Witam!
Ostatnio zaczęły szwankować moje głośniki komputerowe Creative SBS 580, dlatego też zastanawiam się nad nowymi. Przeglądałem trochę neta w tej sprawie, ale nie wiem czy lepszy będzie dla mnie zestaw 2.0 czy 2.1. Głośniki pracowałyby z zintegrowaną kartą dźwiękową, używałbym ich do gier, filmów, a także muzyki, tutaj zaznaczam, że słucham głównie trance, ale nie tylko. Zależy mi oczywiście na (w miarę możliwości) dobrej jakości dźwięku i dość porządnym, ale rzecz jasna nie przytłaczającym basie, powinien umieć uderzyć gdzie trzeba i być dynamiczny, nie chcę aby był zbyt "ospały". Dodam, że ten który słyszałem na obecnych głośnikach był w porządku(tak, tak, wiem, to tylko plastikowe creativy, ale nie jestem jakimś audiofilem, a w porównaniu z moją wieżą bas w tych głośnikach był o tyle lepszy, że był dynamiczny i nie zlewał się). Wiele dobrego słyszałem o Geniusach sp-hf1800a, które zachęcają mnie wyglądem i mocą, jednak nie wiem czy sprostają one moim wymaganiom, niektórzy twierdzą, że brakuje im niskich częstotliwości. Czy nie lepszym rozwiązaniem byłby dla mnie jakiś zestaw 2.1? Jeżeli tak to jaki? Mój budżet wynosi ~200zł. Będę wdzięczny za jakieś sugestie.
jezeli zakladasz opcje 2.1 - to jest cos takiego jak Samsung SMS-5100. Stara rzecz - na allegro - jak znajdziesz - do wyrwania w okolicach 30-60 pln. Jakosciowo sa masakryczne ( oczywiscie na plus ). Spokojnie wystawilbym je do porownania jakosciowego z dowolnym nowym zestawem do 500 pln.
Wolałbym jednak coś nowego.
Z 2 lata mam już Creative T20, to dla mnie produkt typu że jak się zepsuje to kupie jeszcze raz to samo, a zaufaj mi że niewiele znam takich przedmiotów. Cholernie polecam.
Microlab B-73
~ 170 zł. Świetna jakość dźwięku.
- brak 'pilota' - chociażby na kablu. Cały panel regulatorów i włącznik z tyłu jednego z głośników. Może być dość uciążliwe
- brak wejścia na słuchawki - dobrze że w obudowie PC mam wejście z przodu. W przeciwnym razie mocno bym się zastanowił nad wyborem innego zestawu.
Mam od roku. Jak nie przeszkadzają Ci powyższe minusy - polecam
[4] Jak na 2.0 to wielkość tych głośników i co za tym idzie ich moc mnie nie przekonuje. Takie małe membrany, bez suba, 14W chyba nie powalą. Chociaż mogę się mylić, bo nie miałem nigdy z takim zestawem kontaktu.
[5] to samo co wyżej, pilota nie potrzebuje, ale jednak fakt, że mają włącznik i co gorsza regulację głośności z tyłu je raczej dyskwalifikuje.
[6] o tym właśnie pisałem w pierwszym poście, jeżeli miałbym brać 2.0 to póki co one najbardziej mnie przekonują. To może tak: Czy bas w tych głośnikach jest słabszy/gorszy od zestawu 2.1 takiego jak moje obecne lub podobnego?
up
Jeszcze jakieś propozycje?
Wątek wciąż aktualny.
Basu większości zestawów 2.1 w tej cenie nie ma co komentować- plastikowe subwoofery robią hałas a nie grają.
HF1800A mają otwory bas reflex i to jak grają zależy od ich ustawienia- jak postawisz je blisko ściany baz będzie mocniejszy, ale zrobi się buczący, zamulający i zlewający się ze średnicą (czyli będzie prawie tak zły jak z tanich zestawów 2.1). W odległości ok 30cm od ściany już jest znośnie.
Generalnie- to dobre głośniki jeśli zależy ci na sporej mocy- z powodzeniem nagłośnią domówkę.
Jeśli jednak przekładasz spokojne granie w możliwie najwyższej jakości (oczywiście uwzględniając cenę) ponad nagłaśnianie domowych imprez, to lepszym wyborem będą HF1255A.
Czyli mówisz, że bas jest dobrej jakości. A co z jego "ilością"? Jest go mniej niż w zestawach 2.1 z tego przedziału cenowego? Czy przy muzyce elektronicznej nie będzie mi go brakować i głośniki potrafią uderzyć gdzie trzeba?
Jest go mniej, bo w większości tanich 2.1 małe głośniczki reprodukują wysokie tony, a subwoofer niskie- w celu zamaskowania braku średnich, dawka obu tych pasm jest drastycznie zwiększona.
W tym przypadku obcujemy też ze średnimi.
Nie uświadczysz też niskiego zejścia- nie oszukujmy się- głośniki odpowiadające za niskie tony oraz same skrzynki są za małe by sięgnąć do najniższych rejestrów.
Jednak po odpowiednim ich ustawieniu, ten średni i wysoki bas jest znacznie lepszej jakości niż z plastikowych subów- nie buczy, jest szybki, punktowy.
Głośnikom tym dobrze robi jakieś lepsze źródło niż zintegrowana dźwiękówka- u mnie po podpięciu do DACa FiiO E7 z przejściówką na wyjście liniowe, zagrały klasę lepiej niż na Realteku. Wyraźnie zyskały na dynamice.
Podbiję wątek, jako że w końcu odłożyłem zakup aż do teraz. Teraz jednak poza Geniusami w grę wchodzi jeszcze jeden zestaw, a mianowicie Edifier C2 Plus. Na necie jest nie wiele na jego temat, jednak wszystkie opinie jakie znalazłem były pozytywne. Jest to trochę wyższa pólka cenowa niż Geniusy, dlatego zakładam że jakość nie będzie gorsza. O subie wiem tyle, że podobno nie dudni, a bas jest tylko tam gdzie trzeba, no i schodzi nisko co mnie cieszy, ale nie wiem jak z jego dynamiką. Nie lubię kiedy bas zamula i zlewa się, dlatego wolę żeby był w miarę szybki i dynamiczny. Miał ktoś do czynienia z tymi edifierami? Wy który zestaw byście wybrali spośród tych dwóch?
[15] Każdy zestaw 2.0 brzmi lepiej od 2.1 w tym przedziale cenowym. Ja od siebie mogę polecić Modecm MC-SHF56U, choć nieco przekraczają 300 złotych.
[16] Brałem je pod uwagę, ale mają pokrętła i wyłącznik z tyłu co mi nie pasuje. Słyszałem wiele razy takie opinie, że stereo lepsze, ale weź pod uwagę konkretne modele które podałem, Geniusy kosztują 200zł, a Edifiery 350zł. Ktoś pewnie zaraz poda MC-SHF40 albo 56U, to od razu mówię, że są trochę za duże (szerokość), dlatego odpadają.
up
Niech będzie, jeszcze jeden up. Dodam, że jeżeli zdecydowałbym się na Geniusy to prawdopodobnie stałyby one około 5cm od ściany.
Kupiłem te Geniusy jednak i powiem, że jestem pozytywnie zaskoczony ich mocą i jakością wysokich i średnich dźwięków. Niestety jednak trochę mi brakuje niskich tonów, w niektórych piosenkach powinno być ich więcej, albo przydałoby się niższe zejście, ale ogólnie tragedii nie ma. Zastanawiam się czy jest jakiś sposób na podpięcie suba od starych creativow albo ewentualnie dokupienie jakiegoś w niewielkiej cenie i podłączenie?