Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

gameplay.pl Głośniki komputerowe w sam raz - Modecom MC-MSF15

27.02.2014 16:08
1
darth16
24
Pretorianin

Jako ktoś, kto ma stałą styczność ze sprzętem audio wysokiej klasy - muszę wtrącić swoje trzy grosze.

Po pierwsze - nie ma fizycznej możliwości, by kolumny za 130 zł grały "świetnie". Po prostu nie ma. Jeśli chcemy być w tym uczciwi, to można napisać, że grają miło/przyjemnie/fajnie.

Po drugie - nie znam żadnych kolumn dedykowanych komputerom, które zagrałyby dobrze. A podejść miałem naprawdę wiele. Duż lepszym rozwiązaniem jest zainwestowanie w "normalne" kolumny, najlepiej malutkie monitory, których cena zaczyna się w okolicy 300 zł(oczywiście kończy się na chorych setkach tysięcy). Lepiej, moim zdaniem, polecać coś takiego, bo kolumny komputerowe są gadżetem - ale nic więcej. I nie ma co obiecywać świetnego dźwięku. Nawet te moniotry za 300 zł nie zagrają w żaden sposób "świetnie" - ale tu możemy mówić o przyzwoitej i godnej jakości dźwięku.

I na koniec - ta ładna dziura to tzw. bass reflex. Ale mam nadzieję, że to wiesz :)

27.02.2014 16:39
2
odpowiedz
zanonimizowany924144
9
Legionista

darth16, słyszałeś może Microlaby solo6c? aktywne głośniki 100W 2.0 za ~400zł, w zasadzie dedykowane do komputera, a brzmią rewelacyjnie, w większości przypadków lepiej niż wart około 1500zł zestaw amplituner onkyo + 2 tannoye, bo akurat z takim zestawem było mi dane porównać. Scena nieraz szersza i wyraźniejsza niż na moim Senkach HD600, a podpinam je (a także solo6c) do audiotraka prodigy 7.1 (słuchawki do dedykowanego wyjścia słuchawkowego, głośniki do chinchów stereo). Nie żebym się z tobą nie zgadzał co do "głośników komputerowych", podałem tylko wyjątek potwierdzający regułę :)

27.02.2014 16:44
Gecko
3
odpowiedz
Gecko
20
Legionista

Ja czaję się na Genius 2.1 SW-G2.1 1250, podobno bardzo dobre w tej cenie. Wygląd średnio mi pasuje, ale opcje i to jak grają już tak, Opinie mają dobre. Oczywiście nie ma co porównywać z droższymi, ale do 140zł ja bym wybrał właśnie te.

27.02.2014 16:46
4
odpowiedz
darth16
24
Pretorianin

Hmm... słyszałem kilka zetawów Onkio + Tannoy i żaden nie zgarał dobrze. W ogóle te wszystkie rzeczy MM/Saturna nie grają specjalnie fajnie, a drogie są czasami ponad miarę. Mirolaby są, to prawda, naprawdę przyjemne, a 400 zł to cena dla nich jak najbardziej odpowiednia. :) Także uwaga celna i cenna, dziękuję.

Ogólnie chodzi mi o to, że nie można, po prostu, mówić o świetnym dźwięku za 130 zł. :) I że nie doszukiwałbym się tej świetności w czymkolwiek, co jest dedykowanym PC-tom - choć oczywiście są rzeczy naprawdę miłe - jak to, co napisałeś.

27.02.2014 17:05
Amazing_Maurice
5
odpowiedz
Amazing_Maurice
100
Konsul

Jako ktoś, kto nie ma prawie w ogóle styczności ze sprzętem audio wysokiej klasy muszę przyznać rację darth16. Za tę cenę faktycznie głośniki świetnie nie zagrają. W tym przedziale cenowym uważam, że jest podobnie jak na przykład z myszkami komputerowymi do 30-40 zł, niemal niczym się nie różnią, a na pewno nie dadzą tyle, co szczury za 100 i więcej. Owszem, jest to lepsze niż pierdziawki za 30zł, dźwięk będzie nieporównywalnie bogatszy i głębszy, ale dupy nie urwie. Słuchałem tych Modecomów, słuchałem też parę innych podobnych zestawów i tu się zgodzę, w tej cenie zdecydowanie bym wybierał ten zestaw, głównie dlatego, że jest ładny. Z kolei ja osobiście uważam, że wybór systemu 2.1 w cenie poniżej 150zł do słuchania muzyki jest kiepskim pomysłem. Czego słuchasz, że potrzebne Ci "więcej basu", który to zestaw 2.1 za 150zł miałby Ci wygenerować. Jak napisałem wyżej nie mam styczności z high-endem, ale po podpięciu zestawu Edifier R1900 TII (można je mieć za 320zł) nigdy więcej nie zdecydowałbym się na 2.1 do muzyki. Przynajmniej w tych przedziałach cenowych. I jeśli można wiedzieć, pod co podpinasz głośniki? W sensie jakie jest źródło dźwięku, tak z ciekawości.
Ogólnie co do tekstu to napisałeś go fajnie i przyznaję rację, głośniki w swoim przedziale cenowym i w systemie 2.1 prawdopodobnie wypadają najfajniej. Ale "świetnie" to one nie zagrają.
PS. nie jestem muzykiem, ani tym bardziej specem od sprzętu, piszę tylko i wyłącznie na bazie moich doświadczeń i tego co przeczytałem tu i tam, więc można się ze mną nie zgadzać, nie obrażę się :)

27.02.2014 17:19
6
odpowiedz
darth16
24
Pretorianin

W ogóle systemy 2.1 mega rzadko kiedykolwiek grają sensownie ;) I to w hi-endzie też.

27.02.2014 17:23
justPiras
7
odpowiedz
justPiras
18
Chorąży

Pozwólcie, że wytłumaczę, bo być może w danym zdaniu to nie brzmiało tak. Pisząc "świetnie" mam ciągle na uwadze przedział cenowy, bo autentycznie ciężko mi znaleźć sprzęt do 180zł, który grałby lepiej. Jeżeli chodzi o dźwięk jako ogół, to zgodzę się z tobą darth, wybrałbym jeden z przytoczonych przez ciebie przymiotników.

Co do Genius 2.1 SW-G2.1 1250. Sporo o nich studiowałem, bowiem nie ukrywam, że konkurowały z moim wybrańcem. Przegrał ich tragiczny na mój gust wygląd i przesyt bassu potwierdzony przez sporo użytkowników. Dopytywałem się nawet prywatnie wielu ludzi i mówią, że grają dobrze i płynnie, ale niskie tony dają mocno czadu. Można to lubić, albo nie.

27.02.2014 17:27
8
odpowiedz
zanonimizowany924144
9
Legionista

darth16, oczywiście zakładam że autor miał na myśli, że te modecomy grają świetnie jak na głośniki w tej cenie.
Tak samo jak wspomniane przeze mnie microlaby w swojej cenie wymiatają. Narzeczona mi coś marudziła ostatnio że przydały by się głośniki do kuchni i może właśnie za tymi Modecomami z artykułu się rozejrzę, także dlatego że są małe.

A co do systemów 2.1, to także się zgadzam, bass z subwoofera jest zbyt wyizolowany, mniej dynamiczny niż z dobrego 2.0, słychać to np. przy dobrze nagranym kontrabasie. Ale do gier czy filmów czemu nie? :)

Amazing_Maurice baardzo słuszna uwaga, to bardzo ważne do czego się podpina takie głośniki, one pewnie mają
bardzo wyśrodkowaną charakterystykę, tak żeby wszystko na nich dobrze brzmiało, dlatego pewnie nadają się do
typowego soundblastera, czy do podpinania telefonu/tabletu itp..

gameplay.pl Głośniki komputerowe w sam raz - Modecom MC-MSF15