Graficzne sztuczki umożliwią konsoli Revolution równorzędną walkę z konkurencją?
nic nie rozumiem
poczytaj o samym patencie, moze ci sie rozjasni w glowie
Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-12-15 16:28:34]
no teraz juz lepiej, bo w informacji prasowej jest jedynue "specjalna siatka, ktora dziala w specyfczny sposob, bla bla"
Beznadziejnie napisany news... :/
Po przeczytaniu newsa od razu nasunęła mi się na myśl ta reklama o lewarowaniu :)
Mimo że news jest taki jaki jest, sprawa jest prosta, Nintendo ma patent na pewne oszustwa w grafice żeby gry wyglądały prawie tak dobrze jak na PS3 i Xbox360.
Nie rozumiem Was. Dla mnie news bardzo przejrzysty, a kto chce się dokrztałcić czyta linka z newsa.
Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2005-12-15 17:52:25]
Ja zrozumiałem.
Podoba mi się takie podejscie - zamiast ładować w mocniejszy hardware, dopracowac kodowanie gry, wycisnąc z konsolki wszelkie jej mozliwości i efekty, używac wydajneijszych technologii renderingu. Kiedyś jak wyscig sprzetowy nie byl jeszcze tak starszny, koderzy dluzej optymalizowali kod, uzywali roznych sztuczek. Teraz cos jest za wolne, to ladujemy w mocniejszy sprzęt, moim zdnaiem nie tedy droga... byc powinna.
Mam nadzieje ze podobna technologia wejdzie na rynek pc...moze komus sprzedadza ten patent?
P
@Mistrz Giętej Riposty akurat displacement mapping to bardzo czasozerna technologia, generalnie pelnego DSM do dzis nie ma w azdnej grze, a jedynie jego uproszczone wersje (np. paralax mapping).
news moglby byc precyzyjny, bo de facto praktycznie nic z niego nie wynika (tresc), jedynie mozna domyslec sie, ze silniki dla N:R beda mial za free od Nitendo kilka ciekawych technologii, fejkojacych 3D.
Co jak sego czasu currling + mapy normalnych, dzieki czemu obiekt majacy 10k scian wyglada jak obiekt majacy 300k scian.
will c. dobre posuniecie anyway.
ja bym nieposzedl na to i niekupil bym revolutiona
co byscie kupili:
cyfrowke z interpolowanymi 8 milionami pixeli czy cyfrowke z realnymi 8 milionami pixeli
Tu nei chodzi o technologie ale nintendo do rewolucji podchodzi rewolucyjnie ,a nie tak jak m$ czy sony dali hd ,nawalili bebechy i mysla ze to jest rewolucja :D. Displacament Mapping to nie patent Nintendo wiec napsizcie ten news wyrazniej . Ich patent jest bardziej zblizony do parralax mappingu niz do DSM'a . Z DSM poradzi sobie tylko uklad graficzny oparty o raytracing (takie grafy sa ale w szczatkowych ilosciach i dla rynku profesjonalnego za kuuupe kasy),a nie o jakies badziewne szajsery :P .
"a użytkownik odniesie wrażenie, że przestrzenna grafika jest godna konsoli nowej generacji."
Odniesie wrazenie, czyli mozna rzec, ze doswiadczony gracz bedzie widzial roznice wydajnosci miedzy silniejszymi, a tymi "tanszymi komponentami". Nie mowie, ze to jest 100% blew, ale tak czy siak chca wcisnac tani kit, czyli zrobic jak najtaniej a zyskac jak najwiecej.