Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Jeśli ktoś tęskni za komuną, to zapraszam do Kielc

14.01.2014 21:03
raziel88ck
1
raziel88ck
208
Reaver is the Key!

Jeśli ktoś tęskni za komuną, to zapraszam do Kielc

Jeśli ktoś tęskni za komuną, to zapraszam do Kielc. Dlaczego? Ano dlatego, że poczuje w tym mieście komunistyczny klimat, gdzie kolejki w sklepach są duże, a jak ktoś chce coś usilnie kupić, to okazuje się, że w Kielcach tego nie ma. Praktycznie nie ma niczego, tylko jakieś parchy. Niby są tutaj dwie konkurencyjne galerie obok siebie, ale obie oferują ten sam parch. To samo dotyczy reszty sklepów. Jeśli zaś kto chce kupić coś fajnego, to niestety, ale musi zamawiać w innym mieście.

Tak było jest i prawdopodobnie będzie. Dziękuję za uwagę.

14.01.2014 21:07
😊
2
odpowiedz
zanonimizowany305250
161
Legend

Czego bido Kielecka nie mogłeś kupić, że się frustrujesz na forum? :P

14.01.2014 21:08
3
odpowiedz
zanonimizowany874086
16
Generał

Ale majonez Kielecki to jest?

14.01.2014 21:09
wysiak
📄
4
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Podobno w Kielcach mozna dostac tylko wlasnie Majonez Kielecki oraz oczywiscie pelna dyskografie Liroya. A poza tym to w sklepach sa tylko jakies parchy.

5
odpowiedz
zanonimizowany626335
17
Generał

Byłem kilka razy w Kielcach ale takiego problemu nigdy nie uświadczyłem???
@raziel88ck a ty czasem nie opowiadasz jak to było w Kielcach za prawdziwej komuny?

raziel88ck
6
odpowiedz
raziel88ck
208
Reaver is the Key!

Laptopa, urządzenia wielofunkcyjnego, samochodu, obudowy do komputera, perfum. A to to dopiero szczyt góry lodowej.

Nędza panuje w tych Kielcach. Nie tylko pod tym względem, ale i innych. Wystarczy spojrzeć na zarobki i ceny. Paradoksalnie zarobki mamy tu najniższe, zaś ceny czegokolwiek najwyższe.

W Kielcach można jedynie dostać, ale po twarzy, jak się ma szczęście.

14.01.2014 21:12
7
odpowiedz
zanonimizowany626335
17
Generał

@up Nie obrażaj miasta z którego wywodzi się nasz dawny prezydent RP, który wsadził nas do Unii Europejskiej!!!
Paradoksalnie zarobki mamy tu najniższe, zaś ceny czegokolwiek najwyższe. A ja myślałem, że to Lublin w tym przoduje (dodam, że dwa miasta dobrze znam: pierwsze moje wojewódzkie a drugie studenckie).

14.01.2014 21:12
8
odpowiedz
zanonimizowany858626
26
Senator

Liroy dawno temu śpiewał, że nie ma drugiej takiej nory. Widać nic się nie zmieniło?

14.01.2014 21:20
davis
👍
9
odpowiedz
davis
211

Dawaj do Radomia na zakupy. Teraz jest elegancka droga między miastami to godzinka jazdy i możesz kupić Laptopa, urządzenia wielofunkcyjnego, samochodu, obudowy do komputera, perfum.

14.01.2014 21:24
raziel88ck
10
odpowiedz
raziel88ck
208
Reaver is the Key!

davis - Samochód co prawda nie został kupiony w Radomiu, ale w tym samym województwie, bo na swiętokrzyskie nie było co liczyć. Same 15 letnie passaty w TDI.

14.01.2014 21:32
Herr Pietrus
11
odpowiedz
Herr Pietrus
230
Jestę Grifterę

A ty myślisz ze w dowolnym innym mieście poza Warszawą i Wrocławiem oraz, no nie wiem, ewentualnie jeszcze Trójmaistem/Krakowem/Katowicami jest inaczej ze sprzętem komputerowym? To akurat oczywiste, zę kupuje sie przez internet.

Samochód to trochę co innego, oczywiste, ze jak nie ma salonu, nie kupisz. Perfumy tak samo - jeśli eni ma kilku perfumerii rożnych sieci to na pewno kupisz wiele, ale nie wszystko.

Ja w swojej dziurze nie mogę zmaleć choc jednego sklepu z oświetleniem, , gdzie byłoby więcej niż dwa-trzy modele lamp stojących, w tym jednak za 1500+ zł. Ok, w marketach mają po 4 modele, z czego dwa klasyczne, jeden szrot za 100 zł i jeden, który akurat mi się nie podoba... A to akurat nie jest wyszkuana obudowa, któa będzie zalegać, ludzie urządzają mieszkania i naprawdę mają rózny gust... Chyba.

A musztardę kielecką sarepską tam macie? U mnie w Carrefour nie ma, w Tesco chyba też, z okolicznych spożywczych tylko w jednym, chyba jedynie w Leclercu bywa raczej stale... :(
Takie czasy. Internetowe.

14.01.2014 21:44
12
odpowiedz
Kharman
168

Serio? Ani jednego lapka w Kielcach nie ma, ani drukarki? Żona mi wprawdzie mówiła że Sienkiewka to teraz bida z nędzą, ale że aż tak...

14.01.2014 21:48
DarkStar
13
odpowiedz
DarkStar
175
magister inzynier

Tata mi mówił, że za jego młodych czasów w Kielcach była taka bida, że cały region nazywano szkieletczyzna:)

14.01.2014 21:52
raziel88ck
14
odpowiedz
raziel88ck
208
Reaver is the Key!

Kharman - Są, ale same wypierdki. Nie ma za to ani jednego godnego uwagi.

DarkStar - Nic się w tej kwestii nie zmieniło.

Herr Pietrus - No jedynie w kwestii żarełka nie można narzekać. Jest to bardzo gastronomiczne miasto.

14.01.2014 21:59
Manstein
😃
15
odpowiedz
Manstein
64
Huzio

raziel przecież ci niedawno X-kom'a otworzyli, postoisz swoje w kolejce i kupisz co trzeba :P

14.01.2014 22:05
raziel88ck
16
odpowiedz
raziel88ck
208
Reaver is the Key!

Ale za to ile innych sklepów pozamykali.

14.01.2014 22:07
Stra Moldas
17
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Saturna nie ma, ale jest Media Markt, tam też nic? :> Ok, z miast wojewódzki Kielce są dość małe, ale są jeszcze "gorsze" miasta w tym zakresie.

spoiler start

Ale tramwajów nie mają nawet, pss!

spoiler stop

14.01.2014 23:22
Bartimaeus
😈
18
odpowiedz
Bartimaeus
119
Czyżyk

Przecież nam otworzyli w tamtym roku Apple Premium Reseller w galerii więc lapka możesz sobie kupić po okazyjnej cenie :)

15.01.2014 01:51
19
odpowiedz
zanonimizowany626335
17
Generał
15.01.2014 02:18
Darat
😜
20
odpowiedz
Darat
151
Another dude

Starbucksa i Burger Kinga też nie ma ?

15.01.2014 02:49
Stra Moldas
😜
21
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Nie ma, widać za małe miasto.

15.01.2014 04:26
malyb89
22
odpowiedz
malyb89
186
Demigod

Ja u siebie teżnigdy nic nie mogę kupić. Nawet butów. Nawet sosu w proszku. Gdyby nie biedra i Kauf to to 25k miasto byłoby puste w półkach. I tak już jest. A nie, zapomniałem. "Miasto" utrzymuje się z trwającego 3 dni festiwalu muzyki rockowej. I pomniki glanów stawiają i ipady rozdawają bezrobotnym za dopłatą 500zł.

15.01.2014 10:10
maly_17a
👍
23
odpowiedz
maly_17a
166
Senator

Nie wspomniales o tym, ze oprocz pracy na budowie, to raczej w Kielcach jej sie nie znajdzie, trzeba atakować Stolycę.

15.01.2014 10:38
Yoghurt
24
odpowiedz
Yoghurt
102
Legend

Przecież od co najmniej 10 lat mówię, że od Kielc gorsza jest tylko Łódź, a o drugie miejsce ze scyzorykami biją się (dosłownie i w przenośni) murzyny z Bytomia. To że w Kielcach nic nie ma to taka sama wiedza powszechna, jak data bitwy pod Grunwaldem czy Józef Piłsudski - mnie uczyli tego w szkole.

Pamiętam nawet cytat z mojego podręcznika do Geografii, traktujący o województwie świętokrzyskim:

"Województwo świętokrzyskie to obszar, którego nikt nie chciał, a że nie jest niestety regionem przygranicznym, nie można go było oddać nielubianym sąsiadom. Powstały niegdyś plany przymusowego wyzwolenia obszaru Kielecczyzny, by nowo powstałe w ten sposób niepodległe państwo (roboczo zwane Republiką Scyzorykańską) miało podobny status jak Lesotho w Republice Południowej Afryki (gdyż poziomem życia województwo już od średniowiecza przypomina najgorsze obszary Czarnego Lądu).
Niestety, pomysł ten upadł, gdy Kielce zagroziły, że zabronią swoim mieszkańcom pracować w stolicy. Jako, że większość warszawiaków nie potrafiłaby funkcjonować bez kieleckich usług świadczonych w mieście stołecznym (jak wiadomo, większość pracownic salonów masażu, biznesmenów z niezliczonych bazarów i handlarzy nieletnimi z dworca centralnego pochodzi ze świętokrzyskiego), władze państwa musiały się ugiąć i do dziś, niestety, Kielce oraz okalające je osady wciąż przynależą do III Rzeczypospolitej, nie przyczyniając się do rozwoju kraju niczym szczególnym poza tanią, niewykwalifikowaną siłą roboczą dla szarej (i ciemniejszych) strefy rynku pracy w granicznych województwach.
Co zaś tyczy się majonezu kieleckiego, w Kielcach, wbrew nazwie, się go nie uświadczy. Podobnie jak pierwszy, naczelny towar eksportowy miasta (Piotr Marzec), został wymyślony i wyprodukowany tylko i wyłącznie na potrzeby reszty IIIRP przez fachowców z innych regionów i wysyłany opancerzonymi ciężarówkami poza granice województwa. Miejsce jego produkcji i idąca za tym nazwa wzięła się stąd, iż radni miasta Kielce dopłacają firmie WSP Społem (producentowi majonezu) za reklamę i dzierżawią halę produkcyjną za darmo, licząc, że być może choć jedna rzecz z ich rodzinnych ziem zostanie kiedykolwiek doceniona."

Wciąż jednak liczę, że Kielce wreszcie zgodzą się na autonomię. Gwarantuje, ze wtedy VATy sraty pierdaty zmaleją do 6%, bo nie trzeba już będzie dokładac do świętokrzyskiego. A jak jeszcze uda się wywalić Podkarpacie i Lubelszczyznę, Polska stanie się rajem podatkowym.

15.01.2014 11:13
Tlaocetl
😁
25
odpowiedz
Tlaocetl
196
Ocenzurowano

Heh, przypomnieliście mi ten stary kawał:
Trzech facetów rozmawia o tym, jakie pochwy mają ich żony. Porównują je do miast. Pierwszy mówi, że jego żona ma jak Paryż. Dlatego, że taka jest wspaniała, tętniąca życiem. Drugi mówi, że jak Londyn. Zawsze taka mokra, troszkę tajemnicza. A trzeci, że jego żony jest jak... Kielce!
- "Dlaczego?!" - Pytają tamci.
A on na to:
- "Dziura... po prostu dziura!"

15.01.2014 11:32
Thrud
26
odpowiedz
Thrud
135
Generał
Wideo

Nawet nam skocznie wysadzil jakiś czas temu http://www.youtube.com/watch?v=VKiq6DGfBUw

15.01.2014 14:10
Yoghurt
27
odpowiedz
Yoghurt
102
Legend

Oj, kawałów o Kielcach można mnożyć setki. Jednak moim ulubionym jest ten poniżej.

Opowiem wam najkrótszy dowcip świata:
Kielce

16.01.2014 11:51
malyb89
28
odpowiedz
malyb89
186
Demigod

Piździ jak w kieleckim :)

Forum: Jeśli ktoś tęskni za komuną, to zapraszam do Kielc