Google zarobiło na reklamach miliardy w 3 miesiące
I tak sobie pięknie zarabiają miliardy, a za wycieki danych, po których dostaję na maila pierdyliard spamów i scamów dostają jakieś śmieszne kary po parę groszy. I to nie tylko Google, ale i inne korpusy, które dodatkowo zarabiają na naszych danych, nazywając to "wyciekami", co by się nikt nie przysrał, że to po prostu kupczenie danymi. Dobrze, że jednak mogę sobie pooglądać reklamy :)
Google zarobiło na reklamach miliardy w 3 miesiące
W tym miliard na Mevico, który otwiera każdą zauważoną reklamę 6 razy.
Mnie dziwią osoby co nie blokują reklam. Na samym youtube jak się nie ma NoScript i UBlocka to co 3 minuty reklama a i są strony co nie można się przedrzeć przez reklamy. Ale najbardziej chamskie strony to te co maja skrypt wykrywający blokery reklam ale od tego jest NoScript lub uMatrix.
I się dziwią że ludzie blokują reklamy. A najzabawniejsze jest to że film niekiedy trwa 1 minutę który chce się obejrzeć, a reklamy np. 3 minuty.
Ostatnio na tej aplikacji do YouTuba na androida ich tyle nawalili że z tego teraz odechciewa się z tego korzystać.
jak wyczyścić internet z nachalnych reklam szczególnie przy filmach -> AdBlocker Ultimate, robisz tam tylko wyjątek dla stron które wspierasz a pozostały cały syf na wyłączenie. Nie widziałem reklamy na youtube z 5 lat, w sieci podobnie. Na komórce instalujesz przeglądarkę z wbudowanym blokerem i temat tam sam rozwiązany.
Ludzie siedzą w domu i zdecydowanie wzrosła ilość wyświetleń, jednocześnie spadła stawka za reklamę właśnie dlatego że łatwiej jest ją wyświetlić gdyż wrosła widownia.
Ot taki paradoks :)
No i oczywiście to były reklamy zlecone przed pandemią, teraz będzie o wiele słabiej.