Karta WiFi w PC a transfer
Witam,
Zakupiłem niedawno kartę WiFi (TP-LINK TL-WN350GD) do swojego komputera stacjonarnego, aby mieć dostęp do internetu bezprzewodowego w mieszkaniu. W domu są jeszcze dwa inne komputery, jeden połączony do modemu przez kabel, a drugi również na WiFi. Mam tu łącze 50Mb/s, ale na moim komputerze maksymalny transfer jaki osiągnąłem to 10Mb/s.
W czym jest problem? Na pozostałych komputerach wszystko działa sprawnie i tam internet hula na maksymalnych obrotach. W specyfikacji karty podane jest, że obsługuje ona łącza do 54Mbps więc wszystko powinno być ok, hmm? Odległość do modemu jest śmieszna (ok. 3m, cienka ściana), sterowniki zainstalowałem, system widzi urządzenie, siła sygnału doskonała. Macie jakiś pomysł? Z góry dzięki za pomoc!
Aha, mam Win XP SP3 + do tego jeszcze normalną kartę sieciową na płycie głównej.
54 Mbps w sieciach WiFi to maksymalna możliwość danego standardu. Trudno do niej zbliżyć się w warunkach laboratoryjnych, nie mówiąc już o domowych. W praktyce transfer powinien jednak być na poziomie 20 Mbps. Sprawdź, z jaką prędkością kopiują się pliki w sieci wewnętrznej między dwoma komputerami.
Edit: Jeżeli chcesz bezprzewodowo wykorzystywać takie transfer, to powinieneś się zaopatrzyć w kartę sieciową oraz access point pracujące w standardzie N.
Hm, na laptopie gdzie mam tylko kartę do połączeń bezprzewodowych + Win7 ten sam internet pobiera z prędkością ~45Mbps.
Drugi komputer (ten podłączony przez kabel) to również PC + Vista.
Między komputerami sytuacja wygląda tak, że obojętnie czy z pierwszego, czy to z drugiego wysyłany jest do mnie plik, prędkość transferu zawsze jest taka sama tj. ~11Mbps.
Z kolei kiedy wysyłam z laptopa na Vistę albo odwrotnie, to pliki latają z prędkością 45-50Mbps.
Dziwne.
edit. W sumie to nie wiem w jakim standardzie pracuje ta karta z laptopa.
sprawdz jaki masz zasieg - w wi-fi jest tak ze im mniejszy zasieg tym mniejsze stransfery ida przez karte, w stacjonarnym pewnie karte podlaczyles z tylu komputera, do tego gdzies pod biurkiem i dlatego tak masz
@fatkos
Nie no napisałem, że karta wskazuje, iż siła sygnału jest znakomita. Komputery i modem stoją na blatach, a rzeczony PC od modemu oddziela jedynie naprawdę cienka ściana + ok. 3m odległości.
.edit No tak, laptop ma karte pracująca w standardzie N, więc chyba zagadka rozwiązana.