Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Jaki monitor Ultrawide do grania i pracy?

30.09.2019 22:57
micha1
1
micha1
12
Legionista

Jaki monitor Ultrawide do grania i pracy?

Dobry wieczór.

Szukam dla siebie dobrego monitora o proporcjach 21:9. Obecnie posiadam LG 34" 34UM65-P, rozdzielczość 2560x1080px na matrycy IPS. Generalnie ten monitor dla mnie do grania jest OK, ale przy pracy rozdzielczość jest trochę zbyt mała, dlatego postanowiłem poszukać czegoś o rozdzielczości 3440x1440px. Budżet mam spory bo do 3000 zł (aczkolwiek jeśli było by to uzasadnione mogę go przekroczyć). Próba zbudowania excela porównawczego nic nie wniosła i nadal za mało wiem, dlatego zwracam się z prośbą o pomoc do Was.
Przy próbie wyselekcjonowania moniotorów uwagę moją zwróciły 3 z nich, które za chwilę opiszę, ale oczywiście nie zamyka to tematu.

1. LG 34UM88C-P - jest naturalnym wyborem. Wszystko to samo co w moim obecnym monitorze tylko wyższa rozdzielczość i FreeSync.

2. Philips 349X7FJEW - jest tylko 100 zł droższy a dodatkowo matryca ma odświeżanie 100Hz, ale jest oparta o technologię VA, która (ponoć) charakteryzuje się ghostingiem i powidokami. Podobno wyposażony jest w matrycę robioną przez Samsunga, która jest bardzo popularna i używana w wielu (droższych) monitorach, np Samsung C34H890, MSI Optix MAG341CQ. No i ma zakrzywioną matrycę. Trochę podchodzę do tego jak pies do jeża. Nie do końca ufam, że to jest coś lepszego od wersji płaskiej. Sam monitor w miarę zgodnie jest chwalony za jakość i odwzorowanie kolorów, a ganiony za słabe i nierówne podświetlenie.

3. Samsung LC34F791WQUX - to jest opcja pod korek budżetowy. Posiada wszystko co poprzednicy i nie znalazłem ani jednej złej opinii czy recenzji. Co prawda to dalej jest technologia matrycy VA ale wsparta "Quantum Dots" i ponoć robi to robotę bo osiągi są zbliżone do IPS. Monitor za to jest bardziej zakrzywiony niż wszystkie inne - 1500R. Obawy jak przy Philipsie tylko bardziej.

Chciałbym usłyszeć opinie osób, które miały możliwość używania powyższych modeli i mogły powiedzieć o nich coś więcej albo kogoś, kto mógłby wskazać jakiś inny interesujący model. Nie wiem też czy jest sens wchodzić w ogóle w 100Hz, zwłaszcza, że przy tej rozdzielczości mogą być problemy z wydajnością (chociaż grać zawsze można w 1080p).

Forum: Jaki monitor Ultrawide do grania i pracy?