Szukam do nowego składaka dobrej myszy i klawiatury. Na całość mogę wydać około 500zł. Jeżeli chodzi o przeznaczenie sprzętu to nie szukam peryferiów z kosmosu i nie gram profesjonalnie w CS'a ani LoL'a. Wystarczy mi porządna i funkcjonalna mysz i klawiatura (ta druga najlepiej mechaniczna) ;)
Jeśli chodzi o klawiaturę, to po paru dniach zabawy i testowania, wybrałem sobie ze dwa lata temu Tesoro Durandal Ultimate MX Brown.
Kapitalna klawiatura. Mam wrażenie, jakbym używał dobrze naoliwionej maszyny do pisania. Myślę, że jednak najlepiej będzie, jeśli samemu się przekonasz, jakiego rodzaju przełączniki Ci odpowiadają. Ja na niej napisałem setki stron tekstu i praktycznie nie pamiętam, aby nie zareagowała (w grach) na nacisk wtedy, kiedy tego potrzebowałem. Wygodna, komfortowa i ładna.
Co do myszy, to mam któryś z tych podstawowych, przewodowych modeli Logitecha (chyba G400). Mam już 4 lata i jest ok dla moich zastosowań, ale wziąłem ją raczej na zasadzie: "o, fajna i bez bajerów", więc pewnie koledzy pomogą Ci wybrać coś lepszego.
Tesoro to z pewnością świetna klawiatura, ale dość droga. Ja wybrałem CM Storm Quickfire Ultimate MX Brown i jestem zadowolony. CM Storm również do tanich nie należy, ale z tego co widzę teraz to w sklepie Salurion http://www.ceneo.pl/27130548;0280-0.htm#tab=click_scroll jest najniższa cena - 389 złotych, Tesoro natomiast 488,80 zł. To najniższe ceny na Ceneo. Co do myszy to ja posiadam Zowie Fk2 i sprawuje się znakomicie, ale to koszt 238 złotych.