Cześć Wszystkim !
Czy wie może ktoś jak/gdzie nauczyć się języka Staronordyckiego z racji tego , że przez ostatni rok bardzo zainteresowałem się mitologią skandynawską. Jeśli ktoś wie niech pisze ;]
Pojecia nie mam ale może zacznij od islandzkiego ponoć podobny i koniecznie zacznij słuchać Wardruny http://www.youtube.com/watch?v=jMV78a-G5xY :)
Na dole strony dotyczącej języka na Wikipedii masz linki do słownika i kursu online (nie wiem, czy na coś się przydaje - sam musisz ocenić).
pl.wikipedia.org/wiki/Język_staronordyjski
Ehh więc tak:
1. W sieci generalnie nie ma problemu z dostępem do źródeł - podany na wikipedii słownik Zoegi jest do dziś jednym ze standardowych słowników w nauce tego języka na całym świecie mimo że ma już swoje lata ha ale dzięki temu jest w domenie publicznej. Podobnie z gramatyką Sweeta która oprócz tego że zwięzła i dlatego trudna w nauce początkującemu powinna starczyć. Jeszcze starszy jest gigantyczny słownik Cleasbyego i Vigfussona "An Icelandic–English Dictionary" do dostania za free na Internet Archive.
2. Większość osób które o to pyta zwykle zaznacza "ale PO POLSKU" hmm ja tego trochę nie łapię, jak można zabierać się za staronordycki nie mając pojęcia o którymkolwiek współczesnym języku germańskim, przynajmniej angielskim lub niemieckim, bo szwedzkiego, norweskiego lub islandzkiego nie śmiem wymagać chociaż oczywiście w tych językach jest multum świetnych źródeł tak w necie jak i poza nim (islandzki współczesny jest bardzo podobny gramatycznie, ale są oczywiście różnice w składni, stylu i słownictwie). Sorry ale to trochę tak, jakby ktoś chciał studiować fizykę kwantową nie znając podstaw algebry. Opanowanie staronordyjskiego jest dużo trudniejsze, niż współczesnego niemieckiego czy angielskiego. Jak mówię - takie podejście jest bez sensu, chociażby dlatego, że w sieci masz świetne, darmowe opracowania całych sag i innych tekstów w tych językach. Z automatu nie znając np angielskiego pozbawiasz się tych pomocy TYM NIEMNIEJ istnieje pozycja polska (jedyna mi znana)
"Apolonia Załuska-Strömberg: Gramatyka języka staroislandzkiego" 1976 Sztokholm, Jest to ksiązka na tyle obecnie trudno dostępna że dałem sobie spokój, ale jeśli masz dostęp do jakiejś dobrze zaopatrzonej biblioteki akademickiej typu BUW i inne to powinna być do dostania. Szukaj jeśli ci się chce.
3.Poza podanymi na Wiki w sieci możesz dostać także inne gramatyki i podręczniki np na Internet Archive
"A Grammar of the Icelandic or Old Norse Tongue" Rasmusa Kristiana Raska, a "nieoficjalnie" mogę podpowiedzieć abyś starał się znaleźć gramatykę E.V. Gordona "An Introduction to Old Norse" - najlepszy podręcznik ze wszystkich, standard na uniwersytetach anglosaskich do dziś, bardzo dobrze dobrane teksty i ćwiczenia, niestety nie public domain jeszcze. Ale jak poszukasz to znajdziesz.
Mam nadzieję ze pomogłem jakby co daj znać na priv czy jakoś..