Dopiero założyłem sobie konto Steam i chcę ściągnąć Fallout New Vegas, cena 34euro a klucz na allegro 50zł. To samo inne gry: Skyrim 30euro/53zł, Bioshock Infinite 50euro/95zł.
Czy te klucze są legalne i czy działają? I najważniejsze skąd taka różnica w cenie??
Widzę że Steam (może poza przecenami) jest potwornie drogi (droższy od konsol nawet) <kciuk w dół>
Ja kupuję tylko na allegro od sprawdzonych sprzedawców, którzy handlują tylko kluczami. Nie masz się co bać.
Większość tych kluczy jest w miarę legalna (pochodzą np z polskich/ukraińskich pudełek z grami). Uważaj tylko na gry które wymagają użycia rosyjskiego VPN do aktywacji - za to Valve może ci zbanować konto. Steam ma ceny dostosowane do krajów Europejskich tam takie ceny za gry są normalne.
z tego co wiem, to kiedyś kasowali gry jeśli kupiło się np ruskiego CoD, nie wiem czy coś się zmieniło
http://forums.steampowered.com/forums/showthread.php?t=1693654
That site is not an authorized seller of keys. You purchase from them at your own risk.
Najbezpieczniej jest kupować klucze w serwisach typu fabryka kluczy, keye.pl czy gamecodes.pl. Ceny na Steam są niestety europejskie, ale na przecenach często można trafić dobre gry za dobrą cenę.
Kupiłem sobie kompa pod kilka exów (Civ5, Arma) i nie chcę narobić sobie kłopotów kupując na allegro, ale jak np gość sprzedaje klucz do Civ5 Gold za mniej niż 40zł (na steam 40 euro) i ma kilkadziesiąt kupujących to chyba nie może być przekręt, tak mi się wydaje.
ok dzięki za zaufane sklepy
[7] Kup raczej gift. Ostatnio CIV V Gold był za nieco ponad 30zł na Steamie.
Gift to jest elektroniczny prezent na steamie, wysyła Ci go na konto i możesz aktywować. To jest większy pewniak niż klucze.
Poza tym polecam rozglądać się na stronach:
http://www.steamgamesales.com/
Masz tam wypisane aktualne promocje oraz strony na których one są. Polskie strony mają często wyższe ceny od tych.
Na steamie, czesto sa przeceny i mozna dorwac gry duzo taniej niz na allegro. Np. Fallout NV byl za 5 euro juz kilka razy, to samo F3 i wiele innych, w tym gry swieze, ktore premiere mialy niedawno. Deus Ex HR atakowal juz od dawna cykliczna promocja za 2,99 euro:)
Gry na steamie bez przeceny sa rzeczywiscie drogie dla nas, ale predzej czy pozniej obnizka bedzie wiec radze po prostu dodac sobie gre do listy zakupowej i czekac az cena dastycznie spadnie bo wtedy jest duzo taniej niz u nas w sklepie czy na allegro. Ja tak robie i wiele naprade duzych i wartosciowych gier kupile za smieszna kase - tyle ze nie mozna sie napalac i trzeba poczekac ale i tak wszystkiego na premiere sie nie ogra.
A ja sprzedawalme civ 5 gold za 22 zl :) A zwykla v za 12 zl :) Ja sam nie kupuje na allegro kluczy, za dfuzo dziwnych rzeczy sie dzialo jak kolega kupil.
Po pierwsze to:
- nigdy nie kupuj giftów ponieważ handel giftami jest zabroniony, można gifty kupić z kradzionych numerów kart CC i potem niektórzy złodzieje tak nimi handlują, lub nawet puszczają dalej - ostatecznie zawsze jest blokada konta do wyjaśnienia. Gifta to może wysłać ci kolega na prezent.
- kupowanie gier na allegro, czy w dowolnym miejscu daje ci pewną gwarancje pewności że wszystko jest okey, jednak jeśli kiedykolwiek dojdzie do kradzieży konta to nie masz absolutnie żadnego dowodu zakupu
- autoryzowane sklepy odsprzedające kody to : w Polsce tylko gram/gol/muve, z zagranicznych : greenmangaming, gamersgate, oraz pewnie z jeszcze kilka o których nie wiem (te sklepy oficjalnie mogą odsprzedawać kody, taką odpowiedź uzyskałem od steam na pytanie o resellerów). Steam także odpowiedział że fabrykakluczy, oraz keye, nie są ich autoryzowanymi sprzedawcami i steam absolutnie nie bierze pod uwagę jeśli kody będą złe, czy jeśli na ich postawie zostanie zawieszone konto.
- jeśli kupisz grę w dowolnym z wyżej wymienionych nawet jeśli kont zostanie ci skradzione masz dowód zakupu, tak samo masz go jeśli kupujesz gry w pudełkach (masz pudełka), lub kupujesz z poziomu steam (najlepiej)
Moja rada, czyli użytkownika od początku istnienia steam (link w stopce). Kupuj tylko tam gdzie masz pewność, że zawsze masz dowód zakupu. Oczywiście jak masz 2-10 gier na krzyż to możesz kupować sobie gdzie chcesz, bo nawet jak ci konto ktoś ukradnie, lub steam zawiesi za nielegalny klucz to żadna strata. Ale jak ktoś ma gier dużo, lub bardzo dużo nie powinien ryzykować swoim kontem. Pozdrawiam.
Poza tym co roku są też z 3-4 wyprzedaże gdzie gry na steam można kupić za grosze, poza tym są co dziennie jakieś przeceny danego produktu.
dzięki za rady, ograniczę się chyba do oficjalnych źródeł
[11] Wystarczy patrzeć od kogo się kupuje i skąd.
Jak czytam bzdury w tym temacie to nie wiem czy się śmiać czy płakać.
To że sprzedaż elektroniczna gier w Polsce jest nadal w czarnej (.) to jeszcze nie powód, aby promować tylko kilka miejsc zakupu (i to tych najdroższych, które zarabiają na frajerach i boją się konkurencji).
Dlaczego bym miał ufać GOLowi a polskim keyshopom już nie? Ktoś z was posiada informacje skąd GOL bierze klucze? A może od dokładnie tego samego dystrybutora co keyshop?
Owszem taki GOL daje 100% gwarancji bo juz te naście lat gry sprzedaje, ale jeśli firma sprzedała na Allegro kilknaście tysięcy kluczy to chyba musi wzbudzać zaufanie.
Między bajki można zaś włożyć jakieś bany za "ruskie klucze". Tłumaczyłem to już z 10 razy. Zakup licecnji spoza regionu jest zgodny z prawem, a Steam, który jest tylko sklepem Valve i platformą aktywacyjną NIE MA podstawy prawnej do blokady lub usunięcia gry (jedyna możliwość to klucz uzyskany nielegalnie np. zakupiony kradzioną kartą).
[13] Za dużo od ludzi wymagasz.
--->PierwszyWolnyJestZajęty - zanim uraczysz nas swoją mądrością to proponuje oficjalnie zapytać steam support, ja to zrobiłem i rozmawiałem z nimi nie raz odnośnie legalnych reselletów kluczy steam. Zakup kluczy które są z innego regionu ma inne oznaczenie i często wymaga użycie VPN. Jeśli zrobisz to raz, czy dwa to nie ma problemu, jeśli robisz to nagminnie to BOT steam to wyłapie i opisze do wyjaśnienia. Kupowanie już gier za pomocą VPN to łamanie EULA, a dokładnie paragrafu odnośnie podatku VAT. Poza tym steam tak naprawdę ma w mocnym poważaniu żale randomów.
Jeśli chcesz mieć informacje odnośnie kto jest oficjalnym resellerem to zadaj oficjalne pytanie do steam suportu wskazując dany sklep.
Poza tym jakbyś doczytał w EULA steam całkowicie nie bierze żadnej odpowiedzialności za gry kupione poza oficjalnym obiegiem. Więc na przyszłość zanim się wypowiedz warto pogłębić swoją wiedzę na temat działania steam, umowy użytkownika, czy skontaktować się z steam supportem.
Pozdrawiam
Kluczom nigdy nie ufam, łatwo o stratę konta, jedyne co kupuje i to bardzo rzadko to gifty - za to się raczej nie czepiają bo nie mają podstaw, a kupując taki niewłaściwy kluczyk mając już na steamie większą kolekcję gier może bardzo zaboleć bo nie tracisz tylko tej gry, ale i całe konto.
Widzę że Steam (może poza przecenami) jest potwornie drogi (droższy od konsol nawet) <kciuk w dół>
Sam w sobie jest drogi, ale ma niesamowicie opłacalne promocje, jeśli będziesz śledził ich przeceny to możesz wyrwać masę tytułów taniej niż zrobiłbyś to w wersjach pudełkowych.
Moja rada, czyli użytkownika od początku istnienia steam
-November 16, 2004
Nie kłam, steam istnieje od 2003, 16 November to tylko data wydania HL2, sam kiedyś miałem takie konto, ale ze względu na problemy z steamem w tamtym czasie szybko zapomniałem hasła :P
http://allegro.pl/fallout-new-vegas-cd-key-klucz-automat-24-7-steam-i3146405863.html
Zaufany sprzedawca. Cena 30 zł
--->Stalin_SAN - nie kłam, dobre. Nie przesadzasz trochę ? data jaką podałem jest datą właściwą udostępnienia usługi dla szerszego grona odbiorców. HL2 była pierwszą grą wymagającą steam, w związku z powyższym, dostęp do usługi osób nie grających w gry był równy zero. Jeśli nie umiałeś tego właściwie zinterpretować, no cóż to nie jest mój problem. Konta z cyfrą 9 są właściwie nie spotykane wśród zwykłych użytkowników.
To jest taka niewiadoma szara strefa: klucze zarówno mogą być w pełni legalne (pochodzące z innych krajów, z pudełka którego nie posiadasz, co najwyżej łamie regulamin Steam, ale raczej nie prawo polskie), a zarazem mogą być efektem czegoś znacznie gorszego niż piractwo.
Co znaczy "gorsze niż piractwo"? Ano znaczy to tyle, że twórcy gry mogą nie tylko nie otrzymać ani centa, ale nawet zostać zmuszeni do zapłaty kary bankowi. Brzmi absurdalnie ale niedawno coś takiego miało miejsce.
Twórcy Natural Selection 2, Unknown Worlds, stracili 30 tysięcy dolarów (nie licząc wartości kopii gry) przez oszustwo handlarza kluczami.
Koleś kupił klucze (chyba z kradzionych kart), a po otrzymaniu kluczy anulował transakcję w banku, co działa niestety na takiej zasadzie, że sprzedawca zostaje obarczony karą, a suma wszystkich kar wyniosła te $30K.
[15] Czy ty potrafisz używać mózgu? G. mnie obchodzi EULA Steam. Ma być ona zgodna z prawem, albo nie obowiązuje (zresztą mnie jako polskiego klienta i tak nie obowiązuje bo musiałaby być po polsku, a takiej wersji językowej Steam nie oferuje).
Zarówno polskie jak i międzynarodowe prawo handlowe zezwala mi kupować licencję na gry gdzie tylko chce i nie będę kolejny raz tego tutaj tłumaczył.
A jak to komuś nie odpowiada to może zrobić to co Activision z SP do BO2 i sprzedawać na całym świecie w jednej i tej samej cenie (sprawdzone nawet w Chinach).
Jeśli chcesz mieć informacje odnośnie kto jest oficjalnym resellerem to zadaj oficjalne pytanie do steam suportu wskazując dany sklep.
A wiesz, że według zachodnich wydawców np. takiego EA nabycie gry w polskim markecie typu MM to nie jest zakup w autoryzowanym miejscu. I co teraz powiesz panie "ekspercie"?
Czym sie różni Steam od Allegro? Przecież i jedni i drudzy to tylko platforma z ofertą sprzedaży. Gdybym ja prowadził firmę sprzedającą gry na Allegro to takie teksty, że jest tam kradziony albo nelegalny towar uznałbym za szkalowanie i działanie na moją niekorzyść.
Poza tym jakbyś doczytał w EULA steam całkowicie nie bierze żadnej odpowiedzialności za gry kupione poza oficjalnym obiegiem. Więc na przyszłość zanim się wypowiedz warto pogłębić swoją wiedzę na temat działania steam, umowy użytkownika, czy skontaktować się z steam supportem.
A ty zanim się wypowiesz to wcześniej zapoznaj się z obowiązującym w Polsce prawem (a wiedziałbyś co mówi śmieszna EULA Steam gdybyś ją faktycznie przeczytał bo stoi tam jak wół: NIEKTÓRE ZAPISY MOGĄ NIE OBOWIĄZYWAĆ W TWOIM KRAJU).
Połowę gier na steam mam kupionych na Allegro i nigdy nie miałem przez to problemów.
Jednak przy zakupach trzeba zachować zdrowy rozsądek, bo cudów nie ma i jak ktoś oferuje Skyrim'a za 30 PLN (obecnie jest taka aukcja) to musi być coś nie tak.
Omijam szerokim łukiem aukcje gdzie sprzedawane są gry już przypisane do konta steam.
Szczytem bezczelności jest sprzedawanie dostępu do gier w trybie offline, czyli sprzedający daje dane konta kilkunastu osobom. Nie wiem jak się ma do tego polskie prawo ale dla mnie takie zachowanie jest po prostu żałosne.
--->PierwszyWolnyJestZajęty - nie jesteś dla mnie absolutnie żadnym partnerem do dyskusji, teksty w stylu "czy ty potrafisz ..." to możesz zadawać swoim znajomym. Groteską są już teksty pouczające i odnoszące się do prawa.
Gry to pasja która łączy ludzi (dlatego tylko z sobą rozmawiamy poprzez forum), na postawione pytanie odpowiedziałem, ty wprowadzasz ludzi w błąd, przez swoją ignorancje i całkowite oderwanie od rzeczywistości. Ty jako użytkownik dla steam jesteś całkowitym randomem. Umowa jest po to aby ją przestrzegać, na każdym kroku akceptujesz jej używanie, a wcale nie musisz używać steam'a.
Kupuj gry tylko z oficjalnego obiegu, a będziesz miał pewność że konta nigdy nie stracisz, chyba że steam wyłączy działanie usługi.
Z mojej strony uważam temat za zamknięty. Pozdrawiam.
Naprawde chcialbym zobaczyc jak PierwszyWolnyJestZajęty idzie do sadu bo mu Steam gre zablokowal.
V Jak pisalem, czekam z niecierpliwoscia.
[22] nie jesteś dla mnie absolutnie żadnym partnerem do dyskusji,
Ty dla mnie tym bardziej. I ja się wcale nie dziwię, że firmy robią co chcą jeśli klient nie ma nawet pojęcia jakie prawa mu przysługują.
ty wprowadzasz ludzi w błąd, przez swoją ignorancje i całkowite oderwanie od rzeczywistości.
Wprowadzam ludzi w błąd informując ich o tym jakie prawa im przysługują.
Umowa jest po to aby ją przestrzegać, na każdym kroku akceptujesz jej używanie,
Umowy przestrzega się wtedy gdy jest zgodna z prawem, jeśli zawiera zapisy niezgodne to nie trzeba ich respektować.
Kupuj gry tylko z oficjalnego obiegu, a będziesz miał pewność że konta nigdy nie stracisz, chyba że steam wyłączy działanie usługi.
Co to jest oficjany obieg? Może twoim zdaniem jedynym legalnym źródłem jest tylko i wyłącznie Steam?
Czy ty potrawisz pojąć, że rok 2012 to przełom w dystrybucji elektronicznej i sprzedaż produktów we własnym sklepie internetowym lub za pomocą serwisów aukcyjnych jest całkowicie naturalne i bezpieczne.
Z mojej strony uważam temat za zamknięty.
Masz rację, nie wypowiadaj się więcej jak nie masz pojęcia o czym mówisz. I pozdrów Gabe-a, a najlepiej poinformuj go o obowiązującym w Polsce, UE i na świecie prawodawstwie bo tutaj jest Polska jako członek UE a nie tępy hamburgeroland, gdzie to co powie korporacja staje się obowiązującym prawem, a durnie się na to zgadzają.
[23] Nie dojdzie do takiej sytuacji bo Valve nie ma prawa tego zrobić, a jeśli kiedyś dożyje takiego dnia to wiedz, ze w obecnych czasach są odpowiednie instytucje, które się tym zajmą w moim imieniu i znalezienie innych poszkodowanych do pozwu zbiorowego problemem nie będzie.
[18] Nie spinaj się tak "elito steama", to było po części żartobliwe, a tu masz przykład zwykłego użytkownika mającego konto od 2003 panie wszechrozumny : http://steamcommunity.com/id/df/
Mądrość ludowa twierdzi, jak w każdym przypadku, nie czy kupować, ale od kogo. Steam nie jest bogiem, że ci wszystko i zawsze zbanuje, zablokuje, skasuje i zabierze, nawet w przypadku jakiegoś lewego klucza. Większość gier jedynie ociera się o Valve koniecznością korzystania z ich nieporęcznego programu i nie jest ich własnością. Nawet, nawet gdyby cofnęli ci jakiś klucz, poważny sprzedawca nigdy nie zostawi cię na lodzie. Steam najczęściej zabiera ci grę z winy oszustów, którzy sprzedali ci klucz i anulowali swoją płatność za niego.
--->Stalin_SAN - gratulacje, wkleiłeś mi konto pracownika Valve :) na górze w jego profilu masz przekierowanie do następnego jego konta. Poza tym proszę bez wycieczek osobistych, bo to tylko źle świadczy o osobie która to pisze. Pozdrawiam.
Zatrudnienie w Valve dostał za (bardzo) aktywne wspieranie TF2, który wyszedł, uwaga uwaga w 2007, on sam do Valve wstąpił w 2010 / 2011 więc nie kompromituj się dalej
--->Stalin_SAN - no tak pracownik, ale nie pracownik. No cóż czym to się różni od stwierdzenia powyżej, że konta przed tą datą miały osoby zainteresowane i tym, że pierwszą grą wydaną dla ogólnego odbiorcy wymagającą steam był HL2 ? Chyba niczym. Mając dumnie wpisane Valve Software może jeszcze powinieneś oficjalnie się w imieniu firmy wypowiadać, bo rozumiem, że te oznaczenie nie znalazło się tam przez przypadek ;)
Klucze Bioshocka są z promocji ATI. Klucze New Vegas z Premium Games, bo w hurcie po 30 zł można dostać nowe pudła.
Skyrim nie wiem, pewnie ruskie. Amazonowe od 70 zł się zaczynają.
super sprzedawca jest fabryka kluczy ma chyba najtaniej
np na stronie blizzarda starcraft kosztuje 120 zł oni mają za 90
albo gra na steam kosztuje 50 euro u nich za 100 zł
pytanie skąd oni mają tańsze ceny od producenta tak naprawdę