Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Kindle - gdzie kupować?

11.12.2011 10:24
Kyahn
1
Kyahn
276
Rossonero

Kindle - gdzie kupować?

Chcę sobie sprawić prezent na urodziny i pomyślałem o Kindle z WiFi.
Chciałem go przed chwilą zamówić na amazon.co.uk, ale tam mnie przekierowali do oddziału w USA.
W USA natomiast niby nie ma problemu, ale za Kindle + adapter wyszło mi ponad 600zł, co jest trochę dużo. Zastanawiałem się czy nie kupić na amazon.de, ale nie wiem czy nie dostałbym wtedy niemieckiej wersji zamiast angielskiej. Skąd więc najtaniej i najpewniej wziąć takiego Kindle? I jak to jest z adapterem, czy każdy będzie pasował do naszego gniazdka? A może olać ładowarkę i po prostu ładować go przez USB podpinając do kompa?

11.12.2011 10:33
2
odpowiedz
Blackhawk
70
Konsul

Kindle ładuje się na tyle rzadko, że adapter moim zdaniem nie jest w ogóle potrzebny, raz na dwa tygodnie podpinasz pod USB i po problemie. Najtaniej wyjdzie jednak chyba na amazon.com.

11.12.2011 10:34
promilus1
3
odpowiedz
promilus1
95
Człowiek z Księżyca

Jest duża szansa, że Amazon w marcu wejdzie do Polski, więc i Kindle powinno się taniej i łatwiej zdobyć. Sam czekam. Nie masz wtedy może imienin? Też będzie okazja na prezent:)

11.12.2011 10:34
Lindil
4
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

Nie potrzebujesz ładowarki, usb w zupełności wystarczy. Nie jestem pewien, ale w jakim Amazonie kupisz Kindla, z takiego będziesz potem musiał kupować książki, zatem jeśli Sie sprachen deutsch nicht, sugeruję jednak .com.

11.12.2011 10:58
5
odpowiedz
zanonimizowany33961
83
Generał

Dokładnie tak jak mówią koledzy powyżej :) Nie potrzebujesz adaptera.

BTW. Kindle używam od maja i ładuje go raz na miesiąc. Kupowałem w Stanach. Zamówienie w niedziele, paczka na stole w środę :) Oczywiście dostajesz numer trackingowy i obserwujesz jak sobie kundel lata po świecie. Kupowanie książek w amazonie odbywa się super wygodnie.

Tak jeszcze przy okazji - obadaj sobie Calibre - darmowy soft do konwertowania książek.

11.12.2011 11:14
Bajt
6
odpowiedz
Bajt
126
Ariakan

Przeciez taki adapter mozesz kupic w Polsce za 10zl. Nie wiem co to za problem.

11.12.2011 11:17
7
odpowiedz
zanonimizowany33961
83
Generał

Poza tym każda nowa komórka, mp3, cokolwiek ma zasilacz z końcówką USB, którym bez problemu podładujesz kundla :)

11.12.2011 12:45
Kyahn
8
odpowiedz
Kyahn
276
Rossonero

promilus1 ----> imieniny mam tego samego dnia co urodziny :)

Widzę jednak, że trzeba będzie brać z USA.
Hmm chłopak mojej siostry tam właśnie siedzi i wraca na święta, chyba już wiem co mi przywiezie.
Dzięki za info.

11.12.2011 12:48
Matt
9
odpowiedz
Matt
268
I Am The Night

w jakim Amazonie kupisz Kindla, z takiego będziesz potem musiał kupować książki

pytanie osoby nieobeznanej z tematem - czy kindle "czyta" tylko ksiazki kupione w sklepie Amazona, czy moge sobie wrzucic na niego doc / pdfa sciagnietego z sieci i tez nie bedzie problemow?

11.12.2011 13:13
Kyahn
10
odpowiedz
Kyahn
276
Rossonero

Matt ---->z tego co wiem to wgrać sobie możesz. Mnie zastanawia czy amazon ma wgląd w to co trzymamy na Kindle i czy się czepia lewych książek.

Jeszcze jedno pytanie.
Na allegro jest masa Kindle nawet za niecałe 400zł, jedyny minus to reklamy zamiast wygaszacza.
Jak bardzo jest to upierdliwe? Bo nie wiem czy jest sens dopłacać 150zł tylko za brak reklam.

11.12.2011 13:19
11
odpowiedz
zanonimizowany807452
18
Konsul

Reklamy sa tylko na ekranie startowym i zamiast wygaszacza, podczas czytania ich nie ma. Ale z allegro nie oplaca sie zamawiac, potem moga byc problemy z gwarancja. Lepiej zamowic samemu z USA, tyle ze ostatnio Vat zaczeli doliczac, to drozej wychodzi.

11.12.2011 13:21
Pan P.
12
odpowiedz
Pan P.
178
022

Kyahn --> Problem z wersją z reklamami polega na tym, że jest US-only. Jak coś się spieprzy, to z gwarancją jesteś w dupie.
IMO jedyna bezpieczna i rozsądna opcja to zamówienie wersji international z Amazona. Kupiłem kilka dni temu i ściągnęli mi 560zł. ze wszystkim.

Jest taki blog http://swiatczytnikow.pl/ Radzę poczytać, duuużo informacji nt. Kundli tu zawarto.

11.12.2011 13:30
Kyahn
13
odpowiedz
Kyahn
276
Rossonero

Kupując na amazon.com z wysyłką do Polski ze 109$ robi się prawie 160$.
Ciekawe czy można kupić wersję International, ale tak żeby przyszła do USA i żeby nie płacić podatku. Bo jeśli chłopak siostry zamówi w USA normalną wersję i mi ją przywiezie to jak rozumiem to też będzie wersja US only i później mogę mieć problemy z gwarancją?

11.12.2011 13:37
spamer
14
odpowiedz
spamer
140
Never Register

Jeśli chodzi o realizację gwarancji wersji Special Offers (z reklamami), to ludzie różnie piszą - zależy chyba na kogo się trafi na chacie amazona. Ja sam mam wersję z reklamami (kupiona na allegro - w zarejestrowanej firmie, która zajmuje się handlem czytnikami i wystawia własną, dodatkową gwarancję).

Reklamy można usunąć wgrywając jailbreaka, ale na razie się w to nie bawię, żeby nie utracić gwarancji.

Matt ---> nie ma problemów z "lewymi" książkami. Kindle odczytuje też pdf-y, ale, w związku z rozmiarem wyświetlacza, odczytywanie/powiększanie pdf-ów jest bardzo uciążliwe. Pliki pdf można oczywiście konwertować. Jakość samej konwersji jest różna - zdarza się, że tekst po konwersji jest rozrzucony - nie wiem jak to wygląda w przypadku np. dużej ilości wykresów w dokumencie.

11.12.2011 14:03
Kyahn
15
odpowiedz
Kyahn
276
Rossonero

Rozmawiałem z Panią na chacie amazon i powiedziała, że jak kumpel kupi Kindle w USA i tam odbierze, a później mi przywiezie to i tak gwarancja będzie ważna.
Mam nadzieję, że wiedziała co mówi, bo tam właśnie zamierzam zrobić, zawsze to stówka zostanie w kieszeni.

11.12.2011 14:39
Matt
16
odpowiedz
Matt
268
I Am The Night

Dzieki Panowie, widze ze musze jeszcze w tym temacie co nieco doczytac.

11.12.2011 14:57
17
odpowiedz
Theddas
181
Mighty Pirate

Ja kupowalem na Allegro, ale w sumie tylko dlatego, ze zalezalo mi na czasie (doszedl w jeden dzien) i polskiej fakturze.

Od kiedy Amazon dolicza VAT to na zakup Allegro wychodzi juz tylko niewiele drozej.

Do Polski wysylaja tylko z amazon.com (USA). Jak ktos chce na swieta to radze sie pospieszyc, bo mozliwe, ze lada dzien przestana wysylac jak w zeszlym roku i wznowia wysylki dopiero w styczniu.

Na amazon.com mozna kupic tylko wersje international - drozsza od wersji US. Nie da sie zamowic Kindla do polski z amazon.co.uk czy amazon.de, chyba ze dysponujecie adresem w tych krajach, no ale to juz wtedy nie zakup do Polski.

Z czytnikami z reklamami to jest tak, ze nie ma problemu ich uzywac w Polsce, ale w razie koniecznosci skorzystania z gwarancji moga nie chciec do Polski wyslac nowego czytnika.

11.12.2011 15:02
pecet007
18
odpowiedz
pecet007
178
~

Ja zamówiłem w poniedziałek Kindla (jeszcze starego z klawiaturką) to w czwartek był.
PS. Amazon płacił VAT za mnie, nie wiem jak teraz jest.

11.12.2011 15:25
kjx
19
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

pecet,
od dwóch miesięcy VAT doliczają. Myśmy zdążyli :)

spamer,
reklam nie usuniesz. Nawet JB. Wystarczy, że włączysz wifi i już masz nowe reklamy na wyświetlaczu. No chyba, że znaleźli sposób; w temacie nie siedzę, bo oprócz zmniejszenia marginesów nie mam potrzeby grzebania w czytniku.

Forum: Kindle - gdzie kupować?