Cześć wszystkim,
ostatnio naszła mnie ochota na grę Tom Clancy's Rainbow Six: Siege. Zanim jednak wydam te ok. 100 zł mam kilka pytań odnośnie tej gry:
- Jak wygląda optymalizacja tej produkcji? Wszyscy wiemy jak wygląda sprawa optymalizacji w grach Ubisoft'u. Czy tutaj jest podobnie czy nie ma się o co martwić? Jak Wam ta gra "chodzi"?
- Ile GB patch'y czeka mnie do pobrania? Widziałem kiedyś artykuł o tym że do tej gry wychodzi aktualizacja ważąca 40 GB. Jedna aktualizacja i 40 GB? Aż się boje pomyśleć ile w takim razie będę musiał pobrać ich do "gołej" wersji Rainbow Six'a.
- Jak często wychodzą aktualizacje?
- Czy gra ma duże wymagania co do prędkości internetu? Gry takie jak np. BF3 i BF4 nie stanowią większych problemów, natomiast w BF1 gdzie tickrate serwerów wynosi 60 Hz potrafi czasami zlagować.
- Czy dużo zmieniło się od premiery tej gry oprócz dodania nowych operatorów i map?
- Jak dużo jest graczy na serwerach? Jest z kim grać (nie ma problemów z wyszukaniem chętnych do rozgrywki)? Zapowiada się aby miało się to w najbliższej przyszłości zmienić?
- Jak wysoki jest tzw. próg wejścia? Czy dla kogoś kto ma już jakieś doświadczenie w grach FPS typu Battlefield łatwiej się będzie przyzwyczaić do mechaniki tej gry i nie będzie się ciągle przez kilka miesięcy zbierało batów od tych bardziej doświadczonych? Z tego co wiem jest to bardziej gra taktyczna.
Na razie to tyle. Jak coś mi się jeszcze przypomni to dopiszę. :-)
Już z góry dziękuję za odpowiedzi.
Jak wygląda optymalizacja tej produkcji?
Optymalizacja jest dość dobra, tym bardziej, że większość bajerów jak AO, bloom czy dof i tak się wyłącza, bo głownie przeszkadzają.
Ile GB patch'y czeka mnie do pobrania?
I tak pewnie będziesz ściągał grę ze steama/uplaya, więc od razu dostaniesz najnowszą wersję. W tej chwili zajmuje mi na dysku 60 GB.
Jak często wychodzą aktualizacje?
Co około 3 miesiąca jest nowy "sezon", co zazwyczaj oznacza nową mapę, dwóch nowych operatorów i różne większe i mniejsze zmiany. W połowie każdego sezonu też wychodzi patch, ale głównie z mniejszymi buffami/nerfami czy fixami. Coś mi się obiło o uszy, że z tych drugich mają zrezygnować, ale może tylko mi się to przyśniło.
Czy gra ma duże wymagania co do prędkości internetu?
Tick rate już chyba też jest w końcu 60, poza tym ciężko mi powiedzieć. U mnie działa.
Czy dużo zmieniło się od premiery tej gry oprócz dodania nowych operatorów i map?
Bardzo, bardzo dużo. Nawet z wyglądu nie przypomina już siebie z czasów premiery, o becie nie mówiąc.
Jak dużo jest graczy na serwerach?
Bardzo dużo, nie ma najmniejszego problemu w znalezieniu graczy. Czy to casual, czy ranked, matchmaker potrzebuje zazwyczaj kilkunastu-kilkudziesięciu sekund na zebranie ludzi do meczu. Oczywiście na najwyższych rangach w grze rankingowej może to trwać dłużej, bo na takim poziomie graczy jest już dużo mniej, ale to normalne w każdej grze.
Jak wysoki jest tzw. próg wejścia?
Ogromny. Baty będziesz zbierał przez wiele tygodni, jak nie miesięcy. Trzeba przyswoić masę informacji o mapach (layoucie, gdzie są ściany które można burzyć i/lub reinforce'ować, które ściany należy reinforce'ować jako obrońca, a których nie, gdzie są hatche, gdzie są objectivy, którędy prowadzą najpopularniejsze ścieżki ataku, gdzie mogą być obrońcy, gdzie są kamery, wszystkie tricki i nie do końca oczywiste rzeczy które można na danej mapie zrobić, etc., operatorach (jakie mają gadżety, czym i jak mogą cię zabić, jak wszystkie gadżety oddziałują na siebie nawzajem i jakie tricki można za ich pomocą robić, etc.) i wiele, wiele innych.
Z innych FPSów jedyne co się może przydać, to dobry aim. Nic więcej.
Natomiast warto przez to przebrnąć, bo potem satysfakcja z dobrze rozegranej rundy jest ogromna.
Dzięki Cyniczny Rewolwerowiec za tak treściwą odpowiedź.
Właściwie to wyczerpałeś temat, więc go zamykam. :-)
Jeszcze raz wielkie dzięki!