Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Kolejny wątek o Kindle :)

09.04.2012 19:52
1
mefek
106
Senator

Kolejny wątek o Kindle :)

Witam. Zamierzam w najbliższym czasie nabyć czytnik Kindle i mam do was w związku z tym parę pytań.

1. Czy zwykła najtańsza wersja wystarczy do czytania książek,czasopism?
2. Czy wersja z reklamami przeszkadza w użytkowaniu? Czy np. czytając książkę wyświetla się reklama i znika po minucie czy po prostu gdy włączony jest wygaszacz ekranu to pojawiają się reklamy?
3. Czy jeśli zamierzam robić tylko to co napisałem w punkcie 1 to potrzeba mi kupować lepszą wersję Kindla?
4. Czy te aukcje to jakiś wałek?
http://allegro.pl/amazon-kindle-4-wi-fi-z-reklamami-i2261438394.html
http://allegro.pl/okazja-kindle-4-classic-wifi-ostatnie-sztuki-i2260273848.html

Coś tanio wychodzi mimo przesyłki z amazona. Czy może się okazać że muszę oprócz tego zapłacić i tak VAT itp.
5. Co muszę zapłacić zamawiając z amazon.com. Wiem że cło jest chyba od 150$, VAT trzeba opłacić i co jeszcze? Jak wygląda sprawa z urzędem celnym, trzeba im wysyłać jakieś pisma, dokumenty?
6. Czy mogę zapłacić na amazonie ze zwykłego konta debetowego w inteligo?

Jak przypomni mi się jeszcze coś to napiszę. Zadaję tyle pytań i może często są one bezsensowne ale jest to mój pierwszy zakup ze sklepu nie znajdującego się w Polsce.

EDIT. Czy ta wersja kosztuje na prawdę 55$?
http://www.amazon.com/Kindle-Wireless-Reader-Wifi-Graphite/dp/B002Y27P3M/ref=sr_1_10?ie=UTF8&qid=1333992917&sr=8-10

W czym jest ona gorsza od droższych? Niestety nie umiem na tyle biegle angielskiego aby to wychwycić.

09.04.2012 20:05
Katane
2
odpowiedz
Katane
170
Useful_Idiot_

1. Tak, ale muszą być w odpowiednim formacie, zapomnij o czytaniu pdfów (są na szczęście darmowe narzędzia do konwersji).
2. Reklamy nie przeszkadzają w ogóle, są widoczne tylko na wygaszonym ekranie i w menu (mały pasek).
3. Nie...
4. Nie chce mi się zagłębiać, ale ja swojego kupiłem na grouponie za 400 zł.

Ten Kindle z linka to stara wersja, nie wiem czym się różni od 4. Poza tym za 55$ są używane.

09.04.2012 20:17
techi
3
odpowiedz
techi
102
All Hail Lelouch!

Dorzucę swoje trzy grosze:

1. daje radę bez najmniejszego problemu, o ile faktycznie czytanie pdfów jest utrudnione, to nie jest niemożliwe. Sam osobiście posiadam 2-3 pdfy na Kindlu, które zdarza mi się przeglądać. Oczywiście muszę je zoomować (co przy kindlu zwykłym, nie dotykowym jest niewygodne), ale korzystam z nich dosyć rzadko, więc nie jest to zbytni problem.

2. Wersja z reklamami jest jak najbardziej w porządku, sam taką posiadam. Reklama jest tak naprawdę w menu jako statyczny baner, który nie przeszkadza. Dodatkowo jako wygaszacz są reklamy, ale ich nie traktuję jako takie, ze względu na ich wygląd - niektóre są po prostu zbyt fajne;)

3. Raczej nie. Ja sam mam Kindle za 79$, czyli tą najtańszą wersję. Używam jej tylko do czytania książek, ewentualnie do szybkiego wejścia na internet w celu sprawdzenia maila, wyniku meczu etc. Wystarcza w zupełności.

4. Ja podobnie jak Katane zakupiłem swojego na grouponie za 400 zł (high five!), w teorii te Kindle za 305 zł są poniżej ceny rynkowej i gdzieś słyszałem, że może być to wersja, która wróciła z naprawy i tym podobne.
Osobiście poniżej 400 zł bym nie kupował Kindla;)

5. Musisz zapłacić podatek i przesyłkę, łącznie wynosi to jakieś ~40$ (całkiem sporo). Nie musisz nic dosyłać.
6. Płatności w Amazonie są tylko za pomocą kart kredytowych (czy jak to tam zwą). Ewentualnie musisz udostępnić płatność kartą przez internet w banku (nie wiem niestety czy Inteligo posiada taką funkcję)

Polecam przejrzeć http://www.swiatczytnikow.pl - znajdziesz sporo fajnych porad, ja sam sie wzorowałem na tej stronie.

Pozdrawiam!:)

05.05.2012 15:28
4
odpowiedz
zanonimizowany302122
19
Pretorianin

To i ja dorzucę kilka pytań:

7. Co jeśli ktoś ma książki głównie w PDF-ach (z ogonkami!)? Trochę mnie zdziwiliście, że czytanie pdf-ów jest utrudnione, jakieś wysyłanie plików na mail Amazona, co to, XIX wiek? O.o Książki w pdf-ach potrafią mieć po kilkaset mb, co wtedy? Będę słał 30 godzin a później i tak skrzynka Amazona pewnie odbije? :D Książka w PDF w postaci skanów stron też się skonwertuje? :>

8. Jak już było o ogonkach, to jest szansa, że Kindle ogarnie staro-cerkiewno-słowiański? :>

9. Idzie dorwać Kindle 3? Czy jednak warto 4? Czytałem wiele opinii na + trójki (kontrast, klawiatura).

10. Czy Kindle nie jest za mały? Ile linijek tekstu na raz widać przy normalnej wielkości czcionki? Coś mi się wydaje, że to mocno spowalnia czytanie, szczególnie w przypadku osób posługujących się technikami szybkiego czytania (1000 znaków/minuta i w górę anyone?)?

05.05.2012 15:40
xanat0s
5
odpowiedz
xanat0s
243
Wind of Change

Mam takie pytanie, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Zastanawiam się teraz tylko pomiędzy Kindle Touch Wi-Fi i Kindle Touch 3G.

Na stronie amazona jest napisane, że za przeglądanie netu na 3G się nie płaci przy ściąganiu książek. Dobrze zrozumiałem? I z czego widzę usługa powinna działać w Polsce, prawda to?

A rozumiem jakbym chciał skorzystać z przeglądarki to muszę już być w Wi-Fi?

Easiest to Use, Free 3G Wireless
Kindle Touch 3G is our easiest-to-use, most-convenient Kindle because there is no wireless setup — you are ready to shop, download, and read right out of the box. Kindle Touch 3G uses the same wireless signals as cell phones, so you don't need to worry about Wi-Fi connections, passwords or internet charges. Unlike cell phones, with Kindle Touch 3G there are no monthly fees or commitments — Amazon pays for Kindle Touch 3G's wireless connectivity.

Your Kindle may use wireless connectivity to make other services available, such as wireless delivery of personal documents (see below), which may require an additional charge. Learn more.

With wireless coverage in over 100 countries and territories, Kindle Touch 3G lets you download books anytime, anywhere, whether you're relaxing on a beach, halfway through a hike, or waiting on the tarmac. Check 3G coverage area.

05.05.2012 15:42
pecet007
6
odpowiedz
pecet007
178
~

tak internety z amazona działają wszędzie prawie na całej planecie, a już na pewno w całej europie na fri, ale można przeglądać tylko na kindlu, nie licz że sobie to przekierujesz do laptopa czy gdzieśtam, a przeglądanie na kindlu stron www jest mierne szczerze mówiąc, nie polecam, dlatego sam zakupiłem kindelka z samym wifi, do wysyłania książek zdalnie na urządzenie wystarczy

05.05.2012 15:43
xanat0s
7
odpowiedz
xanat0s
243
Wind of Change

Czyli "normalne" strony też działają za free?

05.05.2012 15:52
pecet007
8
odpowiedz
pecet007
178
~

tak, jak je przeglądasz na kindlu, ale przeglądanie normalnych stron na kindlu, to tak jakbyś chciał sobie umyć zęby za pomocą kilofa, da się, ale nie polecałbym

i nie chodzi tu o to że źle się wyświetlają, bo wyświetlają się jak na chrome (silnik webkit został użyty taki sam jak w ww. przeglądarce), ale działa to po prostu bardzo wolno i frustrujące jest przez to, do poczytania jakiś njusów na gazeta.pl to może jeszcze, do czytania forum raczej nie

05.05.2012 15:57
xanat0s
9
odpowiedz
xanat0s
243
Wind of Change

OK, dzięki - do netu zajrzałbym pewnie sporadycznie, bo zawsze mogę to zrobić na telefonie :)

3G byłoby fajne, bo zamówiłbym sobie np. Gazetę Wyborczą na Kindla, siedział na działce z dala od cywilizacji i miałbym codziennie świeży numer. Zastanawiam się tylko, czy warto na to wydać więcej kasy. Muszę pomyśleć :)

[edit]

To pewnie pytanie laika, ale na wszelki wypadek - można kupować książki na amazonie i wgrywać je przez kabel USB?

05.05.2012 16:03
10
odpowiedz
Dibbler
156
Gardło Sobie Podrzynam

mefek ==>

1) Zwykły Kinde spokojnie wystarcza do czytania.
2) Ponoć nie przeszkadza w niczym. Tylko że Kindle z reklamami kupisz tylko przez pośrednika bo Amazon nie wysyła ich poza USA.
3) Nie
4) Pewnie nie wałek ale doradzam dołożyć kase i kupić bezpośrednio z Amazona, dzięki temu masz pewną roczną gwarancję. Nie wiem jak jest przy kupnie od pośredników - gdzie zgłaszasz usterkę? u sprzedawcy z allegro czy w Amazon?
5) Kindle z Amazon kosztuje dziś 159$ - 109$ - Kindle, 20$ - Vat i 30$ przesyłka. Jako kupującego nic Cie nie interesuje. Zamawiasz na stronie internetowej i czekasz na pzresyłkę (max tydzień. przeważnie ok 5 dni).
6) Nie wiem. Wiem za to ze mi wystarczyła sama karta bankomatowa która daje WBK przy standardowym koncie.

pisuar ==>

7) Czytanie PDF ssie na kindlu. Lepiej przerobić plik na mobi - Calibre zamienia taki pliczek w jakieś 20sek. Ksiażka w postaci skanów skonweruje sie jako obrazek i będzie kiepsko wyglądała (nie będzie możliwości zmiany czcionki, autodopasowania itd).
A po cholere wysyłac plik do amazona? Można go skonwertować na kompie i nagrać na kindla przez USB.
8) Nie mam pojęcia.
9) Opinie są różne. Jak dla mnie jakość czytania się nie różni niczym między 3 i 4, a klawiaturę uważam za niepotrzebna, bo to urządzenie do czytania a nie do pisania.
10) Nie. Wiekość ccionki można regulować - widoczne jest ok 25 linijek tekstu. Nie mam pojęcia jak to wpływa na techniki szybkiego czytania - jestem ortodoksem i czytam dla przyjemności delektując sie rozrywką intelektualną:)

W skrócie:
Warto kupować Kindle w Amazon i trzeba pamiętać że to urządzenie które ma służyć do czytania książek a nie wielofunkcyjny tablet. Sam czytam na kindlu beletrystykę i jak dla mnie to urządzenie wymiata. Konwersja plików na mobi jest banalna i nie ma z nią problemu nawet średnioogarnięty szympans.

EDIT:

xanat0s ==> Można wgrywać ksiażki pzrez USB. Kupując ebooka na amazonie wysyłają Ci go odrazu na zarejstrowanego na Ciebie Kindla.

05.05.2012 16:13
xanat0s
11
odpowiedz
xanat0s
243
Wind of Change

OK, dzięki.

Czyli wyszłoby mi 189$ za Kindle Touch 3G + 50$ za podatek i przesyłkę. Coś jeszcze? Czy to wszystko?

Byłoby 760 zł, w sumie nie tak drogo. Niby są wersje na allegro, ale czort wie jak to z nimi jest pewnie :)

05.05.2012 16:16
12
odpowiedz
Dibbler
156
Gardło Sobie Podrzynam

xanat0s ==> Pdatek pewnie większy, bo to sie liczy procent od kwoty zamówienia. Więc 20$ to jest przy kwocie zamówienia za 109 $. Kindle Touch 3G jest droższy więc i podatek będzie większy.

Natomiast polecam amazon z powodu gwarancji. Jeśli cokolwiek stanie Ci sie ze sprzetem wymieniają na nowy w ciągu paru dni. Cokolwiek oznacza również uszkodzenie z winy użytkownika:)

05.05.2012 16:19
xanat0s
13
odpowiedz
xanat0s
243
Wind of Change

Aha, ale pewnie w 800 zł się zmieszczę.

Właśnie dlatego wolę dorzucić te parę stówek i mieć święty spokój, niż kombinować :)

05.05.2012 16:25
14
odpowiedz
Dibbler
156
Gardło Sobie Podrzynam

xanat0s==> Najprościej będzie jak założysz konto na amazonie i sprawdzisz ile kosztuje zamówienie do Polski:).

BTW: Nie kupuj "ładowarki" do kindla. To zwykły kabel który pozwala podłączyyć Kindla do ładowania z gniazdka (na amazonie kosztuje chyba 15$ a w sklepie elekrtycznym z 10zł). Ze sprzętem dostaniesz za to kabelk USB przez który Kindla można ładować np z kompa.

Za to nastaw się na kupno okładki na Kindla. Bez tego strach wynosić sprzęt z domu. Choć jak chcesz przyoszczędzić też nie kupuj w amazonie tylko na allegro. Ja za swoją okładkę dałem 20zł i jestem bardzo zadowolony.

05.05.2012 16:26
xanat0s
15
odpowiedz
xanat0s
243
Wind of Change

O konieczności kupna okładki już słyszałem, ale wszyscy mówią, że nie warto oryginalnej, więc nie mam zamiaru :)

05.05.2012 16:35
kjx
16
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

xanat0s,
3G byłoby fajne, bo zamówiłbym sobie np. Gazetę Wyborczą na Kindla, siedział na działce z dala od cywilizacji i miałbym codziennie świeży numer

Nie do końca jest tak różowo. O ile przeglądanie netu jest darmowe, o tyle pobieranie książek przez 3G jest PŁATNE. I to wcale niemałe pieniążki. Chociaż chyba książki kupione na amazonie mają już przesyłkę "wliczoną" w cenę.

Koszt kindla z amazonu do PL: do ceny urządzenia (wersji z reklamami NIE wysyłają) trzeba dodać 23% podatki i $20 przesyłki.

PS. Imho najlepsza wersja, to stary, poczciwy K3 keyboard + wifi. Najlepsza bateria i największa pojemność (K4 ma zmniejszoną baterie i ilość pamięci).

12.05.2012 19:14
xanat0s
👍
17
odpowiedz
xanat0s
243
Wind of Change

I zamówiłem - ostatecznie zdecydowałem się na wersję 3G. 40$ (+podatek) to nie takie straszne pieniądze, a zawsze jakaś dodatkowa funkcjonalność.

Miejmy nadzieję, że paczka bezpiecznie do mnie dotrze :)

12.05.2012 19:22
18
odpowiedz
Garbizaur
122
Legend

Dotrze dotrze :) swoją drogą jak czekałem na mojego Kindle'a, to chyba z 20 razy dziennie sprawdzałem w trackingu gdzie aktualnie jest :D

12.05.2012 19:27
pecet007
19
odpowiedz
pecet007
178
~

do mnie chyba ze 3 dni tylko szło, więc zgaduję że długo też nie poczekasz :)

12.05.2012 19:30
20
odpowiedz
zanonimizowany373443
74
Legend

co sie tak wszyscy na te kundle napalili? teraz sony oferuje za te same pieniadze lepiej i wiecej

16.05.2012 13:46
xanat0s
21
odpowiedz
xanat0s
243
Wind of Change

Wypas, dzisiaj rano zapukał kurier i mam już Kindle w swoich łapkach :)

Fajowa sprawa, teraz zamiast nosić gruby tom A Dance with Dragons, będę mógł go trzymać w jednej łapie w Kindle. A jak mnie najdzie ochota na Politykę, to sobie poczytam. Ciekawie kiedy Uważam Rze zrobią na Kindle, nawet bym zainwestował.

Teraz jeszcze czekam na etui z allegro, ciekawe czy przyjdzie szybciej pocztą polską niż Kindle z USA :)

16.05.2012 14:11
22
odpowiedz
beeria
215
Generał

pdf na kindle czyta sie bezproblemowo. wystarczy zainstalowac alternatywne oprogramowanie do tego oryginalnego - duokan, dzieki temu masz m.in. reflow w pdf'ach i strukture katalogowa plikow

16.05.2012 15:18
23
odpowiedz
zanonimizowany302122
19
Pretorianin

Wielkie dzięki za pomoc!

Rozumiem, że jak wezmę Kindle'a z Allegro to nie mam gwarancji Amazona? Chociaż wszędzie podają, że jest rok gwarancji producenta. Nie można go wziąć z Allegro i w razie czego odesłać bezpośrednio do Amazona jakby coś się stało?

Pytam, bo chciałbym najtańszą wersję z reklamami, w USA z wysyłką i podatkiem wychodzi 399 zł (a piszecie, że i tak nie wysylają?) a na Allegro są w tej samej cenie lub taniej...

16.05.2012 15:34
hipppciu
24
odpowiedz
hipppciu
63
For Teh Lulz

teraz sony oferuje za te same pieniadze lepiej i wiecej
Sony oferuję czytnik ebooków? Od kiedy niby? :P

6. Płatności w Amazonie są tylko za pomocą kart kredytowych (czy jak to tam zwą). Ewentualnie musisz udostępnić płatność kartą przez internet w banku (nie wiem niestety czy Inteligo posiada taką funkcję)
Nieprawda, ja i moja dziewczyna zamawialiśmy rzeczy w Amazonie odpowiednio w styczniu i marcu, obydwoje płaciliśmy kartami debetowymi i nie było problemu.

edit
Pytam, bo chciałbym najtańszą wersję z reklamami, w USA z wysyłką i podatkiem wychodzi 399 zł (a piszecie, że i tak nie wysylają?) a na Allegro są w tej samej cenie lub taniej...
Nie wysyłają na 100%, to jest wersja na rynek amerykański. Dlatego też zdarzają się problemy z odsyłaniem na gwarancję tych wersji, bo oficjalnie gwarancja obejmuje tylko obszar USA. Nie twierdzę, że oddanie na gwarancje jest niemożliwe, to jest po prostu loteria czy przyjmą sprzęt, czy nie.

16.05.2012 15:35
25
odpowiedz
Garbizaur
122
Legend

Najtańsza wersja z Amazona (z reklamami) jest tylko US only, te z Allegro też.

Więc jak Ci się coś popsuje, to radź sobie sam...

16.05.2012 15:44
26
odpowiedz
Piotrek.K
203
... broken ...

>>> hippciu
Od... jakby to ujac... kilku lat?!

http://en.wikipedia.org/wiki/Sony_Reader

16.05.2012 16:33
hipppciu
27
odpowiedz
hipppciu
63
For Teh Lulz

Nie wiem czy to świadczy o mnie, czy o czytniku, ale nigdy o nim nie słyszałem. Poczytam sobie.

23.05.2012 12:24
28
odpowiedz
zanonimizowany768525
5
Junior

Przed chwilą sam zamówiłem Kindle 4 i mam pytanie do posiadaczy:
Czy działając na podstawowym sofcie Amazona mogę utworzyć sobie jednostopniowe katalogi? Dokładniej chciałbym po prostu mieć książki posegregowane systemem:
Autor 1 -> jego książki
Autor 2 -> jego książki
...
Czy można to rozwiązać w ten sposób, czy jestem skazany na wszystkie tytuły w jednym poziomie?

Edit:
Dziękuję za odpowiedź ;)

23.05.2012 12:26
xanat0s
29
odpowiedz
xanat0s
243
Wind of Change

Możesz tworzyć kolekcje - i tam wrzucać np. kryminały, książki G.R.R. Martina czy czasopisma.

23.05.2012 12:28
techi
30
odpowiedz
techi
102
All Hail Lelouch!

W kindlu tworzy się kolekcje.
Są one jednopoziomowe, czyli spełniają Twoje założenia.

too slow;/

01.08.2012 08:01
Didier z Rivii
31
odpowiedz
Didier z Rivii
241
life 4 sound

Odkopie bo mam kilka pytań ;)

Zbieram się do zakupu Kindle Touch i mam kilka pytań.
Czy funkcja wyświetlenia słownikowej definicji danego słowa (z preinstalowanego Oxford dictionary) w angielskich książkach działa tylko dla plików kupionych na amazonie?

Posiadam ogromną tradycyjną biblioteczkę, jak rozumiem nie istnieje inny legalny sposób na posiadanie tych książek na kindle niż ich ponowne kupienie? Są alternatywne sposoby? ;)

01.08.2012 08:11
graf_0
32
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik

Didier - Kindle nie różnicuje plików wg źródła pochodzenia. W przerobionych pdf'ach też pokazuje definicje.

Są alternatywne sposoby na wejście w posiadanie książek na kindla, ale jeśli chodzi o polskie tytuły to jest słabo.

Forum: Kolejny wątek o Kindle :)