Kawa robusta
Tak mnie dzisiaj wzięło i mam zagwozdkę, gdzie nie wejdę do sklepu, tam zawsze 100% arabica(w każdym razie tak jest napisane) i za nic nie mogę wyczytać, gdzie jest robusta, jedynie Tchibo Sicilia ma niby 20% robusty.
Znacie jakąś markę, która ma jakąś mieszankę z robustą? Nie jestem żadnym pasjonatem kawy(pije takie ~20zł/0,5kg, więc dla prezesów gola to jak splunąć), ale chciałbym sprawdzić jak to jest z tą robustą, czy rzeczywiście taka gorzka i mocna. A tu w sklepach nic... Może orientujecie się jak w palarni kawy taka kawa stoi?
Raczej kwaśna.
^ hmmm jak kwaśna to mam pewne podejrzenia, że pewnie jest w tych wszystkich tańszych primach, mk cafe itp. :P
>Znacie jakąś markę, która ma jakąś mieszankę z robustą?
W zasadzie dowolna tania kawa, (arabica jest droższa zasadniczo, więc robusta robi za wypełniacz). Generalnie im tańsza kawa tym więcej robusty.
Czasami u różnych Wietnamczyków można dostać "kawę po wietnamsku". W Wietnamie tylko robusta rośnie.
Znalazłem w markecie kawę Sati(jak dotąd znałem ją tylko z wersji czekoladowej, w sumie nawet pijalna była), gdzie prosto z mostu jest napisane, że to Robusta. Rzeczywiście tania(tym bardziej, że niestety to mieszanka kaw z Azji i Afryki, eh), ale opakowanie trochę za duże jak na obecną chwilę
Dużo mieszanek serwowanych w knajpach ma sporą zawartość robusty ;).
http://coffeestore.com.pl/produkt/kawa-carraro-globo-rosso/
Możesz tego wariactwa spróbować, ma bodajże 50% robusty. Zwykliśmy na nią mówić 'grobo rosso', co chyba powinno być wystarczającą rekomendacją.
Dzięki Zenonie
btw mogliby w tym sklepie jakieś opisy dać, chyba że wychodzą z założenia, że po prostu klient ma się znać :P
edit: z tego co widzę, to te wszystkie 'rosso', 'rossa' mają dużo robusty(i te 'barowe również jak napisałeś), więc dzięki za nakierowanie(choć chyba niezamierzone) :)
Na Allegro kupiłem kiedyś 100% robustę. Pewnie dalej można tam ją dostać.