15 najdziwniejszych kontrolerów do gier w historii
Steel Battalion Controller jest rewelacyjnym sprzętem kurde ile bym dal za nowa odsłonę i nowy kontroler.
widziałem gdzieś że ktoś przerobił go pod gry mech warrior i gry star ctizen oraz elite.
Najlepszy kontroler to Aim Controller. Kto nie miał go rękach ten i tak nie zrozumie.
Zastanawiające jest to jak dużo ludzi w ankiecie zagłosowało na Xbox Controler jako najlepszy, ile % z tych ludzi miało w ogóle inny pad w ręku?
Grałem na swichu, grałem na PS3, grałem na PS4 i zawsze się męczyłem. Pad od Xboxa jest po prostu najlepszy
Nie wiem jak w wypadku PS5, ale wcześniejsze dualshocki i inne pady od PS (od Ps2 do Ps4) dużo gorzej leżały w dłoniach niż pady od Xboxa w wypadku dorosłych osób o trochę większych dłoniach. Odniosłem wrażenie, że pad od Sony był optymalizowany pod Azjatów i dzieci gdzie w wypadku tego od Xboxa rozwiązanie było bardziej uniwersalne.
Co do innych rozwiązań, to większość innych padów pod PC to albo tandeta, albo naprawdę drogie zabawki, które może i są wykonane w jakiś szczególny sposób ale przez to tracą na pewnej uniwersalności, albo maja absurdalne ceny.
W wypadku Nintendo mam mieszane uczucia, choć switch to świetna konsola, tak w jego wypadku i wcześniejszych konstrukcji odnosiłem silne wrażenie tandetności w wykonaniu, oraz jak na maszyny przenośne dziwnie delikatne wykonanie.
Nie testowałem jeszcze rozwiązań od Stema.
Tak więc reasumując, choć istnieją prawdopodobnie lepsze pady, tak jeżeli chodzi o polecenia komuś zakupu tak ten od Xboxa jest bezkonkurencyjny i oferuje najlepszy stosunek cena/jakość.
Ja nie miałem Dualshocka w rękach, chyba ostatni to był pad od ps2 wiele lat temu, ale i tak nawet po wyglądzie wybrałbym Xboxa. Czemu? Ano temu, że dwa analogi tak blisko siebie nie mogą być wygodne. Na pewno nie dla osoby o większych dłoniach niż dziecko.
Praktyka pokazuje, że najlepszy kontroler, to kontroler uniwersalny. Ergonomiczny. Do jak największej ilości tytułów i nadający się do grania wiele godzin. Udziwnienia to ślepa uliczka. Dlatego pady od playa i xboxa to w zasadzie to samo i podejrzewam, że nie zmienią ogólnego kształtu, póki nie nastąpi jakaś rewolucja w gamingu typu sterowanie myślami. Albo rewolucja jaką miał być VR, gdyby wypalił.
testowałem kilka różnych padów, głównie pod granie na telefonie i bezapelacyjnie najlepszy jest GameSir g4 pro. blutooth, wifi, pojemny akumulator, wyjmowane guziki, które można zamienić miejscami, wbudowany uchwyt na telefon, wbudowana szufladka na cypelek usb do wifi, możwliść grania na pc przez kabel (usb-c) lub przez wifi. bardzo przemyślane urządzenie.