Moje oryginalne chłodzenie które dostałem razem z procesorem powoli nie wyrabia. Przy grze w takie tytuły jak GTA V lub Wiedźmin III obudowa komputera robi się aż ciepła. A może wystarczy tylko zmiana obudowy ?...
SilentiumPC Fera 2 za 100 wystarczająco schłodzi procesor. Tylko najpierw sprawdź czy wejdzie Ci do obudowy bo dość duże jest.
Mam obudowę zalman z1 więc może wejść tak w sam raz ale nie mierzyłem dokładnie. Chciałem może jeszcze zmienić obudowę komputera na jakąś z lepszym chłodzeniem może też coś byś polecił tak do 200zł najlepiej :P
jest sporo przyzwoitych bud w okolicach 200zl np. Antec VSP5000 albo Corsair Carbide Spec 03. Twoj zalman nie jest wcale zly, zanim sie zdecydujesz na jakis zakup sprawdz czy wszedzie masz czysto i czy wiatraki dobrze smigaja. zakladam ze masz dwa, 120mm z przodu i z tylu...ale sprawdz tez wlot do zasilacza na spodzie obudowy, tam sie czasem niezly syf zbiera. ten Be Quiet! co proponujesz to solidny cooler i mozesz go spokojnie brac bo wejdzie Ci w zasadzie do kazdej prawie mid obudowy, i zaczepy sa dosc uniwersalne, mozna sobie latwo dobrac inny wiatrak byle by mial srednice taka sama.
A co powiesz na ta fere 2 zamiast Be Quiet!. Fera da rade ? Bo znalazłem na allegro zestaw frera 2 z pastą termo przewodzącą za 99zł
ja Fery 2 nie uzywam wiec nie wiem za bardzo, w testach na powertechu Fera w chlodzeniu wypada 2-3stopnie gorzej od beQuiet! ale w obu przypadakch idle/full load pracuje troche ciszej. Fera zostawia tez wiecej miejsca dla pamieci, czasem te 3-4mm robi roznice. wyglada dosc solidnie (Fera), wiec chyba w sumie to bez roznicy co wezmiesz...oba beda dzialac dobrze, uporzadkuj kable, wyczysc filtry i nie powinienes miec wiekszych problemow.
@Faron i co postanowiłeś?
Wezmę to co tańsze ;D Jeszcze ostatnie pytanie, słyszałem że czasami przysyłają już z nałożoną pastą termo przewodzącą jeśli było by tak i w tym przypadku to czym ją zmyć ? Jakimś alkoholem ?
Niczym. Po prostu nałóż tą pastę na procka.
Wiem że ta pasta jest potrzebna ale jak bym chciał nową nałożyć to czym zmyć poprzednią ?
Czym bądź. Nawet suchą ścierką. Nie bój się radiatora tym nie uszkodzisz.
Ale po zdjęciu starego chłodzenia będziesz miał starą pastę na procku i w tym przypadku polecam to zmyć wilgotną szmatką.