Chcę sobie kupić F1 2012. Przydałoby się też od razu kupić jakąś kierownicę. Jaką możecie mi polecić? Gtrunt, żeby się grało na niej wygodnie, była zgodna z większością większych gier wyścigowych i kosztowała do 150zł (max 200zł ale pod warunkiem, że naprawdę będzie warto dołożyć tą kasę)
Wg mnie, najtańszą i najbardziej opłacalną opcją jest DFGT (niestety ciut droższa) , może znajdziesz używkę do 200 zł , ale kierownica bardzo porządna, swoją drogą 720' wydaje mi się, że to limit, od którego można zacząć rozmawiać o porządnej kierownicy ;) Takie moje zdanie, ale poczekaj na opinie innych.
A może szukaj na tzw. "szrotach" ? (rzeczy używane z Niemiec itp.)
Ja miesiąc temu kupiłem za 20 zł Thrustmaster Force Feedback GT Racing Wheel PC i dali mi zasilacz od laptopa bo brakowało w niej podłączyłem wszystko razem ściągnąłem z internetu sterowniki i działa silnik sprawny wszystko elegancko jedynie musiałem ją umyć domestosem bo guma na kierownicy śmierdziała wilgocią czy jakimś grzybem :)
720' wydaje mi się, że to limit, od którego można zacząć rozmawiać o porządnej kierownicy ;)
Nope. Prawie nikt nie jeździ (jeżeli ma możliwość ustawienia), na 720.
Głównie mimo wszystko chodzi o force feedback i jakość wykonania - DFGT dość łatwo znaleźć do 300zł, a jakościowo prawie dorównuje 3 razy droższym kierownicom.
Do kierownicy warto dołożyć trochę pieniędzy, kupić Logitecha i cieszyć się sprawnym kontrolerem przez wiele lat. Mój Wingman Formula Force GP jest ze mną już ponad 8 lat, trochę mnie wtedy kosztował, ale za to nawet teraz wygląda jakbym go przed chwilą wyciągnął z pudełka.
Zepsuł się tylko raz - jak z impetem zrzuciłem kierownicę z biurka, bo zahaczyłem nogą o kabel jak wstawałem :) Nie działał FF, ale wystarczyło przylutować jeden kabelek i działa idealnie.
Także warto dorzucić do DFGT, to chyba dla ciebie najlepsza opcja.
720' wydaje mi się, że to limit, od którego można zacząć rozmawiać o porządnej kierownicy ;)
Nie ma to żadnego znaczenia. Może się przydać co najwyżej w Euro Truck Simulator, ale nie w grach wyścigowych, gdzie kąt skrętu w zależności od serii wynosi srednio 90-100 stopni.
Uważam podobnie jak xanat0s. Lepiej kupić używanego DFGT niż jakieś nowe nie-wiadomo-co.
245zł z przesyłką: http://allegro.pl/driving-force-gt-i2741475786.html
Nie wiem skąd stwierdzenie że na 720' nikt nie jeździ. Może w grach stricte wyścigowych jest inaczej, ale dla mnie w LFSie im większy skręt, tym lepiej, gdyż płynniej mogę jeździć, tyle że ja driftuje. Z resztą znam masę osób śmigających na 720' i 900' bo to podstawa, przy 520 i 360 widać już szarpanie i auto nie "zachowuje" się zbyt płynnie. Poza tym, nie jest tak że przy szybkiej prędkości kąt skrętu sam się zmniejsza ? Przecież przy 150 wchodząc w zakręt nie trzeba się chyba nakręcić 2 obrotów żeby skręcić, tylko wystarczy jeden mały ruch. Nie wiem jak w innych grach jest, ale jako że LFS to chyba najlepszy symulator wyścigów jaki póki co powstał to sugeruje się wypowiedziami "wyjadaczy" tej gry.