Czesc, chcialem pobrac sobie i przetestowac dzialanie tego antywirusa, ale ktora wersja programu bedzie do pobrania freeware i bedzie dobra jednoczesnie nie zamulajac kompa ? Moze byc jakas starsza, oby byla darmowa i w miare dobra.
Żadna nie jest darmowa, no poza wynalazkami typu live-cd, które jednak nie są typowymi antywirusami. Kaspersky to program komercyjny. Możesz co najwyżej pobrać sobie 30-dniowego triala, ale potem trzeba płacić :).
http://www.kaspersky.com/anti-virus
Kaspersky? Czemu chcesz sam siebie skrzywdzić?
nie zamulajac kompa - yup, brzmi jak Kaspersky ;)
aope --> Od lat mam KIS, 0 problemów. Komp nie muli w żaden sposób.
Z tym, że nie mam tostera, więc może to ma wpływ.
A co mozecie polecic oprocz avg i avasta co jest dobre i nie zmula wlasnie kompa ?
bone_man - też słyszałem, że u niektórych działa ok :) Niestety sam tego nie doświadczyłem, podobnie jak ponad 30 testowych stanowisk w firmie (nowe i5, dyski talerzowe niestety, na ssd pewnie byłoby ok) w której pracuje, które zwiały z Kasperskiego po 90 dniowym okresie testowym, podczas którego słyszałem tylko lecące mięcho :)
A co mozecie polecic oprocz avg i avasta co jest dobre i nie zmula wlasnie kompa ?
Jeśli jesteś świadomym użytkownikiem, to powinien wystarczyć Sandboxie na przeglądarkę i niepewne pliki + skaner na żądanie w sytuacji awaryjnej (np. Emsisoft Emergency Kit) + np. WOT + darmowy plugin Adguard :)
Ja bym jednak przetestowal kasperskiego a mozna pobrac wersje 90 dniowa ?
aope - od lat mamy Kasperskiego w firmie na dziesiątkach kompów i nikt nigdy na niego nie narzekał. Ba, nigdy nie mieliśmy wirusa na żadnym kompie.
Korzystam z KIS od wielu lat i prawie zero problemów (przepuścił mi kilka razy jakiś syf który zagnieździł się w autostarcie). Nic nie zmula, ale to pewnie dlatego, że mam szybki dysk SSD. Zainstalowałem go też na laptopie z dyskiem 5400 RPM i tam jest znacznie gorzej niestety.
KIS wnerwia mnie spartolonym od dwóch lat firewallem (w 2015 jest prawie ok, ale czasem mi blokuje cały ruch bez powodu i tylko restart pomaga). niestety licencja sie kończy zanim wyjdzie nowy i teraz nie wiadomo - przedłużać, czy nie?
Ale poza tym imho jeden z lepiej ułożonych pod względem obsługi, a zgodnie z testami też jeden z najskuteczniejszych AV.
Swoją drogą, w 2016 powinni znacząco usprawnić interfejs, więc w sumie...