już od początku pandemii i dzięki temu przeszła przez właściwie bezboleśnie.
Swoją drogą, gdy się wyjeżdża do krajów tropikalnych to się też trzeba szczepić. Dwa szczepienia są nawet obowiązkowe, o ile jedzie się w podejrzane rejony (przeciw żółtej gorączce i zakażeniom meningokokowym) Jakoś nikt nie krzyczy na ten temat.
Zastanawiam się też gdzieś Ty czytał, że ceny nie wzrosną? :)
Już rok temu w normalnej, mainstreamowych prasie dotyczącej gospodarki i finansów pisano o inflacji, problemach z gospodarką itp. Wiem, że teraz wiedzę czerpie się głównie z social media, ale warto moze czasem sięgnąć do czegoś więcej?
Każde jednak działanie, nawet korpo i opresyjne, musi być logiczne.
Czy zabijanie rynku sprzętu PC przez firmy produkujące tego typu sprzęt jest logiczne? Nie sądzę.
Zmowa cenowa to akurat prawda, karty już nigdy nie będą w "normalnych'" cenach , fakt ,że nie będzie aż tak drogo jak kolega wyżej pisze wcale nie napawa optymizmem.
Nie mam zamiaru się rozpisywać , fakt że powodów niedostępności jest co najmniej kilka to już dowód , że to kłamstwa. ZAWSZE KILKA RÓŻNYCH WYMÓWEK NA JEDEN PROBLEM TO KŁAMSTWO W ten sposób kłamca zabezpiecza się na wypadek gdyby jedno kłamstwo zostało odkryte. Robi to podświadomie, a każdy psycholog przyzna mi rację.
Jeszcze nie dostałeś bana za trollowanie na forum? :D Nie denerwuj się tak, bo ci foliowa czapeczka spadnie i promieniowanie 5G mózg usmaży!
https://www.youtube.com/watch?v=rw3I2JhmxmE
Swoją drogą to ciekawy dowód dla tych wszystkich, którzy uparcie twierdzą, że kryptowaluty będą kiedyś lepszą walutą niż prawdziwe pieniądze, bo nie da się ich dodrukować i manipulować jak polityką pieniężną - proszę, właśnie zmieniają zasady wydobywania ETH, nie da się? Da sie.
Niedługo na każdym urządzeniu w domu będziesz w stanie kopać, pralka, lodówka, robisz kawę pyk i zarabiasz. I nagle wszystkiego brak.
Wrzucając wszystkie kryptowaluty do jednego wora wykazujesz się brakiem wiedzy i ignorancją w temacie kryptowalut. Doedukuj się, a następnie się wypowiedz, a nie jak stereotypowy Polak "nie znam się, ale się wypowiem".
Krótko #1: kryptowaluty mają różne funkcje/przeznaczenie. Jedne mają służyć jako, wspomniane przez ciebie, wirtualne pieniądze, inne zaś niosą za sobą faktyczną użyteczność w działaniu nie będąc pieniądzem sensu stricto. Te ostatnie należy bardziej traktować jako akcji firm, które tworzą dany projekt/aplikację/blockchain. Czyt. to tak jakbyś kupował akcje Apple, MS, Google itd. licząc na dalszy rozwój firm i ich działalności.
Krótko #2: raz uruchomiony blockchain nigdy nie ulega zmianie w fundamentach swojego działania. Można jedynie zmodyfikować jego szybkość i sposób zapisywania danych przed zapisem danych do bazy danych, ale nie samą bazę danych choć w tym temacie ekspertem nie jestem. Tak więc zmiany na ETH nie są zmianami zasad wydobycia, a stworzeniem kompletnie nowego blockchaina od zera z nowymi zasadami, który w przyszłości zastąpi ETH, które zostanie odłączone.
Tez mi wiadomosc :) w sumie to juz nawet nie pamietam kiedy wiedzialem o Ethereum 2.0.
Warto dodac ze zakonczenie prac integracyjnych jest planowane gdzies w 2022. Dopoki to nie nastapi, kopanie ethereum nadal bedzie postepowac. Bomba trudnosci jest przewidziana gdzies na 4rty kwartal tego roku, ale juz byla 3 razy przekladana wiec nikogo nie zdziwi jesli przesuna skok trudnosci wydobycia po raz 4rty.
Dodam tez, ze karty z serii 3xxx sa rowniez wydajne w kopaniu np ZEC i innych krypto, wiec nawet po pelnym przesjciu ethereum na ETH 2.0, kopacze moga po prostu przerzucic sie na kopanie innej waluty. Trudnosc takiej operacji to mziana kilku literek w adresie bo soft czesto jest ten sam. :)
Pod nowy system przygotowywana jest sieć zwana Beacon Chain,
Beacon chain jest 1sza faza (z trzech) ETH 2.0 i wystartowal 1go Grudnia 2020 :p
Dobry komentarz.
No to genialna kryptowaluta. Podoba mi sie jak obroncy kryptowalut unikaja odpowiedzi na pytanie. Co zostalo z tych zapowiedz i retoryki jakie to zalety maja kryptowaluty. Bo punkt po pukcie sa one obalane. Krypto istnieja tylko z powodu chciwosci cwaniaczkow i brudnych interesow. Dla mnie kazdy kto wspomaga taka walute ma krew/lzy/nieszczescia ludzi na rekach. Ja wiem , ze ludzie dla chciwosci potrafia sobie wszystko wmowic i wytlumaczyc. No, ale nie chwal sie ludziom, ze jestes gnida, ktora dla zysku po trupach.
O krypto jest multum materialu w internecie. W zasadzie, kazde krypto powstaje w jakims konkretnym celu i roznia sie one pomiedzy soba diametralnie. Czesc tworzonych jest z mysla o platnosciach, inne maja za zadanie ulatwic transakcje pomiedzy roznymi srodkami platniczymi a jeszcze inne zapewniac bezpieczenstwo w sieci czy skupiaja sie glownie na DeFi.
Ja rozumiem niechec i sceptycyzm ale jesli zamiast poczytac wolisz w kazdym watku podkreslac ze jestem gnida, cwaniaczek z zakrwiawionymi rekoma, bo maczam pace w krypto to juz twoj osobity problem.
Z ta platnoscia jakos cienko.Bo jak w stolicy panstwa mozesz zaplacic krypto w miejscach policzonych na 2 rekach to chyba cos nie halo. Pomowmy o faktach. Ilu ludzi uzywa krypto do faktycznego placenia za uslugi/towary? A ilu nim tylko spekuluje albo wydobywa i sprzedaje urobek ?
Wszystkie kryptowaluty są robione w jednym prostym celu. Mają przynieść jego twórcy niesamowite dochody. Stąd też początkowo trudność wydobycia jest malutka i można wydobywać w tysiącach sztuk, by później jakieś kosmiczne ułamki wydobywać tą samą mocą obliczeniową.
Resztą celów jest drugorzędna. Idź do sklepu i spróbuj zapłacić kryptowalutą. Nawet w Euro będziesz miał trudności.
no way Sherlock!
Bo to piekarz nie piecze chleba aby zarobic! Fryzjer nie otwiera salonu aby zarobic! Taksowkarz nie wozi ludzi aby zarobic!
Wszyscy kuzna altruisci tylko tworcy krypto to rzadni zysku krwiopijcy :)
Jak mieszkasz w leśniczówce bez prądu i daliko do miasta :P to pewnie nie zapłacisz w euro. zapewniam cię ze większość dużych sklepów w większych miastach przyjmują ta walutę :P
Jeśli ktoś uważa, że nawet gdyby kryptowaluty wyparowały jutro, to ceny kart wróciłyby do tego sprzed roku to jest bardziej naiwny niż sądzi.
Ludzie kupują karty po 6k zł, serio uważacie, że ceny wrócą do 2k?
Bo obecnie sytuacja jest tak komiczna że w cenie stacjonarnego 3060 z sklepu dostajemy w tym samym sklepie lapka z 3060 ( z własnymi 6 GB ramu), 16 GB ramu, radeonem 5800h
Cena może nie spadnie od razu ale :)
Ludzie kupują jak są do tego zmuszeni, tak to zostają przy swoich kartach i tyle.
Niby racja tylko ilu kupujących to gracze a ilu śliskie cwaniaczki pokroju Drackuli? Myślisz że gdyby załamał im się rynek to nadal będą kupować karty po 6-8k?
coś mi się wydaje że to jest zwykłe nakręcanie ludzi do kopania i inwestycji w ten syf ; ]
Nawet nie wiesz jak teraz Etherum podskoczyło.
Po stracie 40% w ciągu paru ostatnich dni dzisiaj zyskało 10%
btw. śmieszna troche sytuacja o 13 Bitcoin był na wzroście o około 9% w momencie pisania poprzedniego komentarza było to już 7, teraz jest to tylko 2.47.
To samo z innymi krypto.
Leci w dół eth ale to dobrze bo znów dokupie. Jak wejdzie aktualizacje eth 2.0 to może i po 10k będzie stało