Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Jaki nóż motylkowy?

12.03.2013 03:28
Garret Rendellson
1
Garret Rendellson
87
Legend

Jaki nóż motylkowy?

Witam, jaki polecacie nóż motylkowy do wykonywania różnego rodzaju trików? Z tego co patrzę na te np na militaria.pl to podobno po kilku użyciach już luzują się śrubki.

12.03.2013 04:52
reksio
2
odpowiedz
reksio
218
Pies Pogrzebany

Nie chcę wyjść na ignoranta, bo może o czymś nie wiem; ale po co to? Tak serio pytam.

12.03.2013 05:34
Garret Rendellson
3
odpowiedz
Garret Rendellson
87
Legend

A po co się układa domki z kart? Rzeźbi w drewnie albo lata na motolotni?

12.03.2013 07:53
wysiak
👍
4
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Benchmade Bali-Song, obojetnie ktory numerek.

12.03.2013 09:17
Fett
5
odpowiedz
Fett
245

Istnieją jakieś modele treningowe ? :)

12.03.2013 09:22
wysiak
6
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka
12.03.2013 09:29
😱
7
odpowiedz
koobon
82
Legend

ja pierdziu, wysiak zna się na wszystkim

12.03.2013 10:05
Herr Pietrus
8
odpowiedz
Herr Pietrus
230
Jestę Grifterę

Bot doskonały, osiągniecie osobliwości coraz bliżej...

12.03.2013 10:15
wysiak
9
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Akurat noze to jedno z moich hobby, wiec tak, poniekad znam sie na nich. I tak, generalnie staram sie nie pisac o rzeczach, na ktorych sie nie znam - dla takiego Pietrusa moze to byc wielce szokujaca idea.

Malaga --> Oczywiscie, i nikomu poczatkujacemu nie polecalbym benchmade'a - tyle, ze chlopak wyraznie napisal, ze interesuje go cos dobrego i pewnego, a nie badziewie "z militaria.pl, z wykrecajacymi sie srubkami". Potrenowac wywijanie mozna czymkolwiek, ja kiedys trenowalem motylkiem kupionym na ruskim bazarze za bodaj 10 czy 15 zlotych, ktory sobie specjalnie stepilem. No ale skoro autor chce dobry sprzet, to prosze..:)

12.03.2013 10:28
10
odpowiedz
Malaga
146
ma laga

takie drogie noże to fajna sprawa dla kolekcjonera, a nie dla kogoś kto chce sobie "potrenować" wywijanie :)

12.03.2013 10:43
TinyTiger
11
odpowiedz
TinyTiger
48
Senator

Istnieją modele treningowe.

[10] ---> Zgadzam się z Tobą.

12.03.2013 11:13
12
odpowiedz
Malaga
146
ma laga

wysiak

na nożach kompletnie się nie znam, więc w sam temat nie będę się zagłębiał, ale patrząc na cenę modelu treningowego to jest już raczej firma z górnej półki, a jakoś nie chce mi się wierzyć że dobry sprzęt jest tylko za 800zł w górę :)

12.03.2013 14:56
Garret Rendellson
😜
13
odpowiedz
Garret Rendellson
87
Legend

Wohoooo niezłe ceny ^^ Nie ma nic tańszego ale w miarę porządnego? Jak nie to jednak zaryzykuję te po 30 zł bo 300 dolców to troszkę za dużo jak dla mnie.

12.03.2013 15:17
kzwwdo
14
odpowiedz
kzwwdo
75
Generał

spoiler start

Po tygodniu się znudzi

spoiler stop

12.03.2013 15:31
Maziomir
15
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

Patrząc przez pryzmat agresji, prezentowanej w postach na tym forum, byłbym za tym, żeby nie sprzedawać Ci nawet plastikowych sztućców, Garrecie Rendellson.

12.03.2013 16:27
Xboxer360
16
odpowiedz
Xboxer360
51
Xeriess Xeri
12.03.2013 16:33
PrzemoDZ
17
odpowiedz
PrzemoDZ
138
Legend

Zgadzam się z Maziem- to niebezpieczne narzędzie, a ty sobie nim jeszcze krzywdę zrobisz.

12.03.2013 17:06
Garret Rendellson
18
odpowiedz
Garret Rendellson
87
Legend

Nie prosiłem o rady czy kupić tylko co kupić. Polecam nauczyć się czytać ze zrozumieniem.

12.03.2013 17:42
Silveria
19
odpowiedz
Silveria
150
Generał

z tego co mi wiadomo w Polsce posiadanie takiego noża jest nielegalne

Podstawowe przepisy dotyczące kupna lub posiadania noża

Jeśli planujesz kupno lub posiadanie noża, powinieneś zapoznać się z podstawowymi przepisami dotyczącymi kupna i posiadania ww. broni. Złamanie poniższych zasad grozi karą pozbawienia wolności do 4 lat.

Podstawowe zasady związane z kupnem lub posiadaniem broni są następujące:

sprzedaż jakiegokolwiek rodzaju noża (w tym sztućce oraz noże kuchenne) osobom poniżej 18tego roku życia jest zakazana;

przestępstwem jest posiadanie noża w miejscu publicznym bez uzasadnionej przyczyny (na przykład, jeśli ktoś pracuje jako szef kuchni);

maksymalna kara dla osoby pełnoletniej za posiadanie noża to 4 lata więzienia lub grzywna

posiadanie, sprzedaż lub kupno rodzaju noża z listy zakazanych rodzajów noży wydanej przez władze jest nielegalne (lista zakazanych rodzajów noży przedstawiona jest w dalszej części artykułu);

noże ze składanym ostrzem, takie jak noże Szwedzkiej Armii, są nielegalne, wyjątkiem są tego typu noże z ostrzem o długości 3cali (7.62cm) lub mniej;

każde nóż, nawet legalny, wykorzystany w celach zastraszania, staje się "niebezpiecznym narzędziem" w świetle prawa;

noszenie przy sobie jakiegokolwiek ostrego narzędzia - nawet śrubokrętu - bez uzasadnionej przyczyny może zostać uznane przez policję za posiadanie nielegalnego narzędzia niebezpiecznego.

Lista zakazanych typów noży

Istnieje całkowity zakaz sprzedaży niektórych typów noży uznawanych za narzędzia niebezpieczne.
Lista zakazanych typów noży obejmuje:

noże sprężynowe - noże w których ostrze schowane jest w rączce i wyskakuje po naciśnięciu przycisku. Noże tego typu nazywa są też nożami automatycznymi;
noże motylkowe - ostrze schowane jest w rękojeści składającej się z dwóch części (przypominających skrzydła).
- tzw. noże ukryte - ostrze schowane jest w przedmiotach nie mających wyglądu broni, na przykład klamra paska lub imitacja telefonu komórkowego;
noże grawitacyjne;
miecz ukryty w lasce;
miecze samurajskie;
ostrza naręczne;
ostrza mocowane w butach;
noże mocowane na pasku;
sztylety naciskowe;
kubotan (walcowaty pojemnik na kolce);
shurikeny ( zwane także "gwiazdami śmierci" lub "rzucanymi gwiazdami");
kusarigama (sierp z łańcuchem);
kyoketsu-shoge (obusieczny nóż z łańcuchem lub liną);
kusari (ciężar przymocowany do liny, sznura, lub łańcucha).

Powyższa lista nie jest kompletną listą. Legalność zakupy danego typu noża można zweryfikować w lokalnym komisancie policji.

12.03.2013 17:46
wysiak
20
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Jest legalne.

12.03.2013 19:34
Herr Pietrus
21
odpowiedz
Herr Pietrus
230
Jestę Grifterę

Równie szokującym będzie pewnie dla ciebie, wysiaku, fakt, ze to był żart, i ze w żaden sposób nie zamierzałem ani nie podważałem udzielonej przez ciebie rady... Mea maxima culpa, następnym razem dodam ze trzy emotki.

12.03.2013 20:43
Belert
😃
22
odpowiedz
Belert
182
Legend

to dobrze bo ja czasem chodze po osiedelu z szabla pradziadka , juz sie martwilem ze jako bron niezbezpieczna moga mnie wsadzic na 4 lata
a tu jakies miecze samurajskie ,latajace sierpy etc.
Ciekawe czy sklada dzida by byla zakazana :))

12.03.2013 20:49
wysiak
23
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Silveria --> To co wkleiles dotyczy UK, a nie Polski. Sprytnie wyrzuciles kawalek zdania "maksymalna kara dla osoby pełnoletniej za posiadanie noża to 4 lata więzienia lub grzywna w wysokości 5000GBP", ale zapomniales o dozwolonej dlugosci ostrza, podanej w calach.

Zrodlo
http://www.prawnik.co.uk/prawo_karne_przestepstwa_z_uzyciem_noza.html

Forum: Jaki nóż motylkowy?