Czym dla developerów jest rozdzielczość 1080p?
robcie se ter wasze tenisy w 1080 poki mozecie, porzadne next genowe produkcje nie powinny uciagnac sie w 1080p :P No chyba ze beda tego baardzo chcieli do celow propagandowych... wtedy sama gra ucierpi w jakosci :-/
do tego malo kto wspomina, ze aby zobaczyc roznice trzeba miec 50" TV... to dosc duzo nawet jak na europejskie warunki, gdzie obecnie kupuje sie raczej 37" LCD...
mikmac - różnicę widać i na 37" - zależy od odległości do ekranu. Proponuję Ci test, idź do dobrego salonu, poproś żeby Ci postawili 2 TV z materiałem 720p i 1080p - najlepiej tym samym filmem i poobserwuj. Ja coś takiego widziałem i choć przyznaję, że ze wzrostem wielkości ekranu różnica wzrasta, to widać ją na telewizorach mniejszych od 50"
uQuad - wystarczy spojrzeć na Lair, od początku projektowany z myślą o 1080p - jak się chce to można. Choć na pewno nie ma sensu wkładać każdej gry w tą rozdzielczość.
albz74 ===> Ty to bys roznice nawet na 10 calach zobaczyl... mikmac mowil o normalnych ludziach.
Heheheh ;) ales mu pojechal ;)
TzymischePL - Ty to jak dowalisz to nie wiadomo, gdzie się schować :) Proponuję przekonać się samemu, wszyscy piszą że nie widać różnicy, a ja powiem że trzeba wzrok odwracać w drugą stronę, żeby nie zauważyć różnicy w jakości materiału 1080p i 720p na dedykowanych panelach :)
OT: W zeszłym tygodniu w Hamburgu na lotnisku widziałem wystawkę Sharpa : 3 Aquosy, największy 65" 1080p - trzeba było z 10 m na niego patrzeć, ale ten sam obraz wyświetlany na nim (720p) wyglądał porównywalnie do telewizorka (tak to trzeba przy takim gigancie określić) 37" z panelem 720p
1080p daje sporą różnicę w przypadku projektorów, ale projektory 1080p na razie kosztują od 15tyś zł w górę...
Jakoś nie widzę sensu w dążeniu do 1080p na siłę, owszem różnica jest spora, ale większa ostrość obrazu to nie wszystko i nie decyduje o jakości grafiki.
albz74 ===> Pare miesiecy temu kupowalem tv i niestety przy 37" nie widzialem zadnej roznicy miedzy 720p i 1080p. Dlatego kupilem 720p. Nie mialem warunkow w poprzednim mieszkaniu na wiekszy tv (malenki living room) wiec bylem dosc ograniczony rozmiarami. Owszem, przy 47" widac bylo znaczna roznice... ale musialbym chyba u sasiadow siedziec zeby ogladac...
U sąsiadów i z lornetką :) heh, ja w tej chwili oglądam TV na 14" a z zakupem czekam na wprowadzenie się na wiosnę do nowego gniazdka, ale jak widzę zjazdy cenowe w dół to może być tak że za cenę 37" FullHD gdybym go kupił na pocz. tego roku dostanę prawie 46" :)
A co do porównań - czy patrzyłeś na ten sam materiał ? Czy były to 2 osobno kodowane filmy (720p i 1080p), czy tylko patrzyłeś na panele 1080p i 720p ? Najlepiej to sprawdzać na tym samym filmie, nawet na stronce MS są dema tego samego materiału w 720p i 1080p. Każde inne porównanie może skutkować stwierdzeniem, że nie ma prawie żadnej różnicy, a nawet że obraz na panelu 1080p jest gorszy.
ten sam material, wlasnie ze stronki microsoftu pociagniety jeden w 720p drugi w 1080p. Roznica byla ale nie na tyle wielka zeby uzasadnialo to wydatek 1000 euro wiecej. Poza tym najwieksza roznice bylo widac jak bylem oddalony na odleglosc ktorej nie moglem osiagnac w moim owczesnym living roomie. Przy 47" czy 50" bylo widac roznice...
Wygląda na to, że trochę się pospieszyłeś- dzisiaj pewnie dałbyś za niego niewiele więcej.
Z ciekawości - jaki TV i za ile kupiłeś ?
koniec koncow zdecydowalem sie na 32" :P
Samsung 32" LCD-TV LE32R71W (o ile nie popieprzylem nazwy modelu) wtedy kosztowal kolo 1500 euro.
Moglbym czekac w nieskonczonosc ale bylbym bez tv.. .a ja tak lubie filmy :]
wiec zdecydowalem sie na 32" - wyszedlem z zalozenia ze teraz (wtedy) kupie 32" a za jakis czas
wyladuje on w kuchnii lub sypialnii a do livingu kupie 47" full hd...
i tyle.
Jeden z najlepszych do X360 :)
I dokładnie za tyle (prawie) dzisiaj dostaniesz w Polsce AMOI- pierwszy fullHD w formacie 37" który przyjmuje sygnał 1080p (nawet Philipsy choć miały napisane w broszurach tego nie robiły) i to po HDMI, componencie i VGA(!, co więcej taki obraz wyświetla po podłączeniu PC) . Z gwarancją door-to-door :)
no tak, ale przez dlugi czas bylbym bez tv.
Za jakis czas, pewnie w polowie roku nastepnego, moze na kolejne swieta, kupie sobie 47" albo 50" z full hd i tez bedzie ok :D
Nowinki nowości na ogół dużo kosztują a jak się zastanowić to efekt nigdy nie jest wart ceny.