Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Futurebeat Domowy serwer z prostą konfiguracją dla początkujących

02.05.2023 18:58
1
dobaczenko
53
Konsul

Kupić używany mały terminal, podłączyć 2 dyski, na terminalu zainstalować jakiś nasowy system (albo windowsa, mój terminal ma n4000 i Windows 11 śmiga na nim może nie tak jak na stacjonarce ale jest używalny i 4k odpala). Koszt (bez dysków) to jakieś 300-500 zł za solidną jednostkę. Dyski to spory wydatek, sam rozważam przejście z 5 na 8 TB, ale 2 takie dyski już kosztują. Niemniej, synology jest absurdalnie drogie w stosunku do tego co oferuje. Gdyby to była wersja z 2 dyskami 5TB, miałoby to sens. Pod każdym takim pochwalnym materiałem piszecie że nie jest to materiał sponsorowany. Jesteście na tyle duzi, że pewnie nie kłamiecie. Więc o co w tym chodzi? Pokazujecie reklamodawcom potencjał?

PS. Miałem starszy model synology i po kilku godzinach potrafiłbym wskazać więcej wad niż tylko cena i gwarancja. Dlatego właśnie ciągle jesteście oskarżani o kryptoreklamy. Skoro nie potraficie wyrazić rzetelnej opinii o sprzęcie, to darujcie sobie psucie wiarygodności. Przez takie artykuły człowiek zaczyna szukać alternatyw dla waszego portalu.

post wyedytowany przez dobaczenko 2023-05-02 19:11:16
02.05.2023 19:55
2
2
odpowiedz
realsolo
220
Generał

dobaczenko

Troche pierdzielisz; Mam dokladnie ten modek DS220+ i (pomimo, ze jestem veteranem it/code) w zyciu bym nie strawial sobie tego jak pisales. Tak sie robilo jak sie mialo kieszonkowe i 16 lat.

Caly eko system (wraz z webui i softem) jest rewelacyjny.

Sa te tansze modele jak DS220j (900zl) i inne.

02.05.2023 21:45
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
dobaczenko
53
Konsul

Synology nie szyfruje dysków. Nie i już. Ma jakąś opcje szyfrowania katalogów, która równocześnie odcina od większości funkcji Nasa. Aplikacja na telefon jest nędzna do tego stopnia, ze używałem solid Explorer do uzyskiwania zasobów z Nasa. W zasadzie używam go do teraz. Pozostałe aplikacjetez są słabe. Obsługa hevc wymaga wykupienia pluginu w ich sklepie....

03.05.2023 13:57
3.1
Sacu
17
Legionista

Posiadam DS218+ od 5+ lat.

1. HEVC jest normalnie za free w sklepie synology. PLEX działa elegancko.
2. Korzystam na telefonie ze zdalnego dostępu do plików i obsługi menadżera pobierania - nie jest to szczyt UX ale moja "analogowa" żona ogarnęła bez problemu.
3. Jak brakuje Ci softu do obsługi przez telefon to jest możliwość wykombinowania czegoś w docker, softu jest od groma. Prawie wszystko możesz zrobić jeśli lubisz "majsterkować".
4. 30-40W pod obciążeniem to jednak jest oszczędność w stosunku do zwykłego kompa przerobionego na NAS.

Jakbym miał teraz robić upgrade to na ASUSTOR albo QNAP. W tej samej cenie co Syno dają lepszy hardware.

post wyedytowany przez Sacu 2023-05-03 13:58:19
03.05.2023 16:06
3.2
dobaczenko
53
Konsul

Sacu Miałem synology (chyba najtańszy model jaki był, przez pół roku), potem miałem qnapa przez 3 lata. Ten drugi faktycznie bardziej mi przypasował co tylko potwierdza że synology jest przeceniane. Nie chce mi się sprawdzać ale obstawiam że ram jest przylutowany w tym synology, co jest kolejną zaletą qnapa lub terminala. Mój terminal dela ciągnie tyle samo, 30-40 wat z dyskami to nic szczególnego. Pewne rzeczy mogły się zmienić, synology miałem z 5 lat temu więc może i pewne mankamenty naprawili. Niemniej wciąż jest to jedna z najgorszych opcji na nasa. Osobiście wciąż uważam terminal za najlepszy (nie ma np. problemu z ustawieniem synchronizacji z dowolną chmurą, bo to zwykły desktop) ale qnapa dobrze wspominam. I najważniejsze wciąż jest dla mnie to że synology nie szyfruje zasobów. Jak potem w przypadku uszkodzenia oddać taki dysk na gwarancji?

02.05.2023 22:55
Ksanth
4
odpowiedz
Ksanth
145
Lord Sith

Mam cos takiego od kilku lat i musze powiedziec ze jest to swietne rozwiazanie. Moj obecnie ma kilka zastosowan.

- 1 dysk na zewnatrzna kamere
- nielimitowana chmura na bajki i seriale (ogladam na TV i telefonie)
- backup komiksow + polaczenie z tabletem przez Smb zeby mogl je czytac.

04.05.2023 09:02
5
odpowiedz
hackmate
2
Junior

Do podstawowych rzeczy DS 220j w zupełności wystarcza. Jest oparty na ARM przez co bardziej muli. Dla mnie najważniejsze co musi robić NAS: backup danych w tym zdjęć z telefonów. Wyrzuciłem Google Zdjęcia i używam tylko NAS. Dodatkowo stream danych przez różne protokoły, backup różnych chmur np Google Drive, stream video i muzyki itd. Takie malutkie i w cenie za 1700 kupiłem z dwoma dyskami 4tb. Ten wychodzi sam 1600 co już nie jest mało, ale Celeron daje więcej możliwości np. można dodać Dockera. Polecam.

Futurebeat Domowy serwer z prostą konfiguracją dla początkujących