Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Technologie Czyżby 70GB HDD do XBOX-a 360

08.11.2006 11:21
Cainoor
😜
1
Cainoor
276
Mów mi wuju

Tania konsola nie jest taka tania.

Xbox 360 Premium - 1700 (tyle dałem pare miesięcy temu)
drugi Pad - 180
WiFi adapter - 270
W sumie: 2150

Kolejny dysk, który warto mieć - 600
Odtwarzacz HD-DVD, by nie byc gorszym od sąsiada - 800

Posiadanie 'taniej' konsoli - bezcenne :P

08.11.2006 11:25
2
odpowiedz
zanonimizowany400982
2
Legionista

Ile kosztuje Oblivion na Xboksa?

08.11.2006 11:25
3
odpowiedz
zanonimizowany251643
134
Legend

Cainoor - a jak mówilem że po zakupie wszystkich 'niezbędnych' gadżetów wyjdziesz prawie na taki sam koszt co wypasiona wersja PS3 to mnie wszyscy skrzyczeli :)

08.11.2006 11:26
4
odpowiedz
zanonimizowany42875
0
Legend

Cainoor ===> a Kto Ci kaze przeplacac? :))))

Xbox Premium + 4 gry - 450 Euro
2 gi pad ze znizka - 30 euro
wi fi ? bez sensu - kabelek + koncowki + zaczepy do sciany - 0 euro
hd-dvd - bez jaj na co mi to

w sumie = 480 + jakies pierdolki typu chargery itp w sumie 520 euro.

albz74 ===> jasne, jak doliczyc jeszcze stolik to nawet wiecej! lol.
HD-DVD to jeszcze bardziej bezuzyteczny gadzet w x360 niz BR w PS3 tam przynajmniej gry na tym beda. Trzeba byc debilem zeby to kupic :)

08.11.2006 11:27
5
odpowiedz
zanonimizowany400982
2
Legionista

PS3 jest już na rynku?

08.11.2006 11:31
6
odpowiedz
zanonimizowany251643
134
Legend

TzymischePL - jak zaczniemy rezygnować z wi-fi to pewnie że tanio wyjdzie :)
Jestem w trakcie budowy domu, przewidziałem instalację TV w każdym pomieszczeniu, gniadko telefoniczne nawet do kibla (a co, kiedyś jak będę sprzedawać to podnosi wartość nieruchomości :P ) ale żadnego przewodu ethernet ciągać po chałupie nie zamierzam. Wszystko na wi-fi

HD-DVD warto mieć jak masz jakieś TV z 1080p :)

A propos- ten dysk mógłby mieć 61GB, po co 70 :)

08.11.2006 11:32
Cainoor
7
odpowiedz
Cainoor
276
Mów mi wuju

albz74 ---> Tylko tutaj zakup sobie rozłożyłem w ratach. Tak jak chciałem. Pad po miesiącu. Adapter WiFi po trzech. Dysk twardy pewnie za kolejne 3 miesiące, a odtwarzacza HD-DVD do X'a być może nie kupie nigdy. Mam wybór :)

ps. Dysk ma pewnie więcej niż 70GB. Tyle jest wolnego. Być może mieli racje Ci z Korei, którzy dopatrzyli się dysku 100GB.

TzymischePL ---> Kupno kabla, zaczepów to jeszcze daloby zrobić. Przekonać własna mame, że trzeba póscić kabel przez całe mieszkanie do drugiego końca - niemożliwe :P

08.11.2006 11:36
8
odpowiedz
mikmac
163
Senator

albz74 -->
nie warto miec tego hd-dvd CHYBA ze puscza na nim jednak gry, choc dzis sie zarzekaja, iz tak nie bedzie.
Dlaczego nei warto? Bo to gowno a nie dobry player DVD nawet. Co z tego, ze mozesz odtworzyc material HD jak jest to kipeskiej jakosci?
Nie oszukujmy sie, dzis nawet zwyklego playra DVD dobrej jakosci nie sprzedaje sie za ~200$ tylko za okolo 700$.
A co tu mowic o HD... Gdzie tam procesor DCDi Faroudja? Co ma dekodowac ten sygnal? Dekoder programowy WMP?
Jak na upartego x360 radzi sobie z odtwarzaniem DVD na poziomie playerkow za 300-700 PLN tak nie umywa sie do tych za 1500 i wiecej z procesorem Faroudja. A przy HD to takie must be.

08.11.2006 11:41
9
odpowiedz
zanonimizowany42875
0
Legend

albz74 ===> no coz, jak ktos sie daje lapac na naiwny chwyt pod tytulem Wi-fi, to Twoja sprawa. Generalnie, nie lubie jak w miare myslacy kmiotek moze sobie spokojnie przegladac moje maile. Wi-fi sie nadaje do niczego. A szybkosc i wydajnosc jest tak fatalna ze powymiotowac sie mozna. moze za kilka, kilka lat. W tej chwili tylko w standardach powyzej 3ghz, ale nie stac mnie na koncesje. A przy projekcie domu pociagnac kilka kabli strukturalnie to nie byl zaden problem...

08.11.2006 11:51
😁
10
odpowiedz
zanonimizowany251643
134
Legend

TzymischePL - ciągle mam czas żeby te kable ciągać, ale nie będę budowac w domu sieci. Nie jestem IT, więc wydajność wi-fi jest dla mnie ok nawet do grania, a dom mam na wsi więc nie mam dokoła żadnych kmiotków, nawet bezmyślnych :)

08.11.2006 11:54
11
odpowiedz
zanonimizowany42875
0
Legend

albz74 ===> ja bym ciagnal :). Nawet mieszkajac na pustynii. Kiedys mozesz trafic na takiego mnie przejezdzajacego obok... z laptopem i antena kierunkowa jak mi sie czasem zdarzalo :)

08.11.2006 12:40
12
odpowiedz
zanonimizowany26519
118
Generał

Do prywatnych sieci wi-fi raczej latwo sie dostac :D:D no ale coz to sa jej najwieksze wady :P .

08.11.2006 15:48
13
odpowiedz
Deadeye
39
Konsul

Mr_Hyde, TzymischePL - > gowno prawda, wystarczy sie troche znac albo przeczytac jakis konkretny artykul zeby zabezpieczyc siec do tego stopnia ze podsluchanie bez naprawde duzej wiedzy jest niemozliwe. a predkosci tez sa juz bardzo duze, radze poczytac o nowych technologiach wi-fi :) choc ladowac tyle kasy w sprzet tylko po to zeby nie ciagnac kabli - no coz, co kto lubi :P

08.11.2006 16:04
14
odpowiedz
zanonimizowany42875
0
Legend

Deadeye ===> Jestes jakims glupkiem? Czy po prostu czytac nie potrafisz?

08.11.2006 16:09
SirZawisza
15
odpowiedz
SirZawisza
42
Konsul

swiat coraz bardzie drozeje niedlugo za paczke zapalek zaplacimy 100zl bo drzewo bedzie cennym surowcem i trudno dostepnym

08.11.2006 16:10
16
odpowiedz
Deadeye
39
Konsul

3mis -> mi sie wydaje ze to ty raczej tutaj sie osmieszasz :). chyba ze jestes w stanie powiedziec w czym konkretnie nie mam racji?

08.11.2006 16:19
😁
17
odpowiedz
zanonimizowany42875
0
Legend

Deadeye ===> moze w tym ze czytac nie potrafisz?? Napisalem wyraznie o standardzie 3.5ghz, i z kosztem koncesji - bo o ile pamietam na urzadzenia dzialajace na tym pasmie trzeba miec koncesje. O standardach przemyslowych tez pare razy pisalem, o ich protokolach i kosztach jak najbardziej. To co sie uzywa w domu nigdy nie bedzie dobrze zabezpieczone (mowie o A, B, G)
owszem na tyle zeby zniechecic potencjalnego konusowatego hakiera tak. Zeby zabezpieczyc sie przed wyciekiem danych - nie - kwestia czasu, pieniedzy, determinacji i uzytego sprzetu.

08.11.2006 16:30
18
odpowiedz
zanonimizowany42875
0
Legend

a konkretnie to sie mylisz w tym ze predkosci sa naprawde bardzo duze - bo to jakies kuriozum co napisales. A zlamanie podstawowych zabezpieczen to tak jak mowilem, kwestia czasu, checi i pieniedzy. Nic wiecej. Nie trzeba do tego wiedzy tylko cierpliwosci.

Oczywisice mowimy o standardowych 802.11 (b,g,a,b/g itp) czyli o tym co w domu mozna miec...

no chyba ze dla Ciebie 54mbps przy dobrych wiatrach, jest predkoscia bardzo duza... to w takim razie 1gbps pewnie zrywa Ci skarpetki i roluje rajtuzki :D

08.11.2006 16:44
19
odpowiedz
Deadeye
39
Konsul

3mis -> stosujac twoj styl wypowiedzi: jestes zalosny. nie ma zadnego systemu operacyjnego, sprzetu, polaczenia sieciowego i oprogramowania ktorego zlamanie nie byloby "kwestia czasu, pieniedzy, determinacji i uzytego sprzetu" (oczywiscie mowie tu o sytuacji bez ograniczenia funkcjonalnosci, bo wiadomo ze odlaczajac pc od jakiejkolwiek sieci niemal uniemozliwia sie zdalny dostep do danych itd.). tylko co z tego? my tu mowimy o zabezpieczeniach na skale normalnego uzytkownika, zaden profesjonalista nie bedzie marnowal "czasu, pieniedzy, sprzetu" zeby czytac moje maile. ale po odpowiednim zabezpieczeniu zaden osiedlowy spryciaz nawet nie wykryje mojej sieci (zakladajac ze nie wie ze ona jest), a reszta zabezpieczen pozwala spac spokojnie ;]
i mowie caly czas o sieciach dostepnych bez koncesji oczywiscie. co do szybkosci to mowilem konkretnie o nowym standardzie 802.11 n, ktory jest juz dostepny na rynku (nie wnikam czy w polsce, ale predzej czy pozniej stanie sie pewnie popularny). a on pozwala na predkosci do 300 Mb/s - to jest oczywiscie teoretyczne maksimum, ale praktyczne predkosci rowniez sa duzo wieksze - polecam sprawdzic testy zamiast bredzic ;]

08.11.2006 16:56
20
odpowiedz
zanonimizowany42875
0
Legend

Chlopie, jak juz czytasz to doczytaj dokladnie, pierwsze drafty tego standardu byly cholernie niestabilne. Sypalo sie na calego. to raz, zdaje sie ze draft 1.0 akceptacje dostal calkiem niedawno. Airgo Networks naprzyklad jeszcze w maju nie zaczela produkcji chipow obslugujacych ten standard.

Dwa, finalna specyfikacja ma byc dopiero na poczatku roku 2007. Wiec o czym my mowimy??? To co teraz wychodzi ludzie zaczynaja nazywac pre-n i ma maksymalna predkosc 180 mbps.

Trzy, inzynierowie z Airgo wyraznie mowia o wielkich problemach z b/g i n. Bo n dziala na tych samych kanalach i powoduje zaklocenia w dzialaniu b/g.

Przynajmniej tak bylo jeszcze 2-3 miesiace temu. Oczywiscie w tej branzy to szmat czasu, wiec pewnie teraz juz nawet Airgo zaczal produkowac chipy obslugujace ten standard i powoli bedzie wypieral b/g.

Ale na dzien dzisiejszy mowimy o 802.11b/g i maks 54mbps...

News z 17 pazdziernika, zwroc prosze uwage na wytluszczone elementy.

SMC Networks will ship Draft N devices later this year: The company will release what I continue to suggest are misguided attempts to go ahead of a reasonable finished standard for 802.11n. These Draft N devices aren’t futureproofed with guaranteed hardware swapout if needed. With a timetable of spring for Draft 2.0 certified devices, or something equivalent, I’m a little unimpressed about seeing further pre-certified-draft equipment hit hte market.

802.11n nawet w draft 1.0 nie ma certyfikacji z tego wynika... heheheh

Rada za free: zanim zaczniesz sie klocic z kims kto zyje z projektowania i zarzadzania siecami komputerowymi, doczytaj... to pomaga :]

08.11.2006 17:05
21
odpowiedz
zanonimizowany42875
0
Legend

i jeszcze jedno :D :D :D

Deadeye napisal: co do szybkosci to mowilem konkretnie o nowym standardzie 802.11 n, ktory jest juz dostepny na rynku - jakim standardzie? :D

There is no method in place to assure interoperability of devices based on Draft 1.0. Chipmakers have some plans, but this claim goes beyond wishful thinking into trying to pretend a standard exists where one does. The use of the word standard is, in fact, specifically disclaimed by the IEEE, which is the group developing the standard. Draft 1.0 is incomplete and subject to significant revision.

08.11.2006 17:43
22
odpowiedz
Deadeye
39
Konsul

misiu - nie wazne ze standard nie jest ustalony, wazne jest to ze gdyby albz (czy ktokolwiek inny) bardzo chcial to moglby teraz kupic sprzet z ta specyfikacja ktory juz dziala i nadaje w praktyce 2 razy szybciej niz g - a to juz jest sporo :) osmieszyles sie z jednym (ten tekst ze mozna to zlamac... rotfl) to teraz probojesz sie czepiac innego? ;] daruj sobie ;] a slowo "standard" w mojej wypowiedzi odnosilo sie do specyfikacji producenta, bo produkty jednego producenta sa ze soba kombatybilne i dzialaja juz teraz - wiec jest to standard - zgodnie z definicja jezyka polskiego :) a ze nie standard branzowy to inna sprawa

08.11.2006 18:17
23
odpowiedz
zanonimizowany42875
0
Legend

Deadeye ===> Po pierwsze zlamac sie da kazdy z domowych standardow wi-fi i wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Wiem, bo robilem to wiele razy. Oczywiscie brak ssida, czy dostep po macach powoduje ze sie czlowiekowi nie chce bawic ale nie znaczy ze cokolwiek utrudnia.
Tak trudno to zrozumiec?

Co do 802.11n masz w tych 2 postach po angielsku napisane co i jak. Jak nie rozumiesz co tam jest napisane to po prostu powiedz. Przetlumacze, nie musisz sie tak spinac...

mojej wypowiedzi odnosilo sie do specyfikacji producenta, bo produkty jednego producenta sa ze soba kombatybilne i dzialaja juz teraz - wiec jest to standard
Raczej chcialbys zeby sie odnosilo do tego. Rozumiem ze wiesz wiecej o kompatybilnosci poszczegolnych produktow niz product manager z SMC o swoich wlasnych... dobre!!!Naprawde dobre!!!

ok, eot z mojej strony, wybacz ale niechce mi sie tracic czasu na rozmowy z komikami. Ewentualnie daj znac, to przetlumacze te 2 wypowiedzi.

08.11.2006 18:33
24
odpowiedz
Deadeye
39
Konsul

stary, kultura twojej wypowiedzi mnie dobija do tego stopnia ze nie chce mi sie z toba gadac, nie widze tez zadnego obowiazku zeby ci udowadniac ze nie masz racji :) ani nawet tego ze angielski znam doskonale, i to co napisales niestety nie zmienia faktu ze dzis mozna kupic sprzet ktory dziala w tej technologii i uzyskuje takie szybkosci. trudno zrozumiec? :) z mojej strony rowniez eot, nie zamierzam nawet czytac co tu bedziesz pisal bo nie ma to sensu ;]

08.11.2006 21:22
25
odpowiedz
zanonimizowany42875
0
Legend

Ty jednak jestes regularnym debilem :). W ktorym ja miejscu napisalem ze nie ma takiego sprzetu? He? Chybam jasno zaznaczyl, ze 802.11n nie jest jeszcze standardem przemyslowym, i ze jest nie do konca pewny.
Poza tym jak chesz to mozesz nawet kupic sprzet biegajacy po token ringu - czy to cos oznacza? Tylko tyle ze jest w sprzedazy... tak samo jak 802.11n => czy w twoim pustym lbie nie miesci sie, ze jesli cos jest w sprzedazy niekoniecznie odrazu staje sie jakims super hiper wypasionym standardem ekstra hiper zabezpieczonym z supergigazajebista predkoscia???
Tak trudno to lolku zrozumiec? Jest w sprzedazy, ekstra. Ale odpal trudna strone, www.google.com, wpisz 802.11n, poczytaj opinie ekspertow i producentow w tym temacie, w temacie draft 1.0 i oczekiwan odnosnie draft 2.0 oraz certyfikacji...

09.11.2006 00:06
26
odpowiedz
Deadeye
39
Konsul

wlasnie w tym jest z toba problem, ze wyciagasz wnionski ktorych ja w ogole nie napisalem :) i ich sie czepiasz. spojrzmy co ja w ogole napisalem w tym watku:
1) ze siec domowa mozna zabezpieczyc na tyle zeby byle lama buszowala po moich danych, a nawet profesjonalista chcacy podlaczyc sie do netu predzej sobie daruje i znajdzie inna mniej zabezpieczona siec (bo to jest latwiejsze niz lamanie dobrze zabezpieczonej) - wiec takie zabezpieczenia sa relatywnie bezpieczne
2) ze standard - czy raczej jego projekt - n istnieje, dziala i oferuje szybkosci wystarczajace do chyba wszystkiego w zwyklej sieci domowej
3) ze mozna juz teraz kupic urzadzenie dzialajace w tej technologii ktore beda ze soba zgodne, wiec uzywanie slowa standard nie jest bezpodstawne

czy napisalem gdzies ze polecam ten standard do domu w tej chwili? czy napisalem cokolwiek innego co probojesz mi wmowic i udowadniasz ze jest nieprawda? przeczytaj na spokojnie dokladnie moje posty i zamiast bezpodstawnie najezdzac sie zastanow nad soba ;]

09.11.2006 00:20
27
odpowiedz
mikmac
163
Senator

Deadeye -->
nawet standard "n" nie pozwala streamowac fimow HD. Siec wi-fi jest po prostu zbyt malo stabilna. Wystarczy odpalic dokladny skaner strumienia danych i widac jak plywa przeplyw.
Ostatnio zauwazylem, ze zwykle "g" potrafi przyhaczyc na najzwyklejszym sygnale MPEG2 czyli DVD. Na 720p haczy dosc mocno, tak ze ogladanie nie jest frajda.

Technologie Czyżby 70GB HDD do XBOX-a 360