Internet od Starlinka wypada świetnie. Rośnie konkurencja dla łącza szerokopasmowego?
Niektórzy porównując to do światłowodu mają chyba orzeszek zamiast mózgu. To nie jest i nigdy nie będzie alternatywa dla światłowodu. To oferta dla ludzi, dla których w okolicy nie ma infrastruktury i nie ma na to szans w najbliższej przyszłości.
Widzę ze dobrze się śmiać jak się mieszka w dużym mieście i ma się światłowód 600 mb. A jak ktoś mieszka na wsi gdzie jest 5 domów na krzyż i mleczarnia ? :P nawet neostrady 1 mb nie ma ? Mieszkam w dużym mieście na osiadlu domów jednorodzinnych i wyobraźcie sobie założyli mi dopiero 4 lata temu 1gbit synchroniczny za 89 zł. wcześniej miałem neostade 2 mb bo nie bylo mozliwosci ciągania po słupach światłowodów i rozkopywania nowych ulic. zmienił się prezydent i wszystko się dało zrobić.
Abonament kosztuje 449 złotych miesięcznie. Do tego należy doliczyć jednorazową opłatę 2269 złotych za sprzęt oraz 276 złotych za dostawę.
Za tą cenę to ja chce widzieć minimum 1 Tb/s...
- 449 złotych miesięcznie
- Jednorazową opłatę 2269 złotych za sprzęt
- 276 złotych za dostawę.
Czyli podsumowując - na start płacicie za to prawie 3000zł XD Więcej, niż za 4 lata posiadania internetu światłowodowego 600Mb/s od Orange, Vectry, UPC itp.
No i po co taki głupi komentarz.
Jest to początek tej technologii, to będzie drożej. Nie każy ma światłowód.
No fajna kalkulacja tylko czasem nie ma do czego porównać. Mi w cenie światłowodu Orange oferuje łącze "do" 10Mbit. Przez co siedzę na LTE limitowanym.
Jak ktoś ma firmę i potrzebuje Internetu, a jest poza zasięgiem światłowodów to dla niego to już może być jak najbardziej opłacalne.
Albo na przykład jakiś grafik, programista, projektant może dzięki temu pracować zdalnie np. z domku w górach/dżungli czy na pustyni (byle prąd był).
Wow, no kur.. rzeczywiście meme XD
Z tego co czytam wszędzie, w Starlinku chodzi o dostępność WSZĘDZIE, Twoje przykłady są tylko w miastach. Powodzenia osiągnięcia tego w lesie 50km od najbliższego miasta
Jak ktoś ma firmę i potrzebuje Internetu, a jest poza zasięgiem światłowodów to dla niego to już może być jak najbardziej opłacalne.
Bicz plis!
W ofercie dla firm od lat można znaleźć LTE bez limitu danych. Sam mam taki od różowych i jedzie na nim cała moja rodzina. Limit prędkości do 60mbit a dane do oporu (tzn limit niby jest i wynosi 9999 Gb więc uznajmy że go nie ma...)
Więc o ile Twoja firma nie ma biura w Puszczy amazońskiej, to znajdziesz lepszy internet niz starlink
Jaki poczatek? To jest technologia na tereny gdzie masz lacza 10mbs po DSL czy LTE czy nawet 1mbs lub nawet brak lacznosci.
Co ty pieprzysz? Oczywiscie, ze nie mozna bylo znalezc takiej oferty dla osob prywatnych, T-Mobile na wycofalo i dopiero teraz wrocili po kilku latach, kazdy bedzie bral oferte na firme? Orange ma oferte tez dla firm ale 999gb, z lejkiem technicznym.
Starlink nie bedzie dostepny wszedzie tylko tam gdzie sa stacje naziemne, w samych stanach bedzie ich okolo 30tu. Serio myslisz, ze beda stawiac stacje na kazdej wysepce albo pustyni?
Co ty pieprzysz?
W którym miejscu pieprzę?
Oczywiscie, ze nie mozna bylo znalezc takiej oferty dla osob prywatnych,
Kolega Sid67 pisał o firmach i to na jego post odpowiadałem. Słowem nie wspominałem o ofercie indywidualnej.
T-Mobile na wycofalo i dopiero teraz wrocili po kilku latach, kazdy bedzie bral oferte na firme?
Ponownie - pisałem o ofercie dla firm i w ofercie dla firm nielimitowany internet LTE funkcjonuje od lat, sam korzystam z takowego od 2016r.
Nie wiem zatem czy to ja nie rozumiem co napisałeś, czy Ty nie zrozumiałeś mojego posta...
P. S.
Przestań plusowac własne posty, bo to bardzo dziwnie wygląda, gdy każda Twoja wypowiedź w tym temacie ma +1
No chyba że masz cichego adoratora ;)
Pieprzysz i tyle, nie tylko firmy sa zainteresowanie takim dostepem. Rownie dobrze mozna mowic o braniu telefonu czy leasingu samochodu w szkota firmy, skoro da sie na firme dlaczego nie.
Nie plusuje swoich postow...
Według planów finansowych SpaceX, taka cena ma pozostać(wynika to z zysku, jaki planują uzyskać rocznie). Tzn. o abonament chodzi. Jak zejdą z ceną, to zrobi się więcej odbiorców i czar 100Mbps pryśnie. Internet radiowy ma ograniczony transfer przypadający na jeden przekaźnik. Czy to Starlink, czy to LTE. W przypadku Starlinka obszar, na którym użytkownicy korzystają z tej samej puli transferu jest sporo większy. Obecnie to na naszych szerokościach geograficznych 1-2 satelity na kraj(wielkości Polski). Czyli 1-2Gbps na kraj, podczas, Jeden BTS komórkowy (ze wszystkimi sieciami), potrafi mieć taki transfer danych, tylko jeden BTS obsługuje kilka km, a nie cały kraj...
Ogólnie Starlink to dobry internet dla statków/żeglarzy, czy na jakichś terenach bez LTE. Na terenach gęsto zaludnionych będzie lipą, jak przy LTE, jeśli więcej osób zainteresuje się instalacją tego internetu. No chyba, że mamy parcie, by teraz mieć te 100Mbps, to w Polsce być może tyle osiągniemy, ale w porównaniu ze światłowodem, który oprócz miast, jest już w dużej części Polski, trochę drogi ten internet(i nie koniecznie taki szybki, jak konkurencyjny światłowód 100Mbps, bo opóźnienie, też wpływa na szybkość ładowania stron). Nie przypadkowo mówię, o tym, że w miastach nie ma światłowodu, bo to kuriozalna sytuacja, gdzie dostawcy porobili na całym Podkarpaciu sieć światłowodów, nawet w mniejszych wioskach, a w większych miastach jest problem. Bo albo poprowadzenie takiej sieci jest już drogie, albo też nie ma finansów Unijnych na to.
Czyli zdecydowanie Ty masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem.
Ufff, bo już się bałem, że to ze mną jest coś nie tak.
Zredaguje ci odrobinę i uproszczę, żebyś zrozumiał:
Sid67 - starlink jest opłacalny jeśli ktoś ma firmę i nie ma dostępu do światłowodu
DzaQ - bardziej opłacalne dla takich firm jest LTE bez limitów danych
A Ty mi piszesz że pieprze...?
Nieźle!
W niemczech osiągnięto prędkość 550/40 Mbit.
To dopiero początek, prędkość gwarantowana będzie rosła wraz z ilością satelit.
Ten net można zestawić obok oferty telefonii satelitarnej choćby naszych operatorów. A nie światłowodu.
@ Dzaq - rozwiewam twoje wątpliwości - z całą pewnością to z tobą jest coś nie tak. "Pieprzysz" o jakimś LTE na firmę, które niby nie działa tylko w puszczy amazońskiej. Pojedz kiedyś na Mazury, w połowie miejscowości nie ma nawet 3G, a często nie ma żadnej sieci. Tłumaczą wam jak komuś dobremu, że to oferta dla ludzi którzy potrzebują net wszędzie, a zawsze znajdzie się jakiś co pieprzy, że on w centrum miasta ma 5G.
Musisz opłacić dostęp dla biednych ludzi z Afryki.
Niech wam będzie.
Starlink jest najlepszy!
Starlink to przyszłość!
Chwała i cześć Muskowi!
5g jest niedobre - ugotuje wam jajca nawet jak będziecie poza zasięgiem.
Pozdrawiam.
No ale w tej cenie masz atrakcje których inny dostawca ci nie zapełni, kilka przykładów:
- prędkości bardzo mocno zależne od ilości odbiorców w twoim regionie, widziałem posty które pokazywały że w niektórych regionach pobieranie może spaść poniżej 10Mb/s
- wyłączanie się internetu z powodu temperatury
- losowe utraty połączenia
- gigantyczne skoki opóźnień (tak duże że niektóre usługi np. steam wyrzucają błąd o utracie połączenia)
Jasne Starlink może mieć swoje zastosowania, ale w tej chwili nawet nie zbliża się do czegoś czego powinien używać normalny użytkownik.
"prędkości bardzo mocno zależne od ilości odbiorców w twoim regionie, widziałem posty które pokazywały że w niektórych regionach pobieranie może spaść poniżej 10Mb/s"
Tak samo u lokalnych operatorów ze światłowodem, którzy sprzedają dostęp do jednego łącza na osiedle i potem muli tak samo, bo nie ma żadnej gwarantowanej prędkości. Z radiówkami jest podobnie.
A te punkty to również pasują do obecnego LTE. Teoretycznie nikt normalny nie powinien tego używać według twoich kryteriów.
Zaden operator po zwyklym internecie nie gwarantuje ci predkosci, chcesz gwarancje kup lacze dedykowane (nie najtansze biznesowe) albo jakies wlokno czy transmisje.
Jeśli chodzi o LTE i Starlinka, to już zawsze tak będzie, że szybkość internetu zależy od ilości odbiorców w regionie. Jesli chodzi o dostawców światłowodów, to jak spada Ci transfer, to dostawca dał dupy i sprzedaje internet, którego nie można nazwać stabilnym.
Bo w LTE i Starlinku problemem jest fizyka, w przypadku światłowodu oszczędność Janusza.
Starlink oferuje 1Gbps na 1dnego satelitę, nad Europą już zrobiło się gęsto od tych satelitów (pół roku temu sprawdzałem, to było 17 satelitów nad Europą, teraz naliczyłem ich aż 37). Nie zmienia to jednak faktu, że jakby ten internet faktycznie stał się powszechny, to na Europę jest tylko 37Gbps współdzielonego łącza. Takie łącze nie obsłuży jednego miasta. Więc do póki starlink ma zaporową cenę (obawiam się, że celowo zostanie ta cena utrzymana, bo dla żeglarzy, czy statków taki internet jest jak znalazł) i nie znajdzie wielu odbiorców, transfery będą w miarę. Z transferem LTE raczej to nie ma szans konkurować, bo przy LTE BTSy w jednym większym mieście sumarycznie mają większy transfer, niż taki Starlink w całej Europie.
Widzę ze dobrze się śmiać jak się mieszka w dużym mieście i ma się światłowód 600 mb. A jak ktoś mieszka na wsi gdzie jest 5 domów na krzyż i mleczarnia ? :P nawet neostrady 1 mb nie ma ? Mieszkam w dużym mieście na osiadlu domów jednorodzinnych i wyobraźcie sobie założyli mi dopiero 4 lata temu 1gbit synchroniczny za 89 zł. wcześniej miałem neostade 2 mb bo nie bylo mozliwosci ciągania po słupach światłowodów i rozkopywania nowych ulic. zmienił się prezydent i wszystko się dało zrobić.
A jak ktoś mieszka na wsi gdzie jest 5 domów na krzyż i mleczarnia ?
Mieszkam na takiej wsi i mam światłowód 600Mb.
Ja mieszkam w centrum miasta na ulicy z domkami jednorodzinnymi.
Orange oferuje "do" 10Mbit na starym kablu telefonicznym, z którym był problem nawet z samym telefonem stacjonarnym jak był kiedyś używany.
Naprzeciwko jest blok gdzie są światłowody ale nie ma szans na podłączenie, u operatorów to nawet nie ma z kim rozmawiać bo co połączenie to najwyżej z konsultantem, który nic nie wie.
Mój adres jest uwzględniony w projekcie rozbudowy światłowodów, ale w puli adresów dodatkowych, której nie musi zrealizować wykonawca (Nexera) i raczej tego nie zrealizuje bo nie zadeklarował .
Więc do końca 2023 chyba nie mam co liczyć na światłowód.
Niektórzy porównując to do światłowodu mają chyba orzeszek zamiast mózgu. To nie jest i nigdy nie będzie alternatywa dla światłowodu. To oferta dla ludzi, dla których w okolicy nie ma infrastruktury i nie ma na to szans w najbliższej przyszłości.
Musisz mieć orzeszek zamiast mózgu myśląc, że tacy ludzie będą płacić pół tysiąca miesięcznie za internecik od jakiegoś starlinka, zamiast wybrać nawet najbardziej gówniany internet mobilny 10Mb/s od LTE czy czegoś podobnego, (który będzie miał minimalny zasięg i będzie im często zrywał połączenie ) za 1/5 tej kwoty.
Jak oni chcą konkurować np. z Eutelsatem, gdzie internet do 50 megabitów kosztuje 44.99Ł. Do 30 megabitów 29.99Ł.
Ceny z UK. Nie wiem jak np. w Afryce.
Satelity LEO(Space-X) oferują mniejsze opóźnienia niż GEO (EutelSat).
Przy Starlinku na chwilę obecną nie mówi się nic o limitach danych w godzinach szczytu, a te będą na pewno. Nie strice limit przesyłu, ale po przekroczeniu iluś pobranych danych, może zostać nałożone ograniczenie prędkości downloadu. Po to, by inni użytkownicy mieli też dobre prędkości.
Slowo klucz do 50 megabitow plus wieksze opoznienia tak jak napisales. Na razie Starlink nie jest dostepny ani w w Afryce ani calym UK co dopiero Europie, ba nawet nie w Stanach.
Realne prędkości w eutelsat Uk w godzinach szczytu to odpowiednio: 22Mbps, 37Mbps i 75Mbps. Czyli niewiele mniejsze od oferowanego pakietu.
Realne niby skad brane? Nie porownuj "do" ofert bezprzewodowych co dopiero satelitarnych do dostepu do kablu. Zobacz ile osob siedzi na tym "gwarantowanym" swiatlowodzie do 85 przepustowosci sie zdziwisz ile dzielisz przepustowosci z siasiadami. Bzdury opowiadasz i tyle, jeszcze porownujac predkosc ktora nie jest gwarantowana za to w pakiecie masz duzo wieksze opoznienia ktore czesto uniemozliwaiaja korzystania z lącza.
Pisze o realnych testach z UK, gdzie takie średnie prędkości wyszły w eutelsacie. Co do gwarancji, to po to masz umowę, by były w niej opisane warunki jakie ma Ci zapewnić dostawca.
Jak masz w umowie procentowo, to nie może prędkość spaść poniżej tej wartości, bo takie są postanowienia umowy. U mnie nie spada poniżej 100%. Mam neta 600megabitów, a nawet w godzinach szczytu mam powyżej tej wartości. Po prostu nowa infrastruktura daje radę. Każdy w okolicy jest podpięty pod ten sam światłowód.
ispreview.co.uk/index.php/2020/11/eutelsat-reveals-new-100mbps-uk-broadband-satellite-plans.html
Jak to jak, zamierzają konkurować marketingiem. Jak ktoś nie umie liczyć, co mu sie opłaca, to kupuje takie rzeczy. Przy Macu Pro to ten internet to grosze... Poza tym, to krok w kierunku, żeby dobre transfery się utrzymały, bo jakby ten internet był konkurencyjny na lądzie, to by ludzie na lądzie go kupili, a może ten na morzu jest w stanie więcej zapłacić za dostęp.
Pamiętajmy, że ten internet powstał z myślą o kontraktach z armią Stanów Zjednoczonych, która potrzebuje takiego internetu, chociażby do Dronów bojowych(np. by móc nakierować rakiety w czasie rzeczywistym na dany telefon komórkowy, obok którego, ktoś coś mówi o walce z okupantem zza oceanu). Wcześniej takie łączności istniały, tylko nikt nie udostępniał ich prywatnym użytkownikom, a tak zarobią na tym dodatkowo i uzyskają dość dobrą ochronę na podsłuch i wykrycie drona, bo dron będzie się chował między łącznością kilkuset innych użytkowników w okolicy i nie będzie tak łatwo wykrywalny.
Poza tym, łączność obozów wojsk też może dostać specjalne priorytety dostępu, by np. żołnierze mieli lepszy kontakt z rodzinami w kraju.
Czyli nie masz pojecia jak dziala internet spoko, z gwarancja tez nie masz pojecia, prosto napisalem, ze dzielisz pasmo z sasiadami, jesli tego nei rozumiesz to twoj problem.
Co za teorie spiskowe. Lacznosc Starlinka jest zalezna od stacji naziemnych ktore dopiero buduja.
Komuś się to pewnie przyda ale te rejony świata gdzie nie ma stacjonarnego internetu są prawie zawsze bardzo biedne a do tego cena w porównaniu z normalnym internetem jest zaporowa
Ufff, jak dobrze że przynajmniej cena jest przestępna.
Nic nie mam do tego, po prostu dla większości ludzi nie ma to zbyt dużo sensu. Ale jak ze wszystkim- ktoś będzie to chciał/ potrzebował.
To pytanie w tytule, to na poważnie, czy retorycznie? Bo jeżeli na poważnie, to odpowiedź brzmi nie, a przynajmniej nie w tej cenie.
A przy Niemcach, to wzięli średnią wszystkich dostawców. W takim razie mogli porównać ze średnią dostawców satelitarnych, a nie typowo ze Starlinkiem.