10 najtrudniejszych gier w historii
Jest Kapitan Pazur to i materiał rzetelny.
Fajna gra ale napsuła sporo krwi...
Pytaliscie Chatbota czy po prostu wygooglowaliscie te "najtrudniejsze" gry? Ewentualnie wasza "historia" zaczyna sie mniej-wiecej w roku 2000. Bo zaden souls (ani soulslike) nawet w pierwszej 10 nie będzie... Tym bardziej Elden Ring, ktorego ukonczylo dosyc duzo graczy. Jak tam Sekiro (ktory nadal jest latwiejszy niz wiekszosc"najtrudniejszych" gier)? Gdzie Ninja Gaiden (ew. Sigma z nowszych)? Ghosts and Goblins? Stare Castlevanie? Ikaruga (i pokrewne)?
EDIT:
tak, zdaje sobie sprawe ze "haha baited, liczom sie kliki". Po prostu jest to kolejny z wielu nierzetelnych artow na GOLu nastawionych na tania "kontrowersje" i tyle.
Wiadomo, że najtrudniejsze są bardzo stare gry (zwłaszcza RPG) oraz niektóre gry indie.
Najtrudniejsze są moim zdaniem gry RPG z lat 80' i początku lat 90'. Za nimi dopiero pewne bardzo stare przygodówki jak przykładowo te od Sierra z lat 80' czy w stylu Myst oraz platformówki starsze z lat 80' i 90' oraz nowsze z segmentu indie bazujące chociażby na pomyśle Montezuma's Revenge 1984.
Jest "trudne, ale z poradnikiem dam rade" i jest "trudne, i nawet z poradnikiem nie dam rady bo jestem za cienki w uszach". Przygodowki to ta pierwsza kategoria (szczegolnie np. Discworld w ktorym zagadki nie mialy zadnego sensu, chociaz np. Police Questy tez potrafily napsuc krwi). W tej drugiej kategorii sa glownie zrecznosciowki - niektore do bani bo sterowanie ssie a inne sa po prostu mega trudne (np. Ghosts and Goblins).
Ale nawet nowe gry potrafia byc MEGA trudne (i na pewno trudniejsze niz smieszny Elden Ring). Wyzej wspomniany Ninja Gaiden Sigma 2, Sekiro (jak ktos juz bardzo chce cos od From soft), wiekszosc "bullet hell" (jak wyzej: Ikaruga). Oczywiscie GOL tez trafil kilka poprawnie: Super Meat Boy, I Wanna Be the guy, Cuphead - ale znowu, sa to zrecznosciowki. Day of the tentacle? Jak wyzej: z poradnikiem ezy pezy, bez poradnika - faktycznie moze byc nie do przejscia.
Lecim dalej:
UFO: Enemy Unknown (czy to nowe czy stare). Good joke. W starym wystarczy zrushowac Laser Rifle, pozniej Heavy Plasma i na koncu pancerze a gra sie easy mode. W nowym wystarczy grac powoli i naduzywac durnego AI wlazacego pod overwatch (XCOM1) albo przegietych skilli (XCOM2). A jesli juz baaardzo ktos chce starego UFO, to powinien byc to Terror From the Deep a nie Enemy Unknown - jest po prostu trudniejszy (praktycznie w kazdym miejscu).
Lion King - spoko, jest trudny (jak na gre dla dzieci), ale nawet z moimi drewnianymi palcami skonczylem go kilka lat temu (na emulatorze, ale skonczone). Nie jest tak trudny jak gry z lat 80'.
Gry na tej liscie na pewno nie naleza do NAJtrudniejszych w historii. No, ale jak wyzej "klik, klik, kasa sie zgadza".
EDIT:
pogooglowalem troche "hardest games ever" i podobne; rzeczywiscie lista z GOLa to prawie kopiuj-wklej z dwoch innych list ktore znalazlem. Zero zaskoczenia.
"trudne, i nawet z poradnikiem nie dam rady bo jestem za cienki w uszach".
Przypomniało mi to trochę moje doświadczenie z Wizardry 7 - ogromny RPG (200h?) i żadnego normalnego poradnika w sieci, wszystko to zlepki i ściana tekstu. A dlaczego? Bo w grze jest dużo swobody i każda rozgrywka wygląda inaczej więc nie da się stworzyć normalnego poradnika do niego...
Sekiro to akurat najprostsza gra od From
a nie bo Shadow Tower Abyss najłatwiejszy
i poniekąd Demon's Souls jeśli graliśmy wcześniej w jakieś soulsy i niekoniecznie jesteśmy wymiataczami - taki urok czegoś nowego
Generalnie to słyszałem opinie, że Wizardry IV przez jakąś część graczy jest uznawana za najtrudniejszą grę jaka kiedykolwiek powstała. Coś jest w tej serii nieprzyjaznego.
Wizardry 6 i 7 kocham, bo to pierwsze części serii z jakimi miałem do czynienia w wakacje u kuzynów, gdzie graliśmy w trzech. Tak mi spodobało się, że kilka razy przeszedłem te części. Wizardry 8 wyszło ok 10 lat po nich więc fani tej serii musieli czekać wiele lat za kolejną pełnoprawną odsłoną.
Dla mnie najtrudniejszy był gothic ,,zmierzch bugów,, po godzinie miałem już dość i odinstalowałem. ;)
Gdzie Ghosts ‘n Goblins? Gdzie Contra? Brakuje Fade to Black chyba pierwszy 3rd person shooter. Nie ma Shadow of the Beast II z amigi, Ninja Gaiden. Do tego X-com nie był trudny, ale IMO UFO: Enemy Unknown było trudniejsze od niego :P Co do soulsów IMO Severance: Blade of Darkness było o wiele trudniejsze :)