Witajcie... nie było mnie tu kilka lat... aż u mego boku wyrasta nowe pokolenie gracza i graczki (5 i 6 lat). Myślę o kupnie dla moich pociech konsoli X-box360 z Kinectem i tu zaczynają moje wątpliwości. Czy naprawdę będą takie problemy z działaniem Kinecta jeśli będziemy od niego oddaleni o ok 1,6 - 1,8m? Sensor byłby umieszczony na wysokości ok 1,5m na uchwycie TV lub na półce nad nim. Moglibyście tak z miarą w ręku podejść do mojego problemu i podać rzeczywiste odległości na jakich gracie? Myślę jeszcze o tym Zoomie, który można dokupić ale nie działa to zbyt dobrze jak się zdążyłem zorientować. Pozdrawiam bractwo!
Dzięki za konkretną odpowiedź. Maluchy będą nieco poniżej ale dla dorosłego właśnie sensor będzie na wysokości ramienia wiec powinno być ok. Bałem się że to instruktażowe 1,8m jest niezbędnym minimum. Pozdrawiam
Grałem z 5 letnią dziewczynką w odległości 1,8m a sam kinect był na wysokości 60cm i nie było problemu chociaż lepiej to wypada jak jest trochę wyżej. W każdym razie u Ciebie też powinno spokojnie działać.
A macie doświadczenie z tą nakładką zoom dla Kinecta? W instrukcji jest napisane, że wówczas idealne miejsce dla sensora to 2-4,5 stopy powyżej podłogi (to daje zakres od 0,6m do 1,4m). U mnie sytuacja wygląda następująco: albo będę miał sensor na półce nad TV na wysokości ok 6m - wtedy odległość od sensora wyniosłaby 2m, albo ułożę na stoliku pod TV - wówczas odległość zmniejsza się do ok 1,4. Myślę, że gdy zooma umieszczę w tym pierwszym przypadku, wówczas mogą pojawić się problemy typu: kinect nie widzi podłogi lub nóg gracza (u dzieci) gdyż sensor musiałby "zerkać" ostro w dół a przez to "rybie oko" w zoomie miałby z tym zapewne problemy. Jak u Was sprawuje się ta nakładka i na jakiej wysokości macie wówczas sensor?