GeForce RTX 3090 za prawie 9 tys. zł – kolejne przecieki
YouTuberzy i streamerzy za nie swoje pieniądze i tak kupią, to między innymi przez nich są też takie ceny.
Gdyby nie dzisiejsza pogoń za wszystkim co nowe i nie ten wyścig szczurów gdzie "eksperci" tylko czekają aby nagrać kolejny filmik na swój kanał z testami sprzętu, to te grafiki najwyżej by dzisiaj kosztowały 3000 zł.
Chore czasy.
Ehhhh, ceny ceny ceny. Wszystko drożeje a ja wcale więcej pieniędzy nie mam :P
spoiler start
Ja kompa sprzedałem. Nie potrafię grać w gry gdy mój komputer zdycha od temperatur i jest głośny. Wracam do starego poczciwego pół pasywnego. Nie jest głośno- tak samo czy to w grze czy poza nią. Mogę grać w co chce (prawie bo nowe gry wcale nie chodzą) i nie muszę się martwić, że wypali mi czarną dziurę w karcie itp.
spoiler stop
Także ja podziękuje nowym technologiom.
A nie mówiłem... :D No to RTX 3060 o wydajności 2070 super będzie kosztować z 2500 zł... dno dna.
Chyba trzeba będzie pomyśleć o konsoli.
Poczekamy jednak i zobaczymy na ile te przecieki są prawdziwe.
Chyba trzeba będzie pomyśleć o konsoli.
A warto dodać że sam RTX2070 super też w takim razie zdrożeje, bo po co ma tanieć skoro wszystko nowsze będzie droższe.
Tak poważnie, to AMD robi świetne procki, ale karty? To jedna wielka niewiadoma. Sporo ludzi narzeka na problemy z ich kartami. Nie wiadomo jaką wydajnością będą się szczycić Big Navi i jakie będą ich ceny, chociaż RX 5700 XT jest wycenione uczciwie, bo 1800zł za kartę o naprawdę wysokiej wydajności to uczciwa cena.
Przeciez AMD dostosowuje sie cenowo do Nvidii
A i tak później nie ogarnie w natywnym 4k w 60fps we wszystkich grach ;)
9k za taką grafikę miałoby jeszcze sens, gdyby właśnie ogarniała wszystkie gry w 4k i 60 fps chociaż na 3 lata... ale przecież tak nie będzie ;)
Może na 3 lata jeszcze ogarnie (może :D ), bo na początku to będą crossgenowe tytuły ale potem bankowo nie ogarnie.
To jest wina wyłącznie graczy, że kupują GPU za 1000$ i więcej, a nie youtuberów.
Duzi youtuberzy i tak dostają to za darmo.
Wymuszanie upgradu sprzętu, to zmora naszych czasów, aczkolwiek jak 4 lata temu kupiłem 1080 Strix, to nie narzekam do dziś. Twardo też trzymam się Galaxy S8, tyle że już tylna szybka oberwała i nie wiadomo kiedy zacznie się dezintegrować.
Co masz na myśli? Ja nie czuję żadnego sztucznego przymuszenia od wielu lat. To już nie czasy starych lat rozwoju akceleracji grafiki i shaderów, że trzeba było mieć nową kartę co X czasu, żeby w ogóle móc coś uruchomić. Gry na DirectX12 można uruchomić i grać nawet na 10-letnich kartach. Może nie (zawsze) w FullHD i nie w wysokich detalach, ale bądźmy realistami. Grać można i to jest wielki progres. Jak ktoś progresywnie wymaga więcej (sprzęt który kupił X lat temu magicznie nie zyska na wydajności), to niestety progresywnie więcej i/lub częściej też musi inwestować w swoje wymagania.
Gry na DirectX12 można uruchomić i grać nawet na 10-letnich kartach.
Powoli zaczyna się to zmieniać, Death Stranding nie uruchomisz na takim GTX 760, bo nie ma pełnego wsparcia dla DX12 (dopiero GTXy 900). Ale takich gier jest niewiele, na ten moment tylko Death Stranding z zapowiedzianych chyba jeszcze Cyberpunk 2077.
No ale to w końcu już 7letnia karta.
Tu się zgadzam, dzisiaj sama obsługa DX12 nic nie znaczy i mogłoby to być o wiele lepiej komunikowane w podawanych wymaganiach gier i jego obsłudze przez producentów kart. Tak naprawdę to żadna karta nie ma "pełnego wsparcia" dla DX12, bo DX12 ciągle ewoluuje, dodawane są nowe Feature Levels, Tiers etc. w miarę rozwoju technologii. Dlatego minimalne wymagania gry zależą od tego, jaki minimalnie target Feature Levels, Tiers w DX12 etc. postawi karcie developer w engine. I nie jest niestety łatwo się dokopać do takich informacji. Przy Death Stranding nic oficjalnie takiego nie podano, co jest już praktycznie standardem w branży (który mógłby się zmienić).
Na szczęście są to tylko najnowsze przypadki, cała reszta wciąż działa na 10- lub 7-letnich kartach (dłużej niż 1 generacja konsol). No ale nie można przecież oczekiwać tak długoletniego wsparcia w nieskończoność. Zwłaszcza wraz ze skokiem generacyjnym konsol będzie się to zmieniać również na PC.
GeForce RTX 3090 za około 8,5 tys. zł.
Subskrypcja Xbox Pass Ultimate (czy jakoś tak) za miesiąc kosztuje 55 zł.
Za cenę GeForca RTX możemy mieć 154 miesiące grania w usłudze Xbox Pass Ultimate lub inaczej ponad 12 LAT GRANIA! Koszty rozkładają się w czasie i nie "ciąży" na kieszenie jako jednorazowy wydatek.
Warto zauważyć, że usługę Xbox Pass Ultimate w każdej chwili możemy przestać opłacać, a karta GeForce z nami pozostanie tracąc przez ten czas na wartości. Mając na uwadze, że okres usługi hipotetycznie może za karte wynieść ponad 12 lat, należy zauważyć, że z "sprzętem" będziemy ciągle na bieżąco. Kwota jaka "pozostanie" w kieszeni po zdecydowaniu się na Xbox Pasa Ultimate można przeznaczyć na lepszy internet.
Dodatkowo zbliża się granie w chmurze, któe już jest dostępne na urządzeniach z systemem Android.
Do karty graficznej wypada dołożyć jeszcze procesor, ramy i inne. To z mojej perspektywy nieopłaca się kupować komputera (mam tylko laptopa z przeznaczeniem do pracy biurowej typu word oraz sporadycznie do gier typu 2D jak oxygen not included czy UnderMine, this war of mine i podobne).
Nie zapominajmy że sprzęt się jeszcze psuje. Zapłakać by się można było jakby karta za 9000 poszła na szrot ;(
Ja odpisywałem na komentarz Kasiencji. Po 3 latach i tak nawet 3090 nie będzie już się nadawał do 4k... a przecież nikt nie kupi takiego potwora do 1080p :D Może kilka osób kupi do 1440p.
Z Twoim postem się zgadzam jak najbardziej :)
Warto podkreślić, że GeForce RTX 3090 prawdopodobnie będzie odpowiednikiem GeForce’a RTX 2080 Ti
Prawdopodobnie chodziło o (prawdopodobny) odpowiednik relatywnej półki wydajnościowej. Czyli o następcę RTX 2080 Ti z przesuniętym nazewnictwem. Warto to dodać, bo ludzie niezaznajomieni ze specyfikacją mogą pomyśleć, że nowsza i droższa karta będzie tak samo szybka jak starsza i tańsza. ;)
Ja też dodam że z tym przesuniętym nazewnictwem to nigdy nie wiadomo czego można się spodziewać po NVidii, i równie dobrze w przyszłości możemy jeszcze zobaczyć RTX 3090 Ti, RTX 3095, RTX Titan, RTX Titan X, RTX Titan XA, RTX Titan CEO Edition i kto ich jeszcze tam zna i wie z tej samej generacji. Nie ma się co za bardzo skupiać na tym nazewnictwie i przyzwyczajeniach.
RTX 3090 jest odpowiednikiem RTX'a titana, który jest jeszcze droższy, więc ta cena nie jest taka straszna.
Nie, nie będzie Titans. To jest Titan pod nowa nazwą, a kosztuje mniej niż Titan RTX, bo jest tylko pod gry, a Titan RatX jest pod zastosowania stricte profesjonalne jak Tesla, z ta różnica, że jest najszybszy w grach. Następca 2080Ti to 3080Ti. Koniec kropka.
Biedny Hydro2, jak te ceny kart beda tak rosly to nigdy nie kupi sobie tej swojej Mazdy6
Kolejny nie na czasie. Gdybyś zamiast żałosnej szydery uważnie śledził moje posty, wiedzialabys, że kupuje PS 5 I PSVR 2 , na którym programie wszystko co istnieje w 4K 60 I miał w gratisie zajebiste Exy, których na xbocie nie zaznam, oprócz Halo, którego ograniczenia na Pececie również w 4K60, bo 1080Ti z palcem w oku na to pozwoli.
Ja sobie spokojnie kupie PS5 i bede sie smial z pecetowcow ;)
To, że wydajesz swoje pieniądze na co chcesz, to jest totalnie Twoja sprawa i nikomu nic do tego. To, że się naśmiewasz z innych ludzi, którzy swoje pieniądze śmią inwestować w coś innego niż Ty, to już jest true low level human performance.
A ja kupię za jakiś rok czy dwa GPU za około 1000zł i... Nie wiem, będę pewnie zadowolony.
Skoro większość widzów stać na"donejty"dla youtuberów to nie widzę problemu.."Pieniądze leżą na ulicy, tylko trzeba umieć je podnieść". Najwyżej siądę sobie wygodnie z padem lub bez,odpalę YT i wyobrażę sobie,że gram
Szczerze powiedziawszy to postęp w GPU stoi w miejscu jeśli chodzi o obecną generację. Każda nowa gra chodzi superpłynnie na GTX1060 w FHD. To nie czasy przeskoku X360 i PS3, gdzie kartę trzeba było wymieniać co 2 lata.
Ja mam GTX1070 i mam z niektórymi grami problemy by utrzymać 60FPS w 1080p na Wysokich
choćby
Metro Exodus
Horizon Zero Dawn
Kingdom Come: Deliverance
Watch Dogs 2
Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands
i jeszcze sporo innych.
Wiesz superpłynnie to mi też wszystko chodzi w 1080p na 1660S i i5 8400, ale jednak w niektórych grach trzeba trochę bardziej żonglować ustawieniami. Takie Borderlands 3 mogę zapomnieć o ultra, tak samo jak i RDR2 i można tak dalej wymieniać. Póki co czekam na koniec tego roku na C2077 i Valhallę i będę miał powiedzmy jakiś wyznacznik przez ile jeszcze to GPU pociągnie i jak wogle pociągnie te 2 tytuły(w przypadku Valhalli to pewnie pogram i tak na Ultra tak jak w Odyssey, jednak może się zawiodę kto wie), chociaż obstawiam, że schodząc do medium dam radę jechać jeszcze przez 2 lata, może i 2,5 na tej karcie i procku.
Pewnie jakaś niestandardowa definicja słowa "superpłynnie". Dla mnie to jest co najmniej 60 fps, ale nie średnio, tylko "1% low" na ustawieniach co najmniej bardzo wysokich. Masz tyle w Assassin's Creed Origins (2017) i Odyssey (2018)?
Ok. Console peasant here. W Asasyny nie gram i nie wiem jaki miałbym tam klatkaż. Na PC gram głównie w strategie, i zwykle mam na nim 60FPS+. Mówię tu o Total Warze: Warhammer 1 i 2 albo Civ6. O indie gierkach nie wspominam, bo nie o to chodzi.
I Tak ta karta będzie za słaba do 4K jak wyjdą gry na nowe konsole to zwiększą się wymagania na PC już najmocniejsza karta ma problemy w 4K z niektórymi grami a wzrost karty o 50% przy nowej generacji konsol to praktycznie nic.
Sami sobie porównajcie konsole będą przynajmniej 2 razy wydajniejsze a Pc wzrośnie o 50%.
Ciekawi mnie jake będą minimalne jak będą porty z konsol PS5 Rtx2060/70
Nie zapominaj że liczy się też jakość portu. Jak się go zrobi na odpiernicz bez optymalizacji to nawet 3090 nie wystarczy.
Taki RDR 2 niby pokazał że pecety są słabe... no tak, taki GTX 1060 jest 250-300% mocniejszy od PS4, ale nie dawał rady w RDR 2 na PC. Jak się robi skaszaniały port na szybko, byleby wyciągnąć kasę od pecetowców to tak bywa.
HZD to jeszcze gorszy twór.
Domin992
Troszkę się z tobą nie zgodzę co do mocy tej karty GTX 1060 na pewno nie jest wydajniejsza około 250%
Nawet gdzieś robili porównanie Xboxa one X i własnie porównywali jego wydajność do GTX1060.
Gdyby był tak wydajniejszy GTX1060 od Ps4 Pro to praktycznie RTX2080 TI byłby 5 razy wydajniejszy i nie wierzę że gry pod rtx 2080 były by tak aż słabo zoptymalizowane że nawet 5 razy wydajniejszy sprzęt nie dawał by rady w 4K 60FPS.
Ja nie mówię o PS4 Pro, tylko o zwykłej. Przecież RDR 2 chodził na zwyklej PS4 ;) GTX 1060 jest minimum 250% mocniejszy od zwykłej PS4. Chyba nie myślisz że konsola z 2013 roku która na premierę kosztowała 1800zł miała w sobie potworka?
Przy dobrej optymalizacji gry, które na konsoli ledwo wyciągały 30 fps w 1080p na domyślnych, średnich ustawieniach graficznych, na GTX 1060 na ultra wyciągały 70-80. Na średnich 100+. Mówię tu o dobrym porcie, nie o kaszance przy której nawet 2080 ti potrafi się napocić.
Yhy, karta będzie dobrze się sprawdzać, aż do następnego killera chociażby RDR 2, FS2020, a taka pewnie perełka wskoczy w przeciągu dwóch lat, jak nie wcześniej . A do tego nVidia szybko zapomni o swoich kartach.. wypuszczając wersję super uper. Dziękuję postoje. Teraz kupowanie czegokolwiek mija się z celem, trzeba poczekać pół do roku żeby nie wtopić, zwłaszcza w przypadku nvidi.
To jest wszystko wina streamrów to przez nich ceny idą w górę A nie graczy niech oni kupują za swoją Kasę a nie
Ach, ludzie narzekający, że jakaś potężna karta dla bogatych entuzjastów dużo kosztuje. To nie tak, że poza najdroższą jest jeszcze z 10 o wiele tańszych modeli, gdzie najtańszy pewnie będzie kosztował jakieś 1000zł, jak nie mniej.
Nigdy tego stękania nie rozumiałem. Ktoś nie celuje nawet w tą półkę, a narzeka, że drogo XD. Zawsze było, jest i będzie tyle możliwości, że każdy znajdzie coś dla siebie ruszając tylko odrobinę głową. Nikt nie każe kupować nowej karty, możesz zawsze polecieć w rynek używek, albo jak chcesz nową kartę to schodzisz o półkę niżej. Jak to się nie podoba, to masz jeszcze konsole z rynkiem wtórnym gier(oczywiście nie na premierze konsol). Ludzie zamiast przeanalizować swoje priorytety, odnośnie wydajności, ceny, czy chociażby praktyczności, wolą narzekać, że drogo, że rynek GPU schodzi na psy, albo, że nowe konsole to będzie szrot ograniczający twórców gier na PC.
Tak samo jest luksusowymi czy superluksusowymi samochodami. Nikt nie każe ich kupować a swoje kosztują. Wcześniej były Tytany, które kosztują/wały sporo pieniędzy a teraz jest xx90, który kontynuuje tą linię. Ja popatrzę na używkę lub zejdę półkę niżej i tyle.
Mi to lotto ile będzie kosztować sam 3090, jeśli ceny innych kart będą normalne. Niech sobie nawet kosztuje i 20k... ale skoro kosztuje prawie 9k zł, to za kartę ze średniej półki zapłacimy 3 lub 4k zł. To nie jest normalne i cierpi na tym każdy, niezależnie od priorytetów.
Ja uważam że jak już kupić to na lata. Fajnie jest kupić używkę starszej generacji, np 2060 super, tylko ona za 2 lata będzie już w nowych grach nie domagać, zakładając że tyle będzie żyć, bo to w końcu używka.
Jeszcze 4 lata temu ceny były normalne. 1400zł za GTX 1060 która ogarniała praktycznie wszystkie ówczesne tytuły w minimum 80 fps na ultra w 1080p? Bajka. Za pół roku RTX 3060 będzie taka wydajna jak GTX 1060 w 2016, tylko że zapłacimy za nią 2500zł zamiast 1400. 1100zł w plecy, a za tyle można by kupić solidny procesor. Widzisz różnicę?
Skąd ty te wszystkie ceny bierzesz? Nikt nic nie podał, a piszesz tak, jakby to był jakiś pewnik.
Jeśli plotka jest prawdziwa i zakładając że 3090 będzie następcą 2080 ti, to Nvidia planuje znów walnąć nieziemskie ceny. Naprawdę ktoś wierzy w to że 3090 będzie jedynie anomalią cenową a karty z niższej półki będą uczciwie wycenione?
zakładając że 3090 będzie następcą 2080 ti,
"następcą" co najwyżej jako "high-endowa karta do grania". 3080Ti na pewno też wyjdzie, tak samo jak 3070, 3060 i pewnie 3050, a poza tym ich wersje Ti oraz Super (choć tu może nie).
Nvidia po prostu musi mieć jakieś tanie karty, to nie jest tak, że zażyczą sobie ile chcą i masa osób to kupi, każda karta dostosowana jest do innego klienta, pamiętajmy o tym. Ale jak będzie naprawdę, to zdaje się, przekonamy się 1 września, kiedy maja te karty oficjalnie zapowiedzieć. Ja stawiam na to, że nie podniosą nagle cen o 50%, a utrzymają je podobnie jak teraz lub obniżą (zależy, czy dalej chcą produkować GTXy).
Zastanawiałem się na wymianą kompa w tym roku, albo kupnem konsoli nowej generacji i ta informacja skutecznie mnie odrzuciła od PC-ta. Na wodotryskach graficznych i wysokich fps średnio mi zależy, bo nie gram w multiplayery, a jednak wolę już za 3 lata wymienić znowu konsolę na jakąś wersje pro znowu za 2k i wszystko będzie śmigać jak na obecnej generacji. No jednak żal kasy na coś co tak szybko się starzeje
Aha czyli chciałeś kupić 3090? osoby które stać na takie karty zwyczajnie je kupią. Osobiście miałbym taką możliwość bo mam odłożone na kompa ale wolę 3080 i liczę na cenę 6 tys, a jak będzie niżej to super. PC to PC i żadna konsola nam tego nie zastąpi chyba, że lubisz grać w gry typu Tomb Raider albo God of War no w takim razie nawet jakby nowe top karty były za 2 tys to brałbym i tak konsolę za 3,5 tys.
Jak 3090 za 9k to 3080 za 6k, 3070 za 4k, 3060 za 2500zł, 3050 za 1200. Tak obstawiam.
Jedyna nadzieja w tym, że ta plotka to fejk.
Średnio karty co generacje drożały o 100 dolarów. Tylko najdroższe modele z dopiskiem Ti albo Titan miały wystrzelony ceny w kosmos.
1500 to się za 970 płaciło i tyle powinno za 1070, no ale cóż... inflacja, droższa technologia i takie tam ...
Bo lubisz gry które lepiej ogrywać na konsoli. Gorzej jakbyś był fanem Paradoxu albo SEGI Total War.
Ale do tych gier nie trzeba mieć kompa z kartą za 9 koła.
Juz GTX 1080 mial byc moja ostatnia nowoczesna karta i teraz to samo mowie sobie majac RTX 2070 Super
Granie na PC jest wlasciwie totalnie nieoplacalne, sytuacje ratuje hejtowany EPIC i darmowy mulit (akurat z tego i tak nie korzystam)
No nie wiem, gry na konsoli chodzą głównie w 30 klatkach i w rozdzielczości 720p-1080p komputer który to ogarnie kosztuje dzisiaj grosze.
Gdyby wszystko profesjonalnie obliczyć to granie na PC jest nawet bardziej opłacalne niż na konsolach tylko trzeba się na tym znać i wiedzieć jakie podzespoły kupować.
Ja bym konsoli np. nie kupił bez kupna dodatkowo telewizora + 50 cali, a to trochę kosztuje, natomiast do komputera kupujesz mały monitorek 24 cali i masz taką ostrość i jakość obrazu jaką na konsolach uzyskasz dopiero na dużym telewizorze.
W 720p to chyba nawet na zwyklym One nie chodza gry, ps4 ma w 99% procentach przypadków full hd, uzywane ps4 kupisz za jakies 900 zl, a sam rx 570 (wg. mnie to jest takie minimum zeby moc pograc bez jakichs alpejskich kombinacji) kosztuje 400 zl jak nie lepiej
Monitor porządny kosztuje nie malo
Przede wszystkim mozesz sprzedac gre jezeli masz taka ochote i odzyskujesz na tym wiekszosc kwoty
Z GTX1080 przesiadłeś się na 2070Super ? Tąpnięcia w przyroście mocy raczej nie odczułeś, warto było?
Roznica jest, RDR2 czy Metro chodzą lepiej co widac golym okiem
No i jest RT/DLSS
Czy była to zmiana warta dopłaty bodajze 1200 zł? Nie, ale chciałem miec karte na nadchodzącą generacje, a i RT kusił mocno
Mam nadzieje, ze przez pare lat da sobie rade jako tako
https://www.purepc.pl/test-wydajnosci-red-dead-redemption-2-pc-dzikie-wymagania?page=0,6
9k czyli w sumie się zgadza bo tyle samo kosztują piecyki a funkcję będzie ta karta spełniała tą samą w zimowym okresie
O co tam byku, kolejne konto zablokowali?
Jeśli te ploty się potwierdzą, to nieźle. Znów zaszalały chłopaki, nie zawiedli :)
No ale cóż, kogo stać, ten kupi. Ceny poprzedniej generacji pewnie będą stały w miejscu. Pięknie....
Jeszcze Troche a będą kosztować z 12 tysi jak tak dalej pójdzie
Jako dość zaawansowany wiekowo już gracz troszkę się zainteresowałem tematem ze względu na konieczność wymiany swojego GTX 970 na coś nowego. Czekam na te Ampery z zainteresowaniem. Jeśli wróżby się potwierdzą i następcą w kwestii wydajności RTX 2070S będzie RTX 3060 i cena będzie zbliżona biorę nową kartę i będzie na 4-6 lat. Dla mnie 1080p wystarcza a sądzę, że do 1440p ta karta starczy. Nie widzę zbytnio różnicy w tych rozdzielczościach. Może już wzrok nie ten co kiedyś. Dla mnie 40 klatek to też komfort. Co do cen. Sprawa jest prosta. Jeśli sprzedaż serii RTX 20XX , która była w wyższych cenach była zadawalająca wtedy ceny zostaną na podobnym poziomie lub wyższe - jeśli nie wtedy mała korekta w dół. Proste.
telefony po 8-9K, telewizory po 9-40K, to czemu GPU ma kosztować mniej niż 8-9K ? Jeśli te pierwsze dwie pozycje ludzie wciągają na raty to i GPU kupią. MM, Euro, ME czy tam inne sieciówki już na pewno przygotują wam 20x zero procent :)
Niestety żyjemy takim Kraju że wszystko jest strasznie drogie ale Mam na dzieje że chociaż RTX 3070 albo Super będzie miarę dobrą cenę do kupienia Bo mnie ta karta topowa mało obchodzi
Ja na ich miejscu bym za to krzyczał okrągły milion :) po co się ograniczać tyle tu bogaczy czekających na wydojenie jak się czyta, co takie 10k dla nich to jak 10 groszy.
Albo karta, albo samochód. Ich wybór.
Ja tam kupię to i to. Opla już mam, tera pora na sprzęt by cieszyć się CP 2077 w 1080p i 60 FPS !
Ludzie myślcie trochę JAKIE 4K ? teraz to dopiero można spokojnie grać w FULL HD 1080p z Ultra ustawieniami
a oni wam mącą w głowie że w 4K chyba na najniższych ewentualnie średnich tyle że co ci zostanie z tej grafiki za cenę 4K ? to tylko rozdzielczość i nic poza tym, pozostałe elementy będą wyglądały mizernie więc lepiej grać w 1080p ale z ultra ustawieniami i gra wygląda na ekranie TV pięknie, 4K to może co najwyżej dać 4 razy kopa karcie graficznej a sama rozdzielczość względem samej grafiki nie jest tego warta może za pare lat gdy się z tym uporają to będzie można zagrać w grę w 4K + ULTRA USTAWIENIA bo teraz to wciąż tylko marzenia a bywało że TV skaluje tak obraz że gra wyglądała lepiej i ostrzej w 1080p niż w tym legendarnym 4K... które niesamowicie obciąża procesor graficzny.
To jeszcze nie czasy 4K a co dopiero 8K... jeśli chodzi o gry
Ludzie...
Na 8K to można sobie co najwyżej zrobić grill na tym komputerze :)
a co do ceny ich kart są zwyczajnie skubanymi skubańcami
aby tyle hajsu żądać nie mają konkurencji dlatego myślą że wszystko im wolno, do czasu ... bo mogą przerżnąć jak intel...
koń by się uśmiał aby GTX 1070 nadal kosztował prawie 2 tysiące za tyle to ja ją kupiłem ale 4-5 lat temu...
ZŁODZIEJE i tyle w temacie.
a o nowych to nawet nie ma co pisać bo na to mogą sobie pozwolić bogaci.
"-Mam telefon za 10k
-Uuu to pewnie dobry model, widać że nie zadowolisz się byle czym"
"-Mam kartę za 10k
-O Boże, ale z Ciebie creep, jak można tyle zapłacić za komputer, sztucznie podbijasz ceny, cholerny marketing, przez takich jak Ty (...)"
Niestety true story :D Ile ja się nasłuchałem jak kompa składałem, albo stanowisko do jazdy ^^ Sam odkładam na tę kartę, jak się pozbędę swojej 2080 to może i w nią zainwestuje, ale na pewno nie w dniu premiery. Najwcześniej rok po premierze ponieważ obawiam się powtórzenia zabawy z wersjami SUPER. Drugi raz się nie dam nabrać, a 2080 też daje radę póki co.