Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Technologie 5,8 mln ataków hakerskich na graczy m.in. GTA 5, Minecrafta i The Sims 4

31.08.2021 13:05
Soul33
1
Soul33
62
Pretorianin

O rany, to suprbohaterowie jednak istnieją.

31.08.2021 13:24
keeper_4chan
2
odpowiedz
keeper_4chan
104
Generał

Powiedział bym, że w GTA5 to taka mini gierka, aby kogoś z hakować i okraść.

Ale Sims4 to pobiło wszystko.
I tu pewnie nie chodzi o zabezpieczenia gry, a o zdobywanie jej z innych źródeł, z innych powodów (3 315,69zł)....

31.08.2021 14:18
3
odpowiedz
zanonimizowany1359977
9
Senator

Na szczęście wartosciowe gry wideo single player sa bezpieczne.
Owszem moze ktos uzyc jakiegoś zainfekowanego cracka czy trainera lub wgrać zasyfiony patch, ale majac antywirusa jest spora szansa, ze zagrozenie sie zneutralizuje.

Jak zwykle tam gdzie jest prawdziwe szambo, tam pożywkę maja muchy, robaki, bakterie, wirusy i cale to łatajstwo.
Od razu widać co w grach video jest prawdziwym guanem :)

31.08.2021 16:59
animatiV
4
odpowiedz
animatiV
101
Generał

Nie dawno chciałem pobrać "modyfikację" a raczej programik do pewnej gry z Nexusmods. Okazało się że w trakcie pobierania tego programiku ten zawierał opcję która aktywowała wirusa typu ransomware. Co ciekawe żaden z popularniejszych antywirusów (np. na stronie VirusTotal) go nie wykrył, w tym i mój Malwarebytes który jeszcze przed pobraniem tego pliku zaktualizował się do próbnej wersji premium (na szczęście). Lecz gdy tylko kliknąłem w tę nieodpowiednią opcję, ten od razu zareagował i po restarcie komputera go usunął.
Warto mieć antywirusa włączonego na stałe w systemie. Może on uratować nasze dane od wielkiej tragedii.

post wyedytowany przez animatiV 2021-08-31 17:00:34
Technologie 5,8 mln ataków hakerskich na graczy m.in. GTA 5, Minecrafta i The Sims 4