http://www.rp.pl/artykul/10,641820.html
Nie widziałem o tym wzmianki na forum.
Jan Olszewski to jeden z niewielu polskich polityków, których naprawdę szanuję. Lata wysiłku dały o sobie znać. Mam nadzieję, że powróci do zdrowia.
Jeden z najlepszych polskich polityków, życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Przykre, niedawno widziałem w TV posła Gruszkę - cień człowieka. Pozostaje podpisać się pod życzeniami.
zabawni jesteście z tymi życzeniami powrotu do zdrowia. Po czymś takim nie ma powrotu do zdrowia, może być tylko źle albo bardzo źle.
Ja mu życzę aby bardzo nie cierpiał i aby kalectwo nie było zbyt mocne.
Soulcatcher ---> pozostawiając na boku to, czy życzenia wynikają z sympatii (nawet niekoniecznie politycznych) czy tylko czysto ludzkich pobudek, too wybacz – ale jak sięgam pamięcią w niedaleka przeszłość to nic zabawnego w takich ludzkich odruchach nie widzę.
Inna sprawa że własne doświadczenia wpływają być może na różne postrzeganie takich przypadków… cóż, powrotu do zdrowia ponownie życzę.
Lim ---> nie ma na pewno nic śmiesznego w ludzkiej tragedii. Ale powrotu do zdrowia można życzyć po grypie, może nawet po wypadku samochodowym, ale po wylewie to tak jakby życzyć powrotu do zdrowia po odrąbaniu nogi. Tam nie ma do czego powracać bo zmiany są w zasadnie nieodwracalne. Można za to opłakiwać, współczuć, pomagać itd.
Soul jak zwykle musiał wpaść z tymi swoimi pesymistycznymi mądrościami...
Powrotu do zdrowia...
Soulcatcher, mój dziadek miał wylew 3 lata temu, dostał aleksji (smutne, ale strasznie ciekawe zjawisko), ręce mu się trzęsą, trochę faktów z życia pozapominał. Nic ponadto. Żyje jak żył, łyka trochę dodatkowych leków, ale potrafi czasem srogo popić popić, papierosy nadal pali.
Wiem, że długo nie pożyje, tym bardziej, że o siebie nie dba, ale nie każdy po wylewie ma sparaliżowaną połowę ciała itp. Wiadomo, że "powrót do zdrowia" jest niemożliwy, ale "powrót do normalnego życia" jak najbardziej! :) I to pewnie wszyscy mają na myśli.
bartek ---> w takim razie życzmy mu powrotu do w miarę normalnego życia bo to przynajmniej szczere życzenia.
I na pewno będzie to bardziej sensowne i szczera niż "powrót do zdrowia" co może napisać każdy, ot taki forumowy fun, zmarłym zapalamy świeczki ['], chorym życzymy powrotu do zdrowia, bez żadnego zastanowienia się na sensem tego co się pisze.
Można równie dobrze przyjąć, że mieliśmy na myśli powrót do zdrowia psychicznego. Trzeba mieć wyjątkowo zły dzień albo mało taktu, żeby dzielić włos na czworo w takiej sprawie.
a maria w na wspolnej sie wyleczyla i sladu nie ma!!!!
Przyłączam się do życzeń.
Trzeba mieć wyjątkowo zły dzień albo mało taktu, żeby dzielić włos na czworo w takiej sprawie.
+1
Szkoda człowieka,zależy jaki ten udar,czy duże uszkodzenia mózgu. Ale rokowania raczej słabe, częściowy paraliż,problemy z mową,niestety nawet intelektualne upośledzenie.Taka osoba wymaga opieki innych.Dużo zależy też od rodziny.Jeśli odpowiednio wcześnie p. Olszewski trafił do szpitala,skutki mogą nie być tak straszne. Mam nadzieję że nie będzie aż tak poważnie. Życzę zdrowia i cierpliwości.
[*]
Soulcatcher ---> nawet przez chwilę nie sądziłem, że akurat w tym widzisz coś zabawnego.
To prawda, życzenia powrotu do zdrowia wypowiadane nad szpitalnym łóżkiem ciężko chorego zabrzmiały by dziwnie, ale to tylko/aż forum i projekcja pozytywnych emocji.
W tej sprawie zauważmy, że rodzina dość długo utrzymywała zdarzenie w tajemnicy więc dzisiaj możemy przypuszczać, że nastąpił jakiś przełom w rokowaniach.
Gdyby te rokowana były umiarkowanie pomyślne, to w takich odruchach kierowanych pod adresem chorego w czasie rekonwalescencji jest potężna Moc, ale tego mam nadzieję bliscy dostarczą Olszewskiemu aż w nadmiarze.
A my możemy się tylko cieszyć, ze zdrowia i naszych drobnych, ludzkich odruchów :)
post 12 +1
Dolaczam sie do zyczen.
Hajle Selasje ---> ty tak na serio? życzysz mu powrotu do zdrowia psychicznego i mi zarzucasz brak taktu? Cieszę się że przynajmniej ty trochę swoją psychikę poratowałeś mogąc mi dogadać bez sensu.
Soulcatcher -> Naprawdę uważasz, że życzenie komuś "aby kalectwo nie było zbyt mocne" jest na miejscu? Przy życzeniu szybkiego powrotu do zdrowia, nikt nic złego na myśli nie ma bo jest to symboliczny gest, a nie trzeba przecież od razu patrzeć na to z medycznego punktu widzenia.
Gdyby modowie z taką zapalczywością tępili trollów na Forum z jaką czepiają się nie do końca dobrych z medycznego punktu widzenia życzeń powrotu do zdrowia.
Tak tak.
"Cześć, wyglądasz nieźle. Tu masz bombonierkę. Mam nadzieję że nie będziesz zbytnio upośledzony i kalectwo będzie na tyle małe żebyś mógł się samemu załatwiać".
Przecież to tylko dobre życzenia. A że w większości płytkie, złożone bez należytej (u)wagi?
Jak już wspomniałem- są większe problemy na Forum. Od trolli po zmiany których brak.
Soulcatcher----->
Zdrowie psychiczne nie jest pojęciem wyłącznie z zakresu medycyny:
Definicje psychologiczne – określają zdrowie psychiczne jako zdolność do twórczego rozwoju i samorealizacji, akceptację i poczucie własnej wartości i tożsamości, zdolność osiągania satysfakcji z życia, realistyczą percepcję rzeczywistości,
Z mojej strony EOT.
Choć Olszewskiego jako polityka nie poważam, doceniam wkąłd w rozwój polskiej polityki po-socjalistycznej. Zawsze szkoda kiedy zdarza się coś tak przykrego.
Swoją drogą to akurat po Soulu nie spodziewałbym sie w takim wątku rozpoczęcia flame'a...
pseudo uczucia wyrażane za pomocą "niech wraca do zdrowia" nie mają nic wspólnego ze współczuciem i zrozumieniem prawdziwej tragedii jaką przeżył ten człowiek i są tylko inną odmianą "+1".
Oddał bym bardzo wiele za to aby Olszewski wrócił do zdrowia, zdecydowanie więcej niż napisanie na forum "niech wraca do zdrowia" tyle że nie ma takiej rzeczy którą mogę zamienić za jego zdrowie.
Mogę najwyżej życzyć cudu, albo modlić się o to by diagnoza "udar mózgu" była błędna.
DymekRPG ---> uważam że prawdziwa tragedia udaru i moim zdaniem niestosowność "powrotu do zdrowia" polega na specyfice tego kalectwa. Gdyby umarł był by mi bardzo przykro, ale nie umarł i zapewne będzie się męczył jeszcze przez lata. Sprawny, aktywny umysł w niesprawnym ciele. Dzisiaj jesteś pełnosprawnym, działającym adwokatem, ojcem itd jutro stajesz się niesprawną lalką, ogół ze sprawnym sprawnym umysłem.
Więc nie "wracaj do zdrowia" tylko "przykro mi".
Tak jak ktoś ma prawo pisać co chce tak i ja mam prawo napisać że wydaje mi się to niestosowne.
Tak oczywiście lepiej pisać "wracaj do zdrowia" niż "ha ha ha ha". Ale jako że "ha ha ha ha" w róznych formach juz skasowałem wyrażam swoje zdanie na temat życzenia komuś powrotu do zdrowia gdy nie jest chory tylko kaleki. Moim zdaniem równie dobrze można życzyć niewidomym powrotu do zdrowia.