Jak sprawdzić, czy gdzieś wyciekły nasze dane osobowe?
Dobry offtop. :)
Niby era informacyjna, a o have i been pwned mało kto słyszał...
I z tego powodu tak ważna jest moim zdaniem weryfikacja 2 etapowa. Tak jak się spodziewałem, mój śmieciowy email dostał się w ręce hakerów (8 razy), miedzy innymi dzięki Nexus Mods i Morele, co jednak z tego, skoro na maila się nie dostaną, bo jeszcze muszą mieć moją komórkę, tak samo do steama, orgina, gog'a. Z tego co pamiętam to jedynie Epic nie ma 2 etapowej weryfikacji.
A kiedy będzie ją miał GOL? Jeszcze jakiś haker napisze post w moim imieniu 8-)
Moj pierwszy mail wyciekl 4 razy, ale aktualny ani razu, a mam go od 10 lat. Zaznacze, ze malo przejmuje sie bezpieczenstwem w sieci. Na GOLu dalej mam haslo 3 literowe :)
Wchodzę sobie na stronę która podaliście haveibeenpwned.com i sprawdzam prywatnego maila, wynik pwned. Następnie wpisuję maila służbowego na którego od jakiegoś czasu dostaję maile by wysłać bitcoiny bo mają moje filmy jak się niby masturbuje, wynik Good news — no pwnage found!
To tyle jeśli chodzi o wiarygodność tej strony
No czytanie ze zrozumieniem sie klania :P Na tej stronie sprawdza sie czy adres nie wyciekl z jakiej bazy danych, twoj sluzbowy zapewne jest ogolnie dostepny, wiec latwy do zeskanowania z internetow lub ktos z kim sie wymieniasz wiadomosciami ma syfa na kompie. Dlatego trafiles do bazy spamerow :P
W sumie pierwszy mail, padł po 5 latach. Ale z mojej winny, bo zakładałem gdzie popadnie ;D Drugi padł po 10 latach, tylko dlatego, że Morele mają beznadziejne zabezpieczenia. Ale nic się w sumie nie stało.Ba hasła zmieniłem dopiero pół roku po fakcie XD Jedynie niedawno, ktoś logował się z Indonezjii na facebooka. Hasło zaraz zmienione. Chociaż to był chyba błąd lokalizacji. A tak to już dawno by mi coś zwinęli .Na szczęście nigdzie nie podaję konta bankowego ,i innych ważnych info. Teraz mam 2 maile, jeden zapasowy, jeden do serwisów z filmami, i bankowego maila . Jeszcze muszę sobie zrobić dwuetapowe
Zastanawiam się jak hakerzy włamują się do konta mailowego. Ostatnio ktoś po prostu odczytywał sobie z mojego maila kody weryfikacyjne z innego serwisu żeby zmienić tam hasło w celu przejęcia konta.
Keyloger odpada bo mam hasła na stałe wpisane w programach pocztowych na komputerze tak w telefonie i nigdy ich nigdzie nie wpisuje. Więc jakim cudem ktoś może się włamać do mojej poczty tym bardziej że nie używam nigdzie tego samego hasła?
Błagam poprawcie to:
W Polsce organem monitorującym stosowanie rozporządzenia o ochronie danych osobowych jest Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych.
GIODO od kiedy weszło RODO nie istnieje. Teraz istnieje coś takiego jak UODO :/
Aż zaczynam się bać jak wy te RODO wprowadziliście u siebie...
Sklep Morele.net stanął na wysokości zadania i poinformował o zhakowaniu bazy danych za pośrednictwem maila rozesłanego do swoich klientów.
Stanął na wysokości zadania? Są dalecy od tego. Nie tylko w tym względzie. Poczytajcie o morelowym na forach albo Niebezpieczniku.