Dysk zewnętrzny USB - jaki wybrać | TOP 10 na 2021 rok
Najlepszy przenośny dysk - kupno dysku oraz obudowy osobno.
Wiesz, co masz w środku. Zawsze możesz samemu wymienić obudowę czy dysk. Masz pewność, że używasz nowego dysku a nie szrotu wypychanego z odpadów. Polecam.
Popieram komentarz odnosnie wlasnej obudowy. Jednak tez trzeba uwazac na kontroler SATA zawarty w srodku, bo potrafi ograniczac transfery (np. Ugreen). Ze swojej strony do dyskow SATA polcam adaptery Sabrent. USB3.1 wykorzystuje w maksymalny sposob przepustowosc portu a i transfery plikow 4KB/32KB sa tak samo szybkie jak bezposrednio podlaczone do PC za pomoca kontrolera intela.
Cokolwiek świeżego od WD, Seagate'a szkoda polecać nawet wrogom.
Dobry z ciebie czlowiek.
Ja swoja przygode z Seagate zakonczylem na ST31000340NS
SSD Seagate to juz nie moja kadencja, ale mam karete Samsungow i jedyne na co narzekam to, to ze nie stac mnie bylo na wersje PRO.
To ja mam takie pytanie w miare zwiazane.
Mam SSD mSATA i kupilem do tego obudowe 2.5 cala SATA. Mam HDD 2.5 cala.
Kupilem przelotke USB 3.0 -> SATA i SSD smiga a HDD sie wywala. Maly plik jeszcze da rade, ale pare giga to raczej nie da rady.
Kiedys mialem juz taka przelotke (przed era SSD), ale z dodatkowym zasilaniem. Sadzilem, ze technologia poszla do przodu i nowsze USB wiecej pradu daja...
Powinienem sie spodziewac, ze tak bedzie?
Niektore HDD sa po prostu bardziej pradozerne. WD kiedys zrobil HDD dla maliny, ale to wyjatek, a np taki WD Blue 2,5"na kazdym adapterze bez zasilania sie wywala, Moze obudowa USB3, ktora potrafi rozdzielic prad odpowienio cos by zrobila dla dysku 2,5, ale nie kojarze obudow do 3,5" ktore mialaby taka funkcjonalnosc.
Dla mnie w ogóle nie ma sensu kupować nowego zewnętrznego. Do dziś ludzie mają w lapkach hddki. Wystarczy kupić kieszeń za 15 zeta i namówić znajomego na przełożenie i zainstalowanie Win10 za jakąś drobną opłatą i dysior gratis